Vital Heynenin suojatit joutuivat ahdinkoon lentopallon EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Saksa joutui yllättäviin vaikeuksiin lentopallon naisten EM-kisoissa, mutta varmisti niukasti jatkopaikan.

Vital Heynenin valmentama Saksa avasi kisat hyvin kaatamalla Kreikan ja Azerbaidzhanin. Kolmas vastustaja, Ruotsi, oli kuitenkin liian kova erin 3-1. Ruotsia valmentaa Jukka Lehtonen.

Tiistaina Saksa haki paluuta päiväjärjestykseen ottelussa Tshekkiä vastaan. Projekti käynnistyikin hyvin, ja Düsseldorfissa kotiyleisönsä edessä esiintynyt Saksa voitti kaksi ensimmäistä erää.

Jatkopaikasta tiukasti tappeleva Tshekki löysi kuitenkin uuden vaihteen ja väänsi kamppailun tasoihin. Viidennessä ja ratkaisseessa erässä Tshekki oli pistein 18-16 väkevämpi, vaikka Saksalla oli ollut ottelupallojakin.

– Olen todella pettynyt. Olimme lähellä voittoa, mutta sitä ei tullut, Heynen kommentoi.

Saksa joutuu totuttelemaan elämään ilman supertähti Louisa Lippmania, joka jätti maajoukkueen viime vuonna. Lisäksi Hanna Orthmann joutui jättämään kisat kesken polvivamman vuoksi.

Varsinkin hakkuripeli on Saksalla kadoksissa. Tshekkiä vastaan hakkurina pelasi Antonia Stautz, joka tunnetaan paremmin yleispelaajana. Saksan hyökkäyspeli sumputtui aivan liian usein nelospaikalle, ja Stautz sai koko ottelussa vain 17 passia.

Tshekki sen sijaan esitti iloista peliä. Hyökkäyksessä Gabriela Orvosova oli joukkueen tuki ja turva (24 pistettä, teho +18). Helena Havelkova ja Daniela Digrinova olivat vastaanotossa loistavia.

Turkki ja Saksa menevät C-lohkosta jatkoon. Kahdesta muusta pudotuspelipaikasta taistelevat Azerbaidzhan, Tshekki, Kreikka ja Ruotsi. Heynen ei usko, että Turkki-ottelusta olisi täyttä pistepottia tulossa.

– Turkilla on paljon enemmän laatua kuin meillä. Yritämme tehdä parhaamme, mutta voitto ei ole mahdollinen. Vaikeata tulee, jos menemme jatkoon lohkokolmosena tai -nelosena, vaikeroi Heynen.

Ruotsi: Alkulohkossa tulevat vastaan vielä Azerbaidzhan ja Tshekki. Lehtosesta tuli virkaatekevä päävalmentaja, kun vakituinen luotsi Lauri Hakala joutui jäämään EM-matkalta pois henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Suomi: Espanja voitti Suomen maanantaina huipputärkeässä ottelussa erin 3-1. Suomella on kisoista yksi voitto ja kolme tappiota. Kun viimeinen vastustaja on laadukas Alankomaat, Suomen mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat vähäiset.

Keskiviikon otteluun tuo erityispiirteen se, että Alankomaat on jo varmistanut lohkovoiton. Alankomaat kaatoi Ranskan tiistaina 3-1. ”Suomi-ottelu on vielä jäljellä, mutta joukkueemme voi jo valmistautua neljännesvälieriin”, Alankomaiden lentopalloliiton verkkosivuilla tokaistiin.

Viro: Kotijoukkue taisteli kunniakkaasti Tallinnassa tiistaina, mutta Slovakia oli lopulta parempi erin 3-1. Virolla on silti oljenkorsi jatkoon: pudotuspelipaikka irtoaa, jos Suomi häviää Alankomaille ja Viro voittaa Espanjan 3-0.

Unkari: Ottelut päättyvät alkulohkoon. Slovenia vei A-lohkon jumbofinaalin tiistaina suoraan erin 3-0. Unkari on voittanut kisoissa vain yhden erän, ja viimeinen lohkovastustaja on maailmanmestari Serbia.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.