Suursuosikki oli mennä nurin, mutta ”ehkä tällaisia ongelmia tarvitaan”

Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten EM-kisoissa ovat kaikki puolivälieräjoukkueet selvillä.

Viimeiset neljännesvälieräkamppailut käytiin sunnuntaina. Serbia voitti Tshekin ja Puola Belgian.

Puola, kenties suurin mestarisuosikki, joutui yllättäviin vaikeuksiin kamppailussa Belgiaa vastaan. Puolivälieräpaikka liikeni silti erin 3-1 Italian Barissa pelatussa ottelussa.

Kaksi ensimmäistä erää Puola voitti liiankin helposti. Päävalmentaja Nikola Grbic vaihtoi toisen erän jälkeen kuusikkoon toiseksi yleispelaajaksi Kamil Semeniukin (Tomasz Fornalin tilalle) ja teki vielä kesken kolmannen erän pari epäonnistunutta vaihtoa. Nämä liikkeet sekoittivat Puolan pelin.

Belgia vei kolmannen erän pistein 25-23. Puola ei pystynyt nollaamaan tilannetta, vaan joutui ahtaalle vielä neljännessäkin erässä. Ratkaiseva erävoitto tuli lopulta pistein 25-22.

Puolan yleispelaaja Aleksander Sliwka oli joukkueensa tasaisimpia suorittajia.

– Keskittyminen vähän herpaantui kahden erän jälkeen. Aloitussyöttömme ei ollut enää niin kova. Belgia taas alkoi syöttää ja iskeä paremmin, ja se toimi, Sliwka kommentoi Eurovolley.tv:lle.

– Pelaamisestamme tuli hermostunutta, mutta onnistuimme voittamaan. Olimme ensimmäistä kertaa ongelmissa näissä kisoissa. Ehkä tällaisia ongelmia tarvitaan, jotta voimme ratkaista ne paremmin tulevissa otteluissa, pohti Sliwka.

Puola on hallitseva Volleyball Nations Leaguen voittaja, MM-hopeamitalisti ja EM-pronssimitalisti.

Puolivälieriin on luvassa todellinen huippukohtaaminen, sillä Puola saa vastaansa Serbian. Serbia, Euroopan mestari neljän vuoden takaa, kuuluu Puolan ohella turnauksen suosikkeihin.

Serbia otti neljännesvälierissä mittaa yllätysvalmiista Tshekistä. Serbit hoitivat homman varsin vakuuttavasti, ja erät päättyivät 25-21, 26-24 ja 25-21.

Hakkuri Aleksandar Atanasijevic nousi pistekuninkaaksi tehtyään 14 pinnaa Serbialle.

– Kaksi vuotta sitten Tshekki voitti Ranskan tässä samassa vaiheessa, joten tiesimme, että meidän on nostettava tasoamme. Niin teimmekin, sanoi Atanasijevic.

– Nyt on alettava valmistautua puolivälieriin, joissa vastaan tulee yksi tämän turnauksen parhaista joukkueista. Uskon, että voimme voittaa, jos pelaamme omaa peliämme, hakkuri lisäsi.

Muut puolivälierät ovat Italia-Alankomaat, Ranska-Romania ja Slovenia-Ukraina. Pelipaikat ovat Varna ja Bari. Välierät ja mitaliottelut käydään Roomassa.

Sammelvuon valmentamalle Kanadalle hopeaa

Tuomas Sammelvuo on valmentanut Kanadan hopealle Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian mestaruusturnauksessa.

Kanadan loppuotteluvastustaja oli Yhdysvallat. Kotikentällään pelannut USA voitti NORCECA-liiton loppuottelun sunnuntaina suoraan erin 3-0.

Kanadan Luke Herr palkittiin turnauksen parhaana passarina ja Arthur Szwarc parhaana hakkurina. Joukkueen libero Justin Lui pelaa alkavalla kaudella Vantaa Ducksissa.

Turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinnon pokkasi USA:n Micah Christenson.

NORCECA-liiton mestaruusturnauksessa pronssia saavutti Kuuba.

Sammelvuo luotsasi Kanadaa kesällä Volleyball Nations Leaguessa, josta kertyi kolme voittoa ja yhdeksän tappiota. Syksymmällä Kanada osallistuu olympiakarsintoihin. Sen vastustajat ovat Kiina, Puola, Argentiina, Alankomaat, Meksiko, Belgia ja Bulgaria.

Runsaat kaksi vuotta sitten Sammelvuo valmensi ROC:n olympiahopealle Tokiossa. Kultaa voitti Ranska.

Sammelvuo nimitettiin Kanadan päävalmentajaksi viime vuonna.