Lentopallon Mestaruusliigan loppuotteluissa on syytä odottaa yllätyksiä

Kuva: CEV.eu

Pölkky Kuusamo ja Hämeenlinnan Lentopallokerho kohtaavat lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa 2023.

Ensimmäinen kamppailu pelataan Kuusamossa sunnuntaina 9. huhtikuuta. Suomen mestaruuden valtaaminen vaatii neljä otteluvoittoa.

Pölkky on hallitseva Suomen mestari. Hämeenlinna puolestaan otti viime kaudella SM-pronssia.

Seuraavassa Lentopallo.info arvioi loppuottelua pelipaikoittain.

Passarit: Pölkyn Katja Kylmäaholla on mahdollisuus nousta kullanarvoiseksi kapellimestariksi, sillä Kerhon passaritilanne on sekava. Kylmäaho on kokenut, varma ja rauhallinen passari, joka pystyy myös hyviin aloitussyöttöihin ja kenttäpuolustuksiin. Torjunta on hänen ainoa varsinainen heikkoutensa.

Kerho on käyttänyt pudotuspeleissä peräti kolmea eri passaria. Välierissä eniten vastuuta sai Sofia Lehto. Jos Jenna Ylivainio löytää kauden parhaan teränsä ja esittää sellaisia otteita kuin esimerkiksi OrPo-sarjan ratkaisussa, saattaa passariosastolla syntyä Hämeenlinnan kannalta myönteinen yllätys.

Hakkurit: Vaakakuppi kääntyy lähtökohtaisesti taas Pölkylle, sillä yleispelaajana kauden aloittanut Breana Runnels on löytänyt väkevän tason kuusamolaisten päähyökkääjänä.

Hämeenlinna-kollega on Adeola Owokoniran, jonka pelaamisessa henkilöityy koko Kerhon kausi. Pelaaja, joka roiskii iskulyöntejä seinille kuin firmaliigassa, saattaa seuraavassa pallossa esittää huikean maailmanluokan hyökkäyksen. Jos Owokoniran löytää suoritusvarmuuden, yllätys muhii tälläkin sektorilla.

Keskitorjujat: Kenellekään naisten lentopalloliigaa seuranneelle ei tule yllätyksenä, että Kerhon keskitorjunta on parhaimmillaan silkkaa rautaa. Michaela Madsen ja Vera Klimovitsh pystyvät rakentamaan räystään, jota on paha ohittaa. Molemmilta löytyy myös hyökkäyspotentiaalia. Kuusamon Cara McKenzie ja Bettina Yli-Sissala muodostavat tasaisen, mutta myös varsin vaarallisen kaksikon.

Yleispelaajat: Useimmat katseet keskittyvät Pölkyn Carlyle Nusbaumiin ja Kerhon Jenny Mosseriin. Molemmat ovat kipakoita lyöjiä ja riittävän hyviä vastaanottajia. Nusbaumille on odotettavissa vaikeuksia Kerhon vahvan torjunnan kanssa, joten hänelle on saatava järjestettyä nopeita laitapasseja ja yksi vastaan yksi -tilanteita. Nusbaumia tukevat Pölkyssä Madeline Palmer ja Ciara DeBell.

Mosser pystyy loistaviin lyönteihin niin nelospaikalta kuin kolmen metrin takaa, ja hän voikin nousta loppuottelusarjan tähdeksi. Oma lukunsa on Hämeenlinnan Odette Ndoye, joka on äärimmäisen rauhallinen, virheitä karttava urheilija.

Liberot: Pölkyn Sanna Häkkinen edustaa lujaa, kokenutta liigalaatua ja nousee ennakkoasetelmissa tämän finaalisarjan ykkösliberoksi. Kerhon Tuuli Tuominen on saanut paljon risuja aloitussyötön vastaanotostaan, mutta esimerkiksi Puijo Wolley -sarjan ratkaisuhetkillä hän kohensi tasoaan oleellisesti. Etu Pölkyllä, mutta jälleen leijuu yllätyksen mahdollisuus ilmassa.

Kuva: CEV.eu

Arvio: Pölkyn pelaajamateriaali on todennäköisesti liigan paras. Hallitseva mestari aloitti kauden heikosti, mutta paikkasi tilannetta tekemällä hankintoja kevätkaudeksi. Hämeenlinna on joutunut tarpomaan urheilullisten vaikeuksien ja julkisuusongelmien läpi, mutta se näyttää vain vahvistaneen joukkuehenkeä.

Pölkky ja Kerho näyttivät molemmat, miten tärkeätä on päästä kuumana kevääseen. Vaikka alkukausi oli kummaltakin heikko, tuloskunto nousi kohisten runkosarjan lopussa – ja kuinka ollakaan, kevään kuumimmat ovat loppuottelussa, vaikka niiden runkosarjasijoitukset olivat toinen ja neljäs. Erityisesti Kerhon valmentaja Giovanni Torchio on onnistunut joukkueensa motivoimisessa erinomaisesti.

Suureen rooliin nousee luonnollisesti myös Pölkky-luotsi Sotiris Gkotsis. Pölkky pelaa parhaimmillaan huippulentopalloa, mutta vaikeuksien tullessa vastaan pelaaminen saattaa mennä pahastikin tukkoon. Gkotsisin on keitettävä väkevät käärmekeitot, jotta tuollaiset tilanteet vältetään.

Luvassa on jännittävä, yllätyksellinen ja kenties tasokaskin loppuottelusarja. Isossa kuvassa Pölkky on hienoinen ennakkosuosikki, mutta Hämeenlinna on osoittanut henkisen vahvuutensa niin moneen kertaan, että lähtötilanne finaaleihin on äärimmäisen kutkuttava.