”Älä häpeä olla rohkea” – lentopalloilijat Lelu Ojansivu ja Riikka Lehtonen kampanjoivat häirintää vastaan

Kuva: CEV.eu

Väestöliitto ja joukko suomalaisen urheilun lajiliittoja ryhtyivät vuosi sitten kampanjaan epäasiallista käytöstä ja häirintää vastaan.

Äänensä tärkeään Et ole yksin -kampanjaan antavat muiden muassa lentopalloilijat Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu ja Riikka Lehtonen.

– Älä häpeä olla rohkea, Lehtonen kehottaa Väestöliiton videolla.

Ojansivu ja Lehtonen kuuluvat Suomen kaikkien aikojen lentopalloilijoihin. Lehtonen, 39, on ollut voittamassa muun muassa Mestarien liigaa ja Italian liigaa. Nykyisin hän pelaa beach volleyta. Ojansivu kuuluu edelleen Suomen parhaisiin hakkureihin. Hän edustaa Savo Volleyta lentopallon Mestarien liigassa.

Väestöliiton mukaan kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen. Et ole yksin -hankkeeseen kuuluu avun ja neuvonnan antaminen puhelimessa ja chatissa.

Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen kertoo, että palveluun on ottanut yhteyttä niin aikuisia kuin nuoria.

– Tiedon lisääminen ja avoimuus ovat tehokasta ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa tekijöiden on toimia. Nuoret alkavat tunnistaa, milloin heidän rajojansa on ylitetty, Ruotsalainen sanoo.

Videolla tähtiurheilijoista esiintyvät muiden muassa Jani Sievinen (uinti), Jani Tanskanen (voimistelu) ja Tuomo Ruutu (jääkiekko).

Et ole yksin -hankkeessa ovat Väestöliiton lisäksi mukana Lentopalloliitto, Jääkiekkoliitto, Koripalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Voimisteluliitto, Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. Hanketta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Veikkaus.