Jukka Lehtonen taktikoi Ruotsin urotekoon

Kuva: CEV.eu

Jukka Lehtosen valmentama Ruotsi palasi upeasti raiteelleen lentopallon naisten EM-kisoissa.

Ruotsi oli hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta maanantaina sinikeltaiset ylsivät urotekoon ja voittivat kotijoukkue Saksan Düsseldorfissa erin 3-1. Saksa kuuluu kisojen mitalisuosikkeihin ja on Euroopan rankingissa viidentenä.

Avausottelussaan Ruotsi hävisi huippuryhmä Turkille. Kreikkaa vastaan oli odotettavissa parempaa jälkeä, mutta Ruotsi taipui erin 1-3. Lehtosen joukkue kokosi kuitenkin rivinsä, ja maanantaina tullut täysi pistepotti nosti joukkueen pudotuspelitaisteluun.

– Ennen toista erää muutimme hieman taktiikkaa, ja pelaajat toteuttivat sitä viimeisen päälle. Taktiikka toimi täydellisesti, Lehtonen sanoi Ruotsin lentopalloliiton verkkosivuilla.

– Tällaisesta voitosta koko ryhmä saa lisää itseluottamusta. Valmennus tietää, kuinka valtava potentiaali tällä porukalla on. Kun pelaamme näin, pystymme pelaamaan erittäin korkealla tasolla mitä tahansa joukkuetta vastaan, vakuutteli Lehtonen.

Maanantaina Haakin siskokset esiintyivät väkevästi. Yleispelaaja Anna Haak teki 15 pistettä, joista kolme tuli torjunnoilla ja kaksi ässillä. Hakkuri Isabelle Haak oli elementissään ja viimeisteli 31 pinnaa.

Lehtosesta tuli virkaatekevä päävalmentaja, kun vakituinen luotsi Lauri Hakala joutui jäämään EM-matkalta pois henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Alkulohkossa Ruotsi kohtaa vielä Azerbaidzhanin ja Tshekin.

Kaksi vuotta sitten Ruotsi nousi EM-kisojen sensaatioksi. Joukkue sai alkulohkostaan viimeisen jatkopaikan, mutta lisäsi höyryä kaatamalla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Bulgarian 3-2. Puolivälierissä tuli tappio Alankomaille. Ruotsi kuittasi upean kahdeksannen sijan ja ansaitsi paikan nyt pelattavaan EM-turnaukseen.

Suomi: Espanja voitti Suomen maanantaina huipputärkeässä ottelussa erin 3-1 ja kohensi oleellisesti mahdollisuuksiaan edetä pudotuspeleihin. Suomella on kisoista yksi voitto ja kolme tappiota. Kun viimeinen vastustaja on Alankomaat, Suomen mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat vähäiset.

Ranska: Tallinnan-lohkon (jossa Suomikin pelaa) voitto ratkeaa todennäköisesti tiistaisessa ottelussa Ranska-Alankomaat. Ranska on voittanut kaikki neljä otteluaan ja Alankomaat kolme kamppailuaan. Maanantaina Ranska löi Slovakian puhtaasti 3-0.

Kroatia: Tämä ei ollut kroaattien syksy. Viime vuosina hyvin esiintynyt joukkue on hävinnyt EM-turnauksessa kaikki neljä kamppailuaan. Maanantaina Kroatia koki tappion Sveitsille, mikä varmisti sen, että Kroatian tie katkeaa alkulohkoon.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.