Suomi pelasi kolme EM-ottelua – mitä niistä opimme?

Kuva: CEV.eu

Ranska voitti Suomen lentopallon naisten EM-kisoissa sunnuntaina.

Komeasti eurooppalaisen lentopalloilun kärkikymmenikköön noussut Ranska oli odotetusti vahvempi ja vei ottelun nimiinsä suoraan erin 3-0. Tallinnassa käydyn kamppailun erät päättyivät pistein 25-22, 25-22 ja 25-14.

Suomen päävalmentaja Nikolas Buser kierrätti joukkuettaan vahvasti, ja vähemmän peliaikaa saaneetkin pääsivät tavallista vastuullisempiin rooleihin.

Suomi pelasi kamppailussa vapautuneesti. Ilonaiheeksi nousi hakkuri Yasmine Madsen, joka teki 14 pistettä.

EM-kisojen tähänastiset tulokset vastaavat pitkälti odotuksia. Suomi voitti Viron, mutta hävisi selvästi Slovakialle ja Ranskalle. Pudotuspelitavoite elää: jos Suomi voittaa maanantaina Espanjan, on se hyvin lähellä playoffeja. Viimeisessä alkulohko-ottelussaan Suomi saa vastaansa Alankomaat.

Seuraavassa katsaus Suomen asetelmiin pelipaikoittain.

Passarit

Kaisa Alanko on odotetusti päivänselvä ykköspassari. Kokenut kansainvälinen urheilija sykkii Suomen pelin sydämenä, ja häneltä tarvitaan laatusuorituksia vastakin. Sofia Lehto on käynyt takakenttäkierroksilla.

Hakkurit

Viro-ottelun lopun ja Ranska-ottelun perusteella Madsen on hakkureista selvästi kovavireisin. Hän löi rohkeasti Ranskan hyvää torjuntaa vastaan, päätti hyökkäyksensä 41-prosenttisesti pisteeseen ja kokosi 13 hyökkäyspinnaa. Ykköshakkuriksi ennakoitu Piia Korhonen on pelannut viileään tyyliinsä, mutta tehot ovat jääneet liian alhaisiksi.

Keskitorjujat

Erinomaista tekemistä Netta Rekolalta ja Daniela Öhmanilta. Rekola on ollut vahva niin hyökkäyksessä kuin torjunnassa, Öhman erityisesti torjunnassa ja aloitussyötöissä. Ulottuva Roosa Laakkonen vielä kolmas hyvä vaihtoehto verkon keskustaan.

Yleispelaajat

Suvi Kokkonen on ollut tontin tärkein pelaaja. Vastaanottovirheitä tulee edelleen liikaa, mutta hyvä hyökkäyspelaaminen hilaa hänen panoksensa kokonaisuutena plussan puolelle.

Iida Pölläsellä, 18, on ollut monia hyviä hetkiä, vaikka EM-vauhti hieman liian kovaa hänelle vielä onkin. Ada Aronen on päässyt väläyttämään pari kertaa, kun taas Saana Lindgren ja Emilia Kääntä ovat vain piipahtaneet kentällä.

Liberot

Netta Laaksonen on erittäin tärkeä hahmo vastaanotossa ja kenttäpuolustuksessa, ja parhaat esitykset ovat todennäköisesti vasta tulossa. Sanna Häkkinen sai peliaikaa Ranska-kamppailussa, ja hän on aina hyvä vaihtoehto puolustusspesialistin rooliin.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.