Suomen lentopallomiehet Euroopan kultaiseen liigaan 2023

Bundesliigassa pelaava Fedor Ivanov on tyrkyllä ykköspassariksi. Kuva: CEV.eu

Lentopallomaajoukkueiden välisten kesäliigojen kausi on alkamassa.

Suomen miehet ovat mukana kakkostasolla. Suomen naisten maajoukkue ei osallistu kesäliigaan tänä vuonna.

Vuosi sitten Suomen miehet jäivät kesäliigojen alimmalla tasolla kakkoseksi, mutta saivat silti paikan toiselle tasolle eli Euroopan kultaiseen liigaan.

Joel Banksin valmentama Suomi pelasi viime viikonloppuna harjoitusottelut Belgiaa vastaan. Molemmat ottivat yhden 3-2-voiton.

Viimeiset tulijat ennen kesäliigaa ovat hakkuri Aaro Nikula ja keskitorjuja Petteri Tyynismaa. Keskitorjuja Nuutti Niinivaara ja yleispelaaja/hakkuri Aleksi Muukkonen sen sijaan jäävät joukkueesta ainakin toistaiseksi.

Suomi avaa vierasotteluilla Viroa (27. toukokuuta) ja Tshekkiä (31. toukokuuta) vastaan. Ensimmäinen kotiottelu on luvassa 4. kesäkuuta, jolloin sinivalkoiset saavat vieraakseen Slovakian. Alkulohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Euroopan kultaisen liigan muut joukkueet ovat Portugali, Romania, Tanska ja Turkki (lohko A) sekä Belgia, Kroatia, Ukraina ja Pohjois-Makedonia (lohko B).

Neljän parhaan joukkueen lopputurnaus käydään Kroatiassa 24. ja 25. kesäkuuta.

Kausi 2023 on erittäin tärkeä Suomelle. Miehet pelaavat lentopallon EM-kisoissa ja olympiakarsinnoissa. Naisten maajoukkueella on puolestaan EM-paikka saavutettuna.

Kesäliigojen ylin taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). Sekä naisten että miesten liigassa on mukana 16 huippumaata.

Miesten VNL:ään erityistä jännitystä tuo se, että Kanadan uusi päävalmentaja on Tuomas Sammelvuo. Sammelvuon valmentama Kanada pääsee heti alkuun kotikentälleen Ottawaan. Kanada kohtaa avausottelussaan Kuuban 7. kesäkuuta.

Sammelvuo on aiemmin valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Venäjää. Olympialaisissa vuonna 2021 hän luotsasi ROC:n hopealle. Viime viikonloppuna ”Köpistä” tuli ensimmäinen suomalainen, joka voittaa lentopallon Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

Naisten VNL alkaa jo 30. toukokuuta.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue

Tilanne 24.5.

Passarit: Fedor Ivanov, Santeri Välimaa

Hakkurit: Aaro Nikula, Joonas Jokela

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Miika Haapaniemi, Petteri Tyynismaa, Miro Leinonen

Yleispelaajat: Antti Ronkainen, Jiri Hänninen, Niko Suihkonen, Luka Marttila

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin

Päävalmentaja: Joel Banks