Lentopalloilija Sanni Rantanen vuoden tulokas Pohjois-Amerikassa

Lentopalloilija Sanni Rantasen ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikan yliopistoliigassa sujui mainiosti.

Rantanen pelasi lentopallon Mestaruusliigassa LiigaPlokin ja Nurmon Jymyn joukkueissa, kunnes sai urheilustipendin McNeese-yliopistoon Yhdysvaltoihin. Yliopisto sijaitsee USA:n syvässä etelässä, Louisianan osavaltion Lake Charlesissa.

Liiketaloustiedettä (General Business Administration) opiskeleva Rantanen pelaa McNeesen joukkueessa Cowgirlsissa, joka kuuluu Southland-konferenssiin. Suomalaispelaaja valittiin konferenssissa vuoden tulokkaaksi.

Kukaan McNeesen pelaaja ei ollut saanut kyseistä titteliä 20 vuoteen.

Rantanen nousi joukkueensa ykköseksi torjunta- ja ässätilastoissa. Lisäksi hän oli Cowgirlsin kolmonen tappolyönneissä. Suomalaisen keskitorjujan torjuntamäärä oli koko yliopistoliigassa 12:nneksi paras.

McNeesen oman tilastoinnin mukaan Rantaselle kertyi kaudella peräti 141 torjuntapistettä. Mukaan lasketaan pisteet, jotka hän teki torjuessaan yksin tai vähintään yhden joukkuetoverin kanssa (torjuntojen tilastointi on hieman erilaista kuin esimerkiksi Suomessa).

Rantanen kirjautti 41 ässäsyöttöä ja 228 tappolyöntiä. Otteluita hänelle kertyi 34. Vuoden tulokkaan tittelin lisäksi Rantanen kuittasi valinnan konferenssin kakkostähdistöön.

Yliopistourheiluliitto NCAA:n organisoima lentopalloliiga on varsin korkeatasoinen, ja moni huippupelaaja on saanut siitä ponnahduslaudan ammattilaisuralle. Rantasen edustama McNeese teki kohtuullisen hyvää tulosta, mutta ei yltänyt NCAA:n lopputurnaukseen.

Yliopistoliigan mestaruus 2022 ratkeaa lauantaina 17. joulukuuta. Loppuottelussa pelaavat voittajat välieräotteluista Texas – San Diego ja Pittsburgh-Louisville. Mestari vaihtuu, sillä hallitseva mestari Wisconsin hävisi Pittsburghille puolivälierissä.

Rantanen on Vilppulan Tähden kasvatti. Hän aloitti lentopallon 7-vuotiaana. Ylöjärven Ryhdin joukkueessa hän voitti muun muassa C-tyttöjen SM-hopeaa. Kuortaneella Rantanen pelasi naisten 1-sarjaa kolmen vuoden ajan ennen liigauran alkamista.

– Olen tavoitteellinen, kunnianhimoinen ja minulla on halu kehittyä jatkuvasti. Menestyksen nälkä on suuri, ja olen parhaimmillani tiukoissa ja kovissa tilanteissa. Minulla on hyvä paineensietokyky, Rantanen kuvaili viime vuonna.

– Pyrin kasvamaan ja kehittymään pelaajana. Maajoukkue kiinnostaa ilman muuta. Aika näyttää, miten kehityn ja mihin se riittää, hän lisäsi.