Mitä lentopallon EM-kisojen alkulohkoissa tapahtui?

Emmi Riikilä (vasemmalla) ja Anna Czakan olivat EM-kentillä Suomen onnistujat. Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten EM-kisoissa 2021 alkulohkot on pelattu loppuun. Turnaus jatkuu neljännesvälierillä Bulgariassa ja Serbiassa.

Kaikista kuuden joukkueen vahvuisista neljästä alkulohkosta neljä parasta joukkuetta (eli yhteensä 16) etenevät pudotuspeleihin. Suomi jäi Romanian-lohkossa viidenneksi ja siten ulos jatkosta.

Alkulohkoissa Suomi saavutti paremman saldon kuin Bosnia ja Hertsegovina, Azerbaidzhan, Espanja, Kreikka, Sveitsi ja Romania. Suomen loppusijoitus on todennäköisesti 18:s eli sama kuin kaksi vuotta sitten.

EM-kisojen tulokset eivät vielä näy Euroopan rankingissa. Lentopallon maailmanlista sen sijaan muuttuu nykyisin lähes reaaliajassa. Suomen ranking on 50:s.

Länsinaapuri Ruotsi on kehittynyt oleellisesti ja ohittanut Suomen maailmanlistalla. Ruotsin maailmanranking on 47:s. Euroopan listalla Suomi on sijalla 21 ja Ruotsi sijalla 34. Ruotsi pelasi itsensä pudotuspeleihin, ja vastaan asettuu Bulgaria.

Nuori hakkuri Isabelle Haak loistaa Ruotsin ykköstähtenä. Hän voitti alkulohkojen pistepörssin ylivoimaisesti tehtyään 131 pistettä. Belgian Britt Herbots jäi 15 pinnan päähän.

Keskitorjuja Anna Czakan kuului Suomen ilonaiheisiin lentopallon EM-kisoissa. Alkulohkojen torjuntapörssissä hän sijoittui upeasti kahdeksanneksi 14 blokillaan. Tehdyissä pisteissä ja ässäsyötöissä Suomen paras oli Piia Korhonen.

Seuratasolla Czakan edustaa salolaista LP Viestiä. Viesti puolustaa Suomen mestaruutta ja pääsee alkavalla kaudella pelaamaan Mestarien liigaan, Euroopan parhaaseen seurajoukkuekilpailuun.

Suomea ei tarvitse kauan odotella EM-kentille, sillä miehet avaavat maanosan mestaruusturnauksen 1. syyskuuta. Lentopallon EM-kisojen 2021 alkulohkot pelataan Suomessa, Puolassa, Tshekissä ja Virossa.

Lentopallon naisten EM-kisat 2021, tilastoja alkulohkojen jälkeen

Pistepörssi

1. Isabelle Haak, Ruotsi 131
2. Britt Herbots, Belgia 116
3. Tijana Boskovic, Serbia 110

34. Piia Korhonen, Suomi 57

Torjuntapisteet

1. Hristina Vuchkova, Bulgaria 17
2. Marlies Janssens, Belgia 16
3. Eszter Anna Pekarik, Unkari 16

8. Anna Czakan, Suomi 14

Ässät

1. Arina Fedorovtseva, Venäjä 28
2. Paola Egonu, Italia 16
3. Marlies Janssens, Belgia 16

38. Piia Korhonen, Suomi 4

Lentopallon naisten EM-kisat 2021, neljännesvälierät

Ottelut pelataan 28.–30.8.

Turkki-Tshekki
Puola-Ukraina

Serbia-Unkari
Kroatia-Ranska

Bulgaria-Ruotsi
Alankomaat-Saksa

Italia-Belgia
Venäjä – Valko-Venäjä