Kuva: CEV.eu
Suomen miesten lentopallomaajoukkueen kausi 2023 päättyy olympiakarsintoihin. Suomi pelaa Tokiossa käytävässä alkulohkossa 30. syyskuuta alkaen.
Maajoukkuekausi alkoi Euroopan kultaisella liigalla, joka on kesäliigojen kakkostaso. Suomi sijoittui kuudenneksi. Nuorentunut Suomi taisteli lentopallon EM-kisoissa ajoittain upeasti, mutta kohtaloksi koitui karsiutuminen alkulohkon jälkeen.
Olympiakarsinnoissa kyyti tulee olemaan kovaa. Suomi kohtaa maailman huippujoukkueita, ja kahdeksan maan lohkosta vain kaksi parasta saavat kisapaikat. Käytännössä Suomella ei ole mahdollisuuksia kisapaikkaan, mutta Tokion-turnauksesta tulee Joel Banksin valmentamalle ryhmälle poikkeuksellisen korkeatasoista ja hyödyllistä kokemusta.
Lentopallon olympiaturnaukseen pääseminen on kova pala huippujoukkueillekin, sillä Pariisin kisoissa 2024 pelaa vain 12 maata.
Suomen miehistössä on vain yksi muutos EM-kisoihin nähden. Hakkuri Samuli Kaislasalo putosi joukkueesta, ja hänen tilalleen tuli keskitorjuja Henrik Porkka.
Poissaolijoista huomattavimmat ovat yleispelaaja Antti Ronkainen ja keskitorjuja Severi Savonsalmi, jotka kuntoutuvat loukkaantumisten jälkeen.
Ennen Tokiota Suomi pelasi harjoitusotteluita Etelä-Koreassa. Vastassa oli seurajoukkue Incheon Korean Air Jumbos, jota valmentaa Tommi Tiilikainen.
Suomen vastustajat lentopallon olympiakarsinnoissa
Tokiossa pelattavassa olympiakarsintaturnauksessa Suomi on lentopallon maailmanlistan mukaan heikon joukkue. Suomen ranking oli syyskuun 28. päivänä 28:s.
Yhdysvallat (maailmanlistalla 2.) – Lentopallomaailmassa USA on suurtekijä, joka taistelee arvokisoissa kärkisijoista aina. USA:n viimeisin saavutus on Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian (NORCECA-liiton) mestaruus. Loppuottelussa kaatui Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada. Passari Micah Christenson, hakkuri Matt Anderson ja keskitorjuja David Smith ovat muutamia John Speraw’n valmentaman joukkueen monista tähdistä.
Japani (5.) – Vaikka paikallinen menestys Aasiassa nostaa Japanin maailmanlistasijoitusta, on hyvä muistaa, että joukkue pelaa parasta lentopalloaan vuosiin. Huikean taitava passari Masahiro Sekita jaksaa hämmästyttää, ja vasenkätinen hakkuri Yuji Nishida iskee palloa surutta vastustajan kenttään. Japani on hallitseva Aasian mestari.
Slovenia (8.) – EM-pronssin äskettäin Roomassa saavuttanut Slovenia jyrää kokeneella ryhmällä, jonka avainpelaajia ovat yleispelaaja Tine Urnaut ja keskitorjuja Jan Kozamernik. Nuorta voimaa edustaa hakkuri Rok Mozic, joka voitti EM-kisojen pistepörssin. Slovenia tunnetaan huimasta joukkuehengestään ja kivikovasta torjunnastaan.
Serbia (9.) – Serbia voitti 2010-luvulla EM-kultaa kaksi kertaa, mutta viime vuosina joukkue ei ole tehnyt aivan yhtä vahvaa jälkeä. Tämän vuoden EM-kisoissa Serbia putosi puolivälierissä. Hakkuri Aleksandar Atanasijevic ja keskitorjuja Marko Podrascanin kovia kasvoja.
Turkki (14.) – Suomelle varsin tuttu vastustaja viime vuosilta. Turkki on ollut hyvässä nosteessa, joten nyt Suomen on vaikea saada jatkoa menestykselleen keskinäisissä otteluissa. Turkin suurin hyökkäyspelote on hakkuri Adis Lagumdzija, joka paiski EM-kentillä 115 pistettä ja sijoittui kahdeksanneksi pistepörssissä.
Tunisia (18.) – Vastustaja, jonka tulisi olla Suomen kaadettavissa. Afrikkalaiset joukkueet ovat aina arvaamattomia, mutta Tunisian sijoittuminen viidenneksi Afrikan mestaruuskisoissa ei kerro erityisen kovasta tuloskunnosta. Mohamed Ali Ben Othmen on seuraamisen arvoinen pelaaja.
Egypti (19.) – Astetta kovempi afrikkalaisvastustaja. Egypti voitti kultaa Afrikan mestaruusturnauksessa aiemmin syyskuussa. Väkevä keskitorjuja Abdelrahman Seoudy ja kokenut passari Hossam Abdalla Youssef kuuluvat avainpelaajiin.