Nyt katseet kentälle, sillä miesten lentopalloliigan välieristä on luvassa ainutlaatuiset

Kuva: Hannu Moilanen

Jos lentopallon miesten SM-kultamitali pitäisi joskus halkoa neljään osaan, se pitäisi tehdä tänä keväänä. Välieriin on selviytynyt kvartetti hienoja laatujoukkueita.

Nelikosta ei löydy selvää ykkössuosikkia, joten miesten Mestaruusliigan välieristä on luvassa herkullisimmat vuosiin. Mestaruusputkessa olevalla VaLePalla ja runkosarjavoittaja Hurrikaani-Loimaalla on ehkä pientä suosikkitaakkaa, mutta suuressa kuvassa sillä on tuskin mitään merkitystä lopputuloksien kannalta.

Välierien torstaina käynnistyvät ottelusarjat 2024 ovat Hurrikaani-Loimaa – Savo Volley ja Akaa-Volley – VaLePa.

Lentopallo.info käy seuraavassa läpi kummankin ottelusarjan asetelmat.

Savo Volleyn noususuhdanne tasoittaa puntit

Runkosarjavoittaja Hurrikaanin ja viimeisenä playoffeihin päässeen TUTO Volleyn välisestä puolivälierien ottelusarjasta tuli tiukempi kuin odotettiin (täydet viisi ottelua), mutta se ei juuri himmennä loimaalaisryhmän loistoa. Tasaisen korkealuokkaista osaamista löytyy Olli Kuoksan valmentaman joukkueen kaikille osa-alueille. Kuusikosta ja liberopelistä ei selvää heikkoa kohtaa saa hakemallakaan.

Savo Volleyn kausi on ollut epätasainen, vaikka joukkueen pelaajamateriaali kuuluu liigan kärkeen. Sesonki on ollut toisaalta nousujohteinen, ja puolivälierissä Savo sai arvokasta sparrausta Kokkolan Tiikerien alati taistelevalta ryhmältä. Savolla on hyvät perusteet tähyillä luottavaisesti kohti välieriä.

Hurrikaani hyökkää väkivahvasti laidoilta, keskeltä ja kolmen metrin takaa, joten Savon torjunnan ja kenttäpuolustuksen on toimittava. Siihen löytyy eväitä. Joonas Jokelan ja Michael Michelaun hyökkäysvoima on vakuuttavaa luokkaa, kun taas Tommi Siirilä ja Jakub Kovac ovat erinomaisia torjujia verkon keskustassa. Pelin sydämenä sykkii taitava ja inspiroiva passari Kevin Rodriguez.

Hurrikaania on vaikea pysäyttää, jos ydinpelaajat Santeri Välimaa, Greg Petty ja Eetu Häyrinen näyttävät parastaan. Jos Savokin, jota valmentaa Timo Tolvanen, pelaa korkealla tasollaan ja löytää vielä lisää ytyä yleispelaajaosastolle, hekumallisen jännittävä ottelusarja on tosiasia.

Ainakin puolueettomat katsojat odottavat täyttä viiden ottelun sarjaa vesi kielellä. Sellainen voi olla hyvinkin tulossa; suosikkiasetelmissa vaakakuppi painuu Hurrikaanin puolelle, mutta vain hiuksenhienosti.

Viime vuoden finalistit iskevät yhteen

Tuoreen maajoukkuevalmentajan Olli Kunnarin luotsaama Akaa-Volley ottaa mittaa maajoukkueen tuoreen apuvalmentajan Mikko Eskon VaLePasta. Maajoukkuehehkutukset saavat kuitenkin vielä odottaa hetken, sillä nyt väännetään paitsi välieräpaikasta myös Pirkanmaan herruudesta.

Akaa sysäsi puolivälierissä KyKy-Betsetin tieltään, mutta sai tehdä hartiavoimin töitä jatkopaikan eteen. Se tekee joukkueelle vain hyvää. Ryhmällä on rahkeet hyvin ehjään kuusikkopelaamiseen, ja hyökkäyspäässä hakkuri Matej Smidliltä odotetaan luonnollisesti paljon.

Smidl ei ole suinkaan Akaan ainoa ase, sillä esimerkiksi Panu Pitkäsen ovelilla torjunnoilla ja Mikko Räsäsen painavilla hyppysyötöillä voi tulla monia tärkeitä pisteitä. Passari Ilja Ivanov puolestaan kehittyy tehtävässään ottelu ottelulta.

VaLePa on totutellut elämään ilman suuria ennakkosuosikin paineita. Janne Kangaskokon valmentama hallitseva mestari oli toki ykkössuosikki kauden alussa, mutta varsinkin kauden tässä vaiheessa kilpailijat ovat jo aivan iholla. VaLePa oli puolivälierissä varsin vakuuttava ja lähetti Raision Loimun kesälomalle suoraan kolmessa kamppailussa.

Passari Mikko Eskon ja ennätyshakkuri Urpo Sivulan akseli on rautaa aina vaan, ja se on valmis ottamaan mittaa Ivanov-Smidl-tandemista. Keskitorjuja- ja yleispelaajatonteilta sen sijaan nousee kysymysmerkkejä. Juho Kaunisto on tuurannut keskitorjujana, ja Jiri Leinonen on saanut vastuuta ”yypeenä” Aleksandar Andonovicin seuratessa tapahtumia sivusta. Tuuraajat ovat täyttäneet ruutunsa, mutta mikä on tilanne välierissä?

Kiihkeä, todennäköisesti myös viiteen otteluun menevä sarja näyttää tasaväkiseltä useimmilla osa-alueilla, mutta verkon keskustassa Akaalla on mielenkiintoinen etulyöntiasema. Kolmikko Pitkänen – Petteri Tyynismaa – Antti Taponen ei kalpene kenellekään. Keskitorjujatontti harvoin ratkaisee ottelusarjoja, mutta nyt voisi olla sen paikka.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan välierissä ottelusarjat ovat Pölkky Kuusamo – Puijo Wolley ja LP Kangasala – LP-Vampula. Lue sarjojen ennakot tästä.