Lentopallon MM-kisat 2022: Kultaa Italiaan

Kuva: FIVB

Italia on lentopallon maailmanmestari vuosimallia 2022.

Sunnuntaina Puolan Katowicessa pelatussa miesten MM-loppuottelussa Italia voitti Puolan erin 3-1.

Katowicen täpötäydessä suurhallissa Puola huudatti kotiyleisöään voittamalla ensimmäisen erän upean loppukirin ansiosta pistein 25-22. Italian itseluottamus horjahti vain hetkeksi, ja seuraavat erät menivät sinipaidoille 25-21, 25-18 ja 25-20.

Ferdinando De Giorgi valmensi Italian maailmanmestaruuteen. MM-kulta ja MM-mitali ovat Italian ensimmäiset sitten vuoden 1998.

Loppuottelussa Italia oli vahvoilla kautta linjan ensimmäisen erän loppua lukuun ottamatta. Italia johti avauserää jo 21-17, mutta jäätyi täysin ja hävisi erän lopun pistein 1-8.

Fantastisen ottelun pelannut passari Simone Giannelli johti hyökkäyspeliä, syötti vaarallisesti ja teki muutamia loistavia hyökkäyssuorituksiakin. Pudotuspeleissä oivallisesti hakkuroinut Yuri Romano jäi nyt 13 pisteeseen. Yleispelaajat Daniele Lavia (19 pistettä) ja Alessandro Michieletto (14) olivat sen sijaan täyttä rautaa.

Keskitorjuja Simone Anzani esiintyi väkevästi, ja vaihdosta tullut kollega Roberto Russo toi kentälle tuoretta voimaa. Libero Fabio Balaso täytti ruutunsa vastaanotossa ja kenttäpuolustuksessa erinomaisesti.

Viime vuonna pelatun lentopallon olympiaturnauksen jälkeen Italia alkoi nuorentaa maajoukkuettaan. Ivan Zaitsevin ja Osmany Juantorenan jäätyä syrjään vastuunkantajiin kuuluu nyt 22-vuotiaan Lavian ja 20-vuotiaan Michieletton kaltaisia kavereita. Kasvojenkohotus sujuu yli odotusten, sillä vuoden sisään Italian miehet ovat voittaneet EM-kultaa ja MM-kultaa.

– Ei ole totta, ei ole totta! Olen niin ylpeä koko joukkueesta ja olen ylpeä italialaisuudestani, Giannelli purki tuntojaan FIVB:n lähetyksessä.

– Pelaamme aina täysillä, riippumatta siitä, mitä vastustaja tekee. Nautimme pelaamisesta ja rakastamme tätä lajia. Italia on hyvässä vaiheessa, koska paljon hyviä nuoria on tulossa, mestaripassari lisäsi.

Puola oli voittanut kaksi edellistä maailmanmestaruutta, ja nyt palkintokaappiin tuli kunnioitettava hopea. Nikola Grbicin luotsaama kotijoukkue väläytti ensimmäisen erän lopulla huimaa voitontahtoaan, mutta sen jälkeen joukkue ei enää noussut tasolleen. Supertähti Bartosz Kurek jäi parhaastaan ja vietti pitkiä aikoja vaihdossa.

Loppua kohden Puolan vastaanotto alkoi rakoilla niin pahasti, ettei hurmoksessa pelannutta Italiaa vastaan ollut mahdollisuuksia. Yleispelaaja Aleksander Sliwka oli joukkueensa pisteykkönen 12 merkinnällään.

Italia on ainoa nykykartalta löytyvä maa, joka on voittanut lentopallon miesten maailmanmestaruuden neljä kertaa. Neuvostoliitto vei aikoinaan MM-tittelin kuusi kertaa.

Brasilialle lentopallon MM-pronssi

Brasilia saavutti lentopallon MM-pronssia. Brasilia voitti Katowicessa käydyssä pronssikamppailussa Slovenian erin 3-1.

Viimeisen 20 vuoden aikana Brasilia on selviytynyt aina MM-mitaleille (kolme kultaa, kaksi hopeaa, yksi pronssi). Slovenialle sijoittuminen neljänneksi on maan paras saavutus lentopallon MM-tasolla.

Puolassa ja Sloveniassa käydyissä MM-kisoissa oli mukana kaikkiaan 24 maata. Karsintoja ei poikkeuksellisesti järjestetty, ja Suomen ranking oli liian alhainen kisapaikkaan. Suomi pelasi MM-kisoissa 2014 ja 2018 voitettuaan MM-karsintalohkonsa ylivoimaisesti.

Syksyn 2022 kisojen ensimmäisessä vaiheessa kilpailtiin kuudessa neljän joukkueen vahvuisessa alkulohkossa. Lohkojen jälkeen 16 joukkuetta saivat pudotuspelipaikat.

Lentopallon naisten MM-kisat alkavat 23. syyskuuta. Järjestäjämaat ovat Puola ja Alankomaat. Serbia puolustaa maailmanmestaruutta.

Miesten MM-kisojen parhaina palkitut pelaajat

Arvokkain pelaaja: Simone Giannelli, Italia

Passari: Simone Giannelli, Italia

Hakkuri: Bartosz Kurek, Puola

Keskitorjujat: Mateusz Bieniek, Puola; Gianluca Galassi, Italia

Yleispelaajat: Leal, Brasilia; Kamil Semeniuk, Puola

Libero: Fabio Balaso, Italia

Lentopallon miesten MM-kisat 2022

Loppuottelu Puola-Italia 1-3 tilastot

Pronssiottelu Brasilia-Slovenia 3-1 tilastot

Välierät

Puola-Brasilia 3-2
Slovenia-Italia 0-3

Puolivälierät

Ranska-Italia 2-3
Slovenia-Ukraina 3-1
Puola-USA 3-2
Argentiina-Brasilia 1-3

Neljännesvälierät

Slovenia-Saksa 3-1
Italia-Kuuba 3-1
USA-Turkki 3-2
Puola-Tunisia 3-0
Alankomaat-Ukraina 0-3
Ranska-Japani 3-2
Serbia-Argentiina 0-3
Brasilia-Iran 3-0

Tulokset ja koko otteluohjelma

Alkulohkot

A: Puerto Rico, Serbia, Tunisia, Ukraina
B: Brasilia, Kuuba, Japani, Qatar
C: Bulgaria, Meksiko, Puola, USA
D: Kamerun, Ranska, Saksa, Slovenia
E: Kanada, Kiina, Italia, Turkki
F: Argentiina, Egypti, Iran, Alankomaat