Suomen lentopallomaajoukkueella on potentiaalia, mutta myös ankaria kipupisteitä

Kuva: CEV.eu

Suomen lentopallomaajoukkueen miehitys ja tilanne nostavat enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Ja niin pitää ollakin, koska EM-kisoihin on yli neljä kuukautta aikaa.

Aikana ennen lentopallon EM-kisoja 2021 ehtii vielä tapahtua paljon – niin henkilökohtaisella tasolla, yleisessä terveystilanteessa kuin urheilullisesti.

Päävalmentaja Joel Banksin äskettäiset maajoukkuevalinnat herättivät varmasti paljon ajatuksia. Selkeitä avainpelaajia on mukana. Toisaalta nuorentamistrendi ja muutamien tähtipelaajien puuttuminen ovat problemaattisia.

Joukkueurheilussa nuorennusleikkauksia tarvitaan, mutta niiden tekeminen ei saa olla itseisarvo. Suomen kaltaisella pienellä maalla ei ole varaa jättää parhaita pelaajia syrjään joukkueen nuorentamisen nimissä.

Suomen lentopallomaajoukkueeseen on rakentunut poikkeuksellinen voittamisen ja itsensä ylittämisen kulttuuri. Konkareita ei sovi joukkueessa roikottaa pelkkien meriittien takia, mutta heidän roolinsa perinteen imeyttämisessä nuorempiin pelaajiin on korvaamaton.

On vaikeaa nähdä, että Veeti Nikkisen, Aleksi Muukkosen tai Aaro Nikulan kaltaiset pelaajat voisivat olla merkityksellisiä Suomelle EM-kisoissa 2021. Lahjakkaita kavereita kaikki tyynni, mutta kansainväliset sankariteot ovat vuosien, eivät kuukausien päässä.

Toki ryhmästä löytyy rautaista MM- ja EM-kisakokemustakin. Realistisen kokoonpanon Tervaportti – Sivula – Seppänen – Mäkinen – Siirilä – Sinkkonen – Kerminen keski-ikä olisi 29,6 vuotta. Se siitä nuorennusleikkauksesta.

Hakkuritilanne on jälleen kerran kiintoisa. Urpo Sivula, 33, palaa Suomi-paitaan. Kokeneella karjulla on rinnallaan Nikula (2 maaottelua) ja Muukkonen (ei maaotteluita). Kun poissa ovat niin Joonas Jokela, Samuli Kaislasalo kuin Lelu Ojansivu, ei voi kuin ällistellä, vaikka kuinka haluaisi ymmärtää.

Totuus on, että kunnossa ollessaan Ojansivu on edelleen Suomen paras hakkuri. Ottamatta sen enempää kantaa Ojansivun esittämään Banks-kritiikkiin on pakko todeta, että Lelun puuttuminen on Suomen lentopallomaajoukkueelle kipupiste.

Herkeämätön poissaoloihin tuijottaminen ei edistä mitään. Hedelmällisintä on keskittyä käsillä olevaan miehistöön, vaikkei se taatusti lopullinen EM-kisajoukkue olekaan. Joukkueen laadusta saati menestymismahdollisuuksista ei voi sanoa vielä yhtään mitään. Osviittaa on luvassa vasta elokuussa, jolloin Suomi pelaa harjoitusotteluita.

Näillä näkymin Suomi ei pelaa touko-, kesä- ja heinäkuussa. Vallitsevassa koronavirustilanteessa ratkaisu on järkevä. Etenkin nuorten pelaajien sisäänajamiselle se tekee toisaalta hallaa.

Päävalmentaja Joel Banks ei ole saavuttanut lentopallokansan varauksetonta hyväksyntää – varsinkin verrattuna suosittuun edeltäjään – eikä siihen ole ollut vielä oikein aihettakaan. Kesäliiga 2019 oli kammottava limbo, eikä olympiakarsinnoissakaan ollut kehumista. Suomen lentopalloilun onneksi hyvä EM-kisaesitys pelasti paljon. Banksin kyvyistä ei ole kahta sanaa, mutta onko hän oikea mies Suomelle? Seuraavan viiden kuukauden aikana se selviää.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kesäksi 2021

Passarit: Eemi Tervaportti, Akseli Lankinen

Hakkurit: Urpo Sivula, Aleksi Muukkonen, Aaro Nikula

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Miki Jauhiainen, Severi Savonsalmi

Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, Antti Ronkainen, Niklas Seppänen, Niko Suihkonen, Veeti Nikkinen

Liberot: Lauri Kerminen, Voitto Köykkä

Päävalmentaja: Joel Banks

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.