Menestysten sarjaan toinen tahra – pahimmillaan VaLePan ”systeemi vuotaa kuin seula”

Kuva: CEV.eu

Mitä pidempiaikaiseksi VaLePan kotimainen lentopallohegemonia kasvaa, sitä suurempia vastoinkäymisiä se tuntuu tarvitsevan ylivoimansa ylläpitämiseksi.

Suomen 13 viimeisimmästä kansallisesta lentopallotittelistä – Mestaruusliigan voitoista ja Suomen cupin mestaruuksista – VaLePa on vienyt peräti 12. Menestysten sarjaan tulee tällä kaudella toinen tyhjä kohta, sillä joukkue ei uusi Suomen cupin mestaruutta.

Asia varmistui itsenäisyyspäivänä, kun VaLePa hävisi vieraskentällä Kokkolan Tiikereille erin 2-3. Kamppailu oli sekä Mestaruusliigan runkosarjaottelu että Suomen cupin puolivälieräottelu.

Euroopan CEV Cup mukaan lukien VaLePa on hävinnyt kuusi ottelua putkeen. Päävalmentaja Janne Kangaskokko myöntää, että suoritusvarmuus on hakusessa.

– Pelaamisemme on ollut viime ajat ylä- ja alamäkeä. Välillä systeemi toimii, välillä se vuotaa kuin seula, Kangaskokko sanoi Tiikerit-häviön jälkeen.

Hyvän joukkueen tunnistaa siitä, että se pystyy ammentamaan vaikeimmistakin hetkistä positiivista energiaa. Nyt VaLePalla on sen aika.

VaLePan lähihistoria ei tunne nyt käynnissä olevan tappioputken kaltaista tuloskunnon alavirettä. Viime helmikuussakin oli vaikeaa. VaLePa hävisi Suomen cupin lopputurnauksen jälkeiset kaksi otteluaan 0-3. Mestaruusliigan aikakaudella (alkaen 2010) VaLePa ei ollut aiemmin kertaakaan hävinnyt kahta perättäistä runkosarjan kamppailua suoraan kolmessa erässä.

Vaikka vielä välierissäkin putoaminen valtaistuimelta kävi lähellä, joukkue kokosi rivinsä ja eteni lopulta SM-kultaan. Loppuottelusarjassa Akaa-Volley kaatui vakuuttavasti suoraan neljässä ottelussa.

Ovatko tämänhetkiset ongelmat vain mutka VaLePan matkalla kohti seitsemättä perättäistä Suomen mestaruutta?

– Tasaisuutta täytyy saada lisää, jotta voitetaan tiukkoja matseja. Uskon, että treenisalilta kaikki lähtee. Pääasian täytyy olla treenaaminen eikä mikään muu, alleviivasi Kangaskokko.

VaLePalle avautuu tavallista komeampi tilaisuus palata voittokantaan, sillä lauantaina se esiintyy 45-vuotisjuhlaottelussaan kotiyleisön edessä. Helppoa pistepottia ei ole silti luvassa. Vierasjoukkue Vantaa Ducks miehittää sarjan jumbopaikkaa, mutta otti viime kamppailussaan rohkaisevan 3-1-voiton Karelian Hurmoksesta.

Tiikerit etenee Suomen cupin neljän parhaan lopputurnaukseen, johon paikkansa on varmistanut myös Savo Volley.

– Ilman muuta hieno juttu, ja lähdetään sinne haastamaan muita. On kiva päästä sinne pelaamaan, passari Anton Välimaa tokaisi.

– Tavoitteemme on koko ajan viedä peliä eteenpäin, ja sanoisin, että se on mennytkin eteenpäin. Pitää jatkaa treenaamista, on vielä paljon tekemistä. Pystymme vielä paljon parempaan, Välimaa näki.

Itsenäisyyspäivän toisessa mestaruusliigaottelussa KyKy-Betset jatkoi odotuksia vahvempaa kauttaan ja löi vieraskentällä Karelian Hurmoksen 3-1. Hakkuri-ilmiö Renars-Pauls Jansons esiintyi taas mainiosti ja teki Kyvylle 27 pistettä. Kuuteen viime kamppailuun KyKy-Betset on hävinnyt ainoastaan kerran.

Hurmokselle, joka on hävinnyt neljästä viime ottelustaan kolme, Isaias Sanches ja Janne Marttila viimeistelivät 20 pinnaa mieheen.