Sammelvuon piinkovalla miehistöllä vielä huolenaiheita

Kuva: FIVB

Puolan huippulaatuinen lentopallon pääsarja Plusliga alkaa perjantaina 13. syyskuuta. Tuomas Sammelvuon valmentama Asseco Resovia Rzeszow kuuluu sarjan ennakkosuosikkeihin.

Sammelvuolla alkaa kolmas päävalmentajakausi Puolassa. Kaudella 2022-23 hän luotsasi ZAKSA Kedzierzyn-Kozlea ja johdatti joukkueen Mestarien liigan voittajaksi eli koko maanosan ykköseksi. Menestys oli paljon tiukemmassa viime kaudella, ja ZAKSA irtisanoi suomalaisvalmentajan tammikuussa 2024.

Irtisanomisenkaan jälkeen Sammelvuolla ei tullut aika pitkäksi, sillä hän valmisti Kanadan miesten lentopallomaajoukkuetta kohti Pariisin olympialaisia. Olympiaturnauksessa voittotili jäi avaamatta.

Sammelvuon siirtymisestä Rzeszowiin puhuttiin jo helmikuussa, mutta seura vahvisti valmentajavalintansa vasta kesäkuussa. Liigakauden avaus koittaa sunnuntaina.

Rzeszowilla on varsin korkealuokkainen miehistö, mutta Plusligaa edeltäneet ottelut eivät olleet loistokkaita. Sammelvuo on teroittanut, että ryhmän on analysoitava pelaamistaan jatkuvasti ja pyrittävä kehittymään päivä päivältä. Varsinkin hyökkäysteho on jättänyt paljon parantamisen varaa.

– Olisi kummallista, jos kaikki toimisi hyvin jo nyt, kun liigakaan ei ole vielä alkanut, Sammelvuo sanoi Plusligan verkkosivuilla.

– Meidän täytyy parantaa pelaamistamme paljon. Lisäksi on parannettava kommunikointia ja pelaajien yhteistä fiilistä kentällä. Kaikkein tärkeintä on keskittyä joukkueen omaan pelaamiseen, Sammelvuo tähdensi.

Rzeszowin pelaajamateriaali kestää minkä tahansa vertailun. Passarin paikan ottaa slovenialainen Gregor Ropret, ja ydinakselin täydentää ranskalaishakkuri Stephen Boyer, yksi lentopallomaailman atleettisimmista urheilijoista.

Yleispelaajien tontille varteenotettavimmat hahmot ovat Ropretin maanmies Klemen Cebulj ja puolalainen Bartosz Bednorz. Lisäksi keskitorjuja Karol Klos ja kokenut libero Pawel Zatorski ovat valmiit nousemaan avainpelaajan rooleihin.

Euroopan kentillä Rzeszow kisaa kakkostason kilpailussa CEV Cupissa.

Suomalaisväriä Puolan lentopalloliigassa

Rzeszowin lisäksi ennakkosuosikkien nelikossa ovat Zawiercie, Projekt Warszawa ja hallitseva mestari Jastrzebski Wegiel. Kvartetin kannassa tulevat ainakin Wilfredo Leonin tähdittämä Bogdanka LUK Lublin sekä Sammelvuon entinen joukkue ZAKSA. Viimeksi mainittu saa supertähtiainesta Bartosz Kurekin (kuvassa alla) liityttyä ryhmään.

Kuva: CEV.eu

Jastrzebski Wegielin kovaa kaartia edustavat passari Benjamin Toniutti ja hakkuri Lukasz Kaczmarek. Zawiercie luottaa hakkuri Aaron Russelliin ja keskitorjuja Mateusz Bieniekiin. Projekt Warszawan, joka pudotti viime kaudella Akaa-Volleyn Challenge Cupista, nimimiehiä taas ovat yleispelaaja Kevin Tillie ja keskitorjuja Jakub Kochanowski.

Sammelvuon lisäksi suomalaista lentopallo-osaamista Plusligassa edustavat libero Voitto Köykkä sekä passarit Santeri Välimaa ja Eemi Tervaportti. Köykkä jatkaa Trefl Gdanskissa. Keväällä Hurrikaani-Loimaan joukkueessa Suomen mestaruutta juhlinut Välimaa siirtyy ukrainalaisen Barkom Kazany Lwowin ryhmään, kun taas Tervaportti pukeutuu Olsztynin väreihin.

Plusligassa pelaa 16 joukkuetta. Runkosarjassa käydään kaksinkertainen sarja, joten kullekin joukkueelle kertyy 30 kamppailua. Kahdeksan parasta etenevät pudotuspeleihin. Kaudeksi 2025-26 Puolan pääsarjan joukkuemäärä vähenee kahdella, joten nyt runkosarjan kolme viimeistä putoavat alemmalle sarjatasolle suoraan.