Miesten lentopalloliigan loppuottelu VaLePa – Akaa-Volley: näin käy

Kuva: Akaa-Volley

VaLePa ja Akaa-Volley kohtaavat lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa 2023.

Ensimmäinen kamppailu pelataan Sastamalassa tiistaina 11. huhtikuuta. Suomen mestaruuden valtaaminen vaatii neljä otteluvoittoa.

VaLePa on hallitseva Suomen mestari. Akaa puolestaan otti viime kaudella SM-pronssia.

Seuraavassa Lentopallo.info arvioi loppuottelua pelipaikoittain.

Passarit: Akaan Anton Välimaa on erinomainen talentti, mutta VaLePaa vastaan vertailukohta on vielä liian kova, suomalainen lentopalloikoni Mikko Esko. Välimaa osaa hakea kuumat hyökkääjät hyvin, ja viime kauden ennenaikainen katkeaminen (loukkaantuminen) varmasti lisää voittamisen nälkää. Esko on silti edelleen liigapassarien ykkönen.

Hakkurit: Ali Fazlin iskushow saattaa kääntää tämän pelipaikan Akaa-Volleyn hyväksi. Fazli voitti runkosarjan pistepörssin ja on pudotuspelien pörssissä kakkosena lyhyestä poissaolosta huolimatta.

Vastustaja on toki raskasta kalustoa: VaLePan Urpo Sivula hyökkää edelleen tappavasti. Tasaisuuden kanssa on hieman tekemistä. VaLePan puolesta puhuu Eskon ja Sivulan monivuotinen joukkuetoveruus – MM- ja EM-kisoja myöten – joten yhteistyö tulee selkäytimestä.

Keskitorjujat: Tasainen asetelma verkon keskustassa. VaLePan Severi Savonsalmi ja Jacob Ekman iskevät yhteen Sauli Sinkkosen ja Petteri Tyynismaan kanssa. Akaalta löytyy vielä reservistä Panu Pitkänen, joka tunnetaan vaarallisista torjuntakäsistään.

Severi Savonsalmi hyökkää. Kuva: Hannu Moilanen

Yleispelaajat: Tontti, jolla Suomen mestaruus 2023 todennäköisesti ratkaistaan. VaLePan Sakari Mäkinen palailee viime vuoden tasolleen, mikä on varsin huono uutinen vastustajille. Mäkinen oli vuosi sitten loppuotteluissa (ja koko kauden ajan) loistava. Akaan puolella verkkoa pääosaan nousee Greg Petty. Petty sairasteli välieräsarjan alussa, mutta toivuttuaan nosti joukkueensa 0-2-asemasta finalistiksi voitoin 3-2. Upea pelimies.

Mäkinen ja Petty tarvitsevat tietysti tukea, ja sellaista molemmilta ryhmiltä löytyy. VaLePan Karli Allik on säväyttänyt varsinkin kinkkisillä aloitussyötöillään. Akaan Mohammedreza Beyk on niin ikään innostunut verrattomaan pudotuspelihuumaan.

Liberot: Yleispelaajanakin Mestaruusliigassa hienosti menestynyt Eetu Pennanen toimii nyt VaLePan liberona, ja vastaan tulee Akaan Elijah Risso. Vaakakuppi kääntyy hienoisesti VaLePalle, mutta tällä pelipaikalla tuskin syntyy suuria ratkaisuja tähän ottelusarjaan.

Arvio: Pelaajamateriaalia tarkasteltaessa joukkueiden välillä ei ole suurta laadullista eroa. Valmennus ja henkinen kantti nousevatkin valtavan tärkeiksi. Akaa-Volleyn valmentaja Olli Kunnari kuuluu Suomen kaikkien aikojen lentopalloilijoihin, joten auktoriteetin kanssa tuskin tulee ongelmaa. VaLePan Janne Kangaskokko on luotsannut joukkueen jo mestaruuksiin, joten hänen valmennustaitonsa ja motivointikykynsä ovat toteen näytetyt.

Vaikeuksien voittaminen on voimistanut kumpaakin joukkueita pudotuspelien aikana. Akaa-Volley oli Raision Loimu -sarjan alussa niin pahassa pulassa, että Kunnarin piti pukea otteluun. VaLePalla oli Savo Volleyta vastaan välillä pallo niin pahasti hukassa, että se kävi yhden ottelun päässä kultataistelusta putoamisesta. Kummatkin finalistit joutuivat tarpomaan täydet viisi matsia välierissä.

Lentopallokansan on lupa odottaa jännittävää ja laadukasta loppuottelusarjaa. Akaa-Volley on kiivennyt suomalaisen lentopallon kärkeen upeasti – joukkuehan nousi liigaankin vasta kuusi vuotta sitten – mutta kultamitalin voittaminen vuonna 2023 olisi suuri yllätys. Valepalainen voittamisen kulttuuri on huikea, vaikka säröilystä onkin ollut merkkejä. Akaalla on valmiudet taistella ottelusarja aina seitsemään otteluun saakka, mutta lopulta mestaruuspytty nousee kohti kattoa VaLePan pelaajien käsissä.