Anna Haakin tähdittämä joukkue lataa LP Salo -kohtaamisen pakkovoitoksi

Mulhousen Anna Haak (17) ja Salon Anna Czakan (2) kohtasivat syksyllä EM-kisoissa. Kuva: CEV.eu

Nykymuotoisessa lentopallon Mestarien liigassa alkaa viides suomalaiskausi tänään tiistaina.

Suomen mestari LP Viesti (eurokentillä LP Salo) vierailee ranskalaisen Mulhousen luolassa. Salolaisjoukkue on mukana Euroopan parhaassa seurajoukkuekilpailussa kolmatta kertaa.

LP Salo on ainoa suomalainen joukkue, joka on päässyt Mestarien liigaan useammin kuin kerran. Ford Store Levoranta Sastamala (VaLePan miehet) ja Hämeenlinnan Lentopallokerho ovat olleet mukana kertaalleen.

Tiistaisessa avausottelussa Mulhouse (ASPTT Mulhouse VB) on todella selkeä ennakkosuosikki. Joukkue on Ranskan liigassa toisena, ja saldoa rasittaa vain yksi tappio. Veikkauksen pelissä Salon otteluvoittokerroin on 9,60, mutta kansainvälisten peliyhtiöiden listoilla suomalaisjoukkueen kerroin nousee jopa 18:een.

Ruotsin sensaatiomaisessa EM-kisajoukkueessa vahvasti esiintynyt Anna Haak on Mulhousen avainpelaaja. Haak on Ranskan liigassa joukkueensa paras pisteidentekijä, vaikka hän pelaa yleispelaajan paikkaa.

Verkolla kovaa valuuttaa ovat myös hyvä hyökkääjä Kimberly Drewniok ja vahva torjuja Georgia Lamprousi. Italialainen Francois Salvagni valmentaa.

Salon ja Mulhousen lisäksi alkulohkossa pelaavat italialainen Vero Volley Monza ja maailman huippujoukkue, turkkilainen VakifBank Istanbul.

– VakifBankia ja Monzaa vastaan meillä ei ole mitään hävittävää, mutta Salo on pakko voittaa, valmentaja Salvagni niittaa.

– Vaarallinen tilanne, koska lataamme itsellemme paineita. Meille ei riitä, että pelaamme Mestarien liigassa, vaan me lähdemme jokaiseen otteluun voittamaan, luotsi korostaa.

Kotimaan kentillä LP Viesti on toki hyvässä tikissä. Joukkue johtaa Mestaruusliigaa, ja lauantaina kaatui aidossa kärkiottelussa LP Kangasala erin 3-1. Kauden ainoa varsinainen miinus on se, ettei keskitorjuja Nea Haatainen ole päässyt pelaamaan loukkaantumisen vuoksi.

Mestarien liigassa Salolla on mahdollisuus tehdä suomalaishistoriaa, sillä toistaiseksi kaikki suomalaisten naisjoukkueiden ottelut ovat päättyneet tappioon. Ainoa suomalaisvoitto tuli miesten Mestarien liigassa syksyllä 2017, jolloin VaLePa kaatoi PAOK Thessalonikin.

VakifBank ja Monza kohtaavat avauskierroksen ottelussa keskiviikkona. Salon kotiavaus on luvassa 9. joulukuuta, ja vieraaksi tulee VakifBank. Turkkilaisjoukkueen tähti on ruotsalainen hakkuri Isabelle Haak, Anna Haakin pikkusisko.

Suomalaiset joukkueet lentopallon Mestarien liigassa 2015–2022

2015 LP Salo (LP Viesti): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 7 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2018 Ford Store Levoranta Sastamala: 6 ottelua, 1 otteluvoitto, 4 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2019 Hämeenlinna (Hämeenlinnan Lentopallokerho): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 2 erävoittoa, 1 sarjapiste

2020 LP Salo: 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 1 erävoitto, ei sarjapisteitä

2022 LP Salo: Vastustajat Mulhouse, VakifBank Istanbul ja Vero Volley Monza