Mahdollisuus maailmanmestaruuteen tarjolla, Sammelvuon valmentama seura kieltäytyi kunniasta

Tuomas Sammelvuon valmentama huippujoukkue ZAKSA Kedzierzyn-Kozle ei osallistu seurajoukkueiden MM-turnaukseen.

Puolalainen ZAKSA on hallitseva Mestarien liigan voittaja, joten sillä olisi ollut paikka maailman korkeatasoisimpaan seurajoukkuekilpailuun.

Seurajoukkueiden MM-turnaus (FIVB Volleyball Club World Championships) käydään joulukuussa Brasiliassa. ZAKSA katsoo, että Puolan liigan ja Mestarien liigan päälle Brasilian-matka olisi ollut liikaa.

– Kutsun saaminen näin arvokkaaseen turnaukseen on meille suuri kunnia, ZAKSAn puheenjohtaja Piotr Szpaczek kommentoi.

– Ennen päätöksen tekemistä kävimme sisäisiä keskusteluja. Kun otimme erityisesti pelaajien terveyden ja turvallisuuden huomioon, teimme vaikean päätöksen jäädä pois turnauksesta. Otteluohjelmamme on joulukuussa äärimmäisen tiukka, puheenjohtaja lisäsi.

Seurajoukkueiden MM-turnauksen järjestämisestä vastaa kansainvälinen lentopalloliitto FIVB. FIVB vahvisti, ettei ZAKSA lähde kisaan.

– Kilpailun sääntöjen nojalla FIVB on kutsunut turnaukseen seuraavan kriteerit täyttävän joukkueen eli italialaisen Sir Safety Susa Perugian, FIVB tiedotti.

ZAKSA on sekä Puolan liigan että Euroopan ykköskisan Mestarien liigan hallitseva voittaja. Plusligan kausi ei ole alkanut aivan odotusten mukaisesti, sillä joukkue on voittanut viidestä ottelustaan vain kolme.

ZAKSA aloittaa Mestarien liigan voiton puolustamisen marraskuun alkupuolella. Samassa alkulohkossa pelaa muun muassa belgialaisryhmä Decospan Volley Team Menen, jota edustaa yleispelaaja Jiri Hänninen. Muut lohkovastustajat ovat Karlovarsko ja viime kauden Mestarien liigan loppuotteluvastustaja Trentino.

Sammelvuo luotsaa ZAKSAa ensimmäistä kauttaan. Uraa seurajoukkuevalmentajana Sammelvuo teki aiemmin Venäjällä: Kuzbass Kemerovossa ja Pietarin Zenitissä. Hän valmensi Kemerovon sensaatiomaiseen liigamestaruuteen keväällä 2019.

Helmikuussa 2022 Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin puhjettua Sammelvuo irtisanoutui Zenitin päävalmentajan tehtävästä.

Lisäksi Sammelvuo toimi noin kolmen vuoden ajan Venäjän maajoukkueen päävalmentajana. Suomalaisluotsi johdatti Venäjän olympiahopealle (nimellä ROC) ja huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voittoon.

Lentopallon seurajoukkueiden MM-turnausta 2022 isännöi brasilialainen Sada Cruzeiro Volei. Lisäksi mukaan pääsevät italialainen Trentino, iranilainen Paykan Club sekä brasilialaiset Minas ja Renata.

Seurajoukkueiden naisten MM-turnaus käydään 14. joulukuuta alkaen Turkissa.

Naisten MM-tittelistä kisaavat turkkilaiset Eczacibasi Dynavit Istanbul ja VakifBank Istanbul, italialainen Conegliano, kazakstanilainen Kuanish Club sekä brasilialaiset Minas ja Dentil Praia Clube.