Vuodet ovat heitelleet Urpo Sivulaa paikasta toiseen, mutta se ei estä huippuhakkuria tekemästä historiaa

Kuva: FIVB

Urpo Sivula kuuluu Suomen tunnetuimpiin lentopalloilijoihin, ja maanantaina hän vain vahvisti asemaansa lajin kotimaisessa historiankirjoituksessa.

VaLePaa edustava Sivula, 35, rikkoi KyKy-Betsetiä vastaan pelatussa lentopallon miesten Mestaruusliigan ottelussa Suomen pääsarjan piste-ennätyksen. Ennätystä oli pitänyt pitkään hallussaan Normunds Veinbergs, jonka uran kokonaissumma oli 7 150 pinnaa*.

Sivula kirjautti maanantaisessa kamppailussa 20 pistettä ja ohitti Veinbergsin lopulta yhdeksällä pinnalla. VaLePalla on kolme runkosarjaottelua jäljellä, joten ennätys kohenee vielä entisestään.

Viimeisimmän saavutuksensa ”Upi” otti tyylilleen sopivan rennosti vastaan.

– Ei aukea kuohuva tänään, se menee suoraan pohkeisiin. Taidan saunassa käydä. Mutta kotona kysyttyiin, että tuliko nyt maailmanennätys. Jos olisi tullut, niin sitten olisin avannut pullon kuohuvaa, Sivula veisteli.

Kuva: VaLePa

Maanantaisen liigaottelun jälkeen Sivula on pistepörssissä seitsemäntenä 383 pinnan saldolla. Kärkipaikkaa pitää Sivulankin kehuma Renars-Pauls Jansons (588 pistettä), joka edustaa KyKy-Betsetiä.

Kurusta liigaan ja maailmalle

Lentopalloilussa joukkueet elävät jatkuvasti, ja mutkia mahtuu myös Urpo Sivulan pelaajataipaleelle. Kurun Ryhdin kasvatti debytoi Suomen pääsarjassa lokakuussa 2006 ja pääsi nopeasti maajoukkueeseenkin.

Sivula oli saavuttamassa kahta SM-hopeaa Pielaveden Sammossa, kunnes kansainväliset kentät kutsuivat. Nuori hakkuri siirtyi turkkilaiseen suurseuraan Galatasarayhin. Seuraavina tulivat italialaisseurat Monza ja Cavriago. Kaudella 2011-12 Sivula pääsi juhlimaan Saksan Bundesliigan mestaruutta Berliinin joukkueessa.

Seuraavalla kaudella Sivula pelasi taas Suomessa ja oli osa Kokkolan Tiikerien kultajoukkuetta. Toistaiseksi viimeinen ulkomaankausi oli 2013-14: Sivula löi palloa parkettiin turkkilaisen Arkas Sporin väreissä.

Edustettuaan yhden kauden Raision Loimua Sivula oli vuosina 2015-19 rakentamassa VaLePan menestystarinaa. Sastamalalaisseura otti aikakaudella kolme SM-kultaa ja yhden SM-hopean. Syksyllä 2019 Sivulan kuviot olivat hetken hakusessa.

– VaLePa kertoi heti, että jatkosuunnitelmat rakennetaan Aaro Nikulan varaan. Kävi ilmi aika selkeästi, että käyttöasteeni on mennyt. Oli selvää, etten lähde enää rääppiäisiin, Sivula sanoi tuolloin Satakunnan Kansan haastattelussa.

Uusi koti löytyi Akaa-Volleyn joukkueesta. Kolmen vuoden Akaa-pesti huipentui SM-pronssiin keväällä 2022. Kausi oli ensimmäinen, jolla Olli Kunnari toimi päävalmentajana. Sittemmin Kunnari, Sivulan vanha pelikaveri, on noussut aina Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi.

Kuinka ollakaan, Sivula palasi VaLePaan. Heti paluukaudella syntyi tuttu tulos: Suomen mestaruus.

– VaLePasta on upeita muistoja, laadukas seura. Nyt kun asun Vammalassa, tämä on kaikkiaan aika täydellinen paketti. Minulla on kova motivaatio pelata täysillä lentopalloa hyvässä ja laadukkaassa porukassa, Sivula kertoi kesällä 2022.

Unohtumattomia esityksiä maajoukkueessa

Suomen maajoukkueen ilmapiiriä Sivula pääsi maistelemaan hyvin varhain, ja nuorimies kuului vuoden 2007 historialliseen EM-joukkueeseen. Suomi eteni EM-turnauksessa upeasti neljänneksi. Hakkurivastuun toki kantoi kisojen pistepörssin voittanut Mikko Oivanen.

Yksi Suomen nousukauden merkkitapaus oli vuoden 2014 MM-kisoihin selviytyminen. Yhdeksäs sija, Suomen historian paras MM-saavutus, varmistui ottelussa, jossa Tuomas Sammelvuon valmentamat sinivalkoiset musersivat hallinneen olympianelosen Bulgarian 3-0. Sivula nousi ottelun hahmoksi tehtyään 22 pistettä.

– Oli kyllä hyvä peli. Se oli semmoinen once in a lifetime -homma, kaikki onnistui. Muuten turnaus oli minulta vähän aaltoliikettä, että täysin tyytyväinen ei voi olla omaan pelaamiseen. Jossain vaiheessa kävi mitalitkin mielessä. Realistisesti ottaen sijoittuminen yhdeksänneksi oli kuitenkin enemmän kuin hyvä, Sivula sanoi East Side Medialle kisoista palattuaan.

Sivula iski Bulgariaa vastaan korkealta ja kovaa. Kuva: FIVB

Oivasen valtakauden jälkeen Sivula ja Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu saivat eniten hakkurivastuuta maajoukkueessa. Sivulalle tuli vuosien varrella kritiikkiäkin. Epäilijät saivat kuitenkin tukevasti nenilleen, kun Upi päätti maajoukkueuransa loistaviin esityksiin vuoden 2021 EM-kisoissa. Alkulohko-ottelut käytiin Tampereella, lähellä urheilijan kotipaikkaa Kurua.

* Suomen pääsarjassa henkilökohtaisia pisteitä on tilastoitu vuodesta 1995. Lisäksi historiatilastoista puuttuvat kauden 1999-2000 pisteet kokonaan.