Lentopallon Suomen cup jäi televisiossa muiden urheilulajien jalkoihin

Lentopallon Suomen cupin ottelulähetykset tavoittivat yleisöä mukavasti, mutta jäivät kauas muiden urheilulajien lukemista.

Savo Volley ja Pölkky Kuusamo saavuttivat Suomen cupin voitot viikonvaihteessa Tampereella. Kansallinen lentopallotitteli on molemmille seuroille ensimmäinen.

Finnpanelin kokoamassa Viikon katsotuimmat lähetykset kanavittain -listassa lähetys naisten loppuottelusta Pölkky – LP Kangasala sai sijan 19. Yle TV2:n lähetyksen keskikatsojamäärä oli 192 000 ja tavoittavuus 568 000.

Kaksi muuta televisiolähetystä eivät mahtuneet 20 katsotuimman joukkoon.

Lentopallon mittakaavalla Pölkky-Kangasala oli keskikatsojamäärältään varsin hyvä: lukema oli samaa luokkaa kuin esimerkiksi miesten EM-kisaotteluissa Suomi – Pohjois-Makedonia ja Suomi-Espanja viime syksynä.

Muiden urheilulajien rinnalla lentopallon näkyvyys jäi Ylen kakkosella pieneksi. Ampumahiihdon maailmancupin viestikisa nousi kärkeen keskikatsojamäärällä 530 000. Lentopallon edelle kiilasivat selvästi myös rallin MM-sarja, alppihiihdon maailmancup ja maastohiihdon Suomen cup.

Television katsojaluvut ovat vain yksi tapa arvioida urheilulajien kiinnostavuutta, mutta lentopallon tapauksessa varsin merkittävä. Lentopallon seuraajissa on valtavasti ihmisiä, jotka arvostavat nimenomaan perinteisessä televisiossa näkyviä lähetyksiä.

Verorahoitteinen Yle hoiti lähetykset hyvin. Selostus sekä asiantuntijakommentointi (Riikka Lehtonen, Timo Hoivala, Konstantin Shumov) olivat ammattimaisia, mikä on lentopalloyleisölle piristävä poikkeus.

Internetissä Suomen cup nostatti innostusta, ja se näkyi Lentopallo.infossa ennätyksellisenä kävijäliikenteenä.

Yleisesti ottaen verkossa on saatavilla paljon lentopallomateriaalia, mutta suuri osa siitä hautautuu paikallislehtien maksullisille sivuille sekä hyvin pieniä katsojamääriä kerääviin suoratoistolähetyksiin. Ruudussa lähetykset ovat toki usein visuaalisesti kelvollisia, ja hyviäkin selostajia löytyy, kuten Tapio Suominen, Timo Ripatti ja Panu Markkanen.

Tuoreimmat televisioluvut osoittavat, että lentopallo kiinnostaa edelleen suomalaista yleisöä. Lajiyhteisöltä vaaditaan kuitenkin suuria ponnistuksia, jotta yleisö uusiutuu ja lentopallo välttää supistumisen marginaalilajiksi.

Eri urheilulajien suosituimmat lähetykset viikolla 3, Yle TV2

Finnpanel, Viikon katsotuimmat lähetykset kanavittain, keskikatsojamäärä

1. Ampumahiihdon maailmancup, naisten viesti 530 000

2. Rallin MM-sarja, Monte Carlo 387 000

3. Alppihiihdon maailmancup, miesten pujottelu 369 000

4. Hiihdon Suomen cup 368 000

5. Lentopallon naisten Suomen cupin loppuottelu 192 000