Suomelle rankka pettymys huipputärkeässä EM-ottelussa

Kuva: CEV.eu

Espanja voitti Suomen lentopallon naisten EM-kisoissa maanantaina.

Tallinnassa käyty ottelu päättyi erin 3-1. Espanja vei voittoeränsä pistein 25-17, 26-24 ja 26-24. Suomi voitti toisen erän lukemin 26-24.

Suomella on kisoista yksi voitto ja kolme tappiota. Koska viimeinen vastustaja on laadukas Alankomaat, Suomen mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat vähäiset.

Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Netta Rekola ja Daniela Öhman sekä yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Iida Pöllänen. Netta Laaksonen ja Sanna Häkkinen jakoivat liberovastuun.

Espanja oli valmistautunut toistaiseksi tärkeimpään otteluunsa hyvin. Kun Suomelta ei onnistunut ensimmäisessä erässä kuin Madsenin hakkuripeli, Espanja oli ylivoimainen.

Suomelle tuli virhesumia toisessakin erässä, mutta taisteluilme löytyi, ja tilanne tasoittui. Kamppailu jatkui kiivaana. Espanja väänsi kuitenkin väkisin seuraavat erät hyväkseen.

Kokkonen (14), Madsen (13) ja Öhman (12) olivat Suomen ahkerimmat pisteentekijät. Öhman napsi neljä torjuntapinnaa. Yleispelaaja Emilia Kääntä tuli vaihdosta kentälle toisessa erässä ja esiintyi tilanteeseen nähden erinomaisesti.

Suomi pelasi yritteliäästi ja monin paikoin tasoaan vastaavasti, mutta ei kyennyt riittävän tasaiseen esitykseen. Helppoja palloja putosi omaan kenttään liikaa, ja hyökkäysteho jäi alhaiseksi – hyökkäyspaikoista vain 31 prosenttia päätyi suoraan pisteeksi.

Espanja puolusti sähäkästi, ja varsinkin keskitorjujien lyömät paterit olivat tehokkaita. Julia De Paula Viana teki 17 pinnaa Espanjan tuotteliaimpana.

– Vihdoinkin saimme voiton. valmistauduimme tähän otteluun todella hyvin, Espanjan Raquel Lazaro kertoi.

– Kaikki tai ei mitään. Tiesimme, että meidän täytyy taistella tosissamme. Meitä jännitti, mutta lopulta onnistuimme, Lazaro lisäsi.

Alkulohkosta Ranska, Alankomaat ja Slovakia ovat menossa jatkoon. Neljäs jatkoonmenijä ratkeaa todennäköisesti Espanja-Viro-ottelussa. Suomen olisi otettava keskiviikkona sensaatiovoitto Alankomaista pudotuspelipaikasta kilpaillakseen.

Jukka Lehtosen valmentama Ruotsi sen sijaan ylsi urotekoon ja voitti kotijoukkue Saksan Düsseldorfissa erin 3-1. Ruotsi oli hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta nyt täysi pistepotti nosti joukkueen pudotuspelitaisteluun. Ruotsi kohtaa vielä Azerbaidzhanin ja Tshekin.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.