Lentopalloilija Luka Marttila, 19, pestattiin huippuliigaan

Lentopalloilija Luka Marttila siirtyy Italian liigaan.

Yleispelaaja Marttilan uusi seura on Vero Volley Monza. Italian lentopalloliiga on yksi maailman korkeatasoisimmista.

Kovan luokan siirto tulee Marttilalle yllättävän aikaisin, sillä urheilija täytti kesällä vasta 19 vuotta. Kotimaisessa Mestaruusliigassa on alla yksi täysi kausi.

– Olen kiitollinen tästä minulle annetusta tilaisuudesta. Mielestäni Italiassa on maailman paras liiga, Marttila sanoo Vero Volleyn verkkosivuilla.

– Olen valmis antamaan panokseni seuralle. Seurasta, Monzasta ja kannattajista olen kuullut vain hyvää. Näin Vero Volleyn otteluita viime kaudella, ja joukkue vaikutti loistavalta, kertoo Marttila.

Vero Volley Monza sijoittui Italian liigan viime kaudella jaetulle seitsemännelle sijalle.

Lentopalloliigan kaudella 2021-22 Marttila ponnisti Hurrikaani-Loimaan joukkueessa yhdeksi kauden ilmiöistä, ja Lentopallo.info valitsi hänet kauden nuoreksi pelaajaksi.

Ennakkoluuloton urheilijanuorukainen kirjoitti vakuuttavaa kasvutarinaa ja paransi vain otteitaan urheilullisten panosten kasvaessa. Runkosarjassa Marttila teki 398 pistettä ja sijoittui liigan pistepörssissä kymmenenneksi. Pudotuspeissä tuli 165 pinnaa ja pistepörssin kuudes sija.

Marttila on Maskun Katajan kasvatti, ja hän on edustanut myös Salon Viestin junioreita. Lukalla on pituutta 197 senttimetriä, ja raju ponnistusvoima lisää ulottuvuutta verkkotilanteissa. Kenttäpuolustus ja etenkin aloitussyötön vastaanotto ovat vielä kehitysvaiheessa.

Upea kausi nosti Marttilan Suomen maajoukkueeseen, mutta kesän ja syksyn maaotteluissa vastuu jäi vielä pieneksi.

Syyskuussa Marttila edusti Suomea alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Suomi saavutti seitsemännen sijan.

Osaksi Marttilan vakuuttavan kehityskäyrän vuoksi Hurrikaani-Loimaa kuului Mestaruusliigan mitalisuosikkeihin. Koska seurasiirto tuli aivan liigakauden alla, Hurrikaanilla riittää varmasti pohdittavaa.

Hurrikaanin yleispelaajaosastoon kuuluu Aleksi Muukkonen, joka lukeutuu Marttilan tavoin nouseviin tähtiin. Vahvuudesta löytyvät lisäksi Lauri Vanhanen sekä Lukan pikkuveli Nooa Marttila, 17.