Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2022–2023: joukkueiden ranking

VaLePa ja Savo Volley kohtasivat loppuotteluissa 2022. Kuva: Hannu Moilanen

Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2022–2023 alkaa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kansallisesta lentopallokunniasta kilpailee 11 joukkuetta.

Runkosarjassa käydään kolminkertainen sarja, joten jokaiselle joukkueelle kertyy 30 ottelua. Keväällä kahdeksan parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Yhdeksänneksi sijoittuneen joukkueen kausi loppuu runkosarjaan. Kymmenes ja yhdestoista käyvät esikarsinnan, jonka häviäjä karsii liigapaikastaan.

Kyyjärveltä tuleva KyKy-Betset, joka voitti 1-sarjan, on Mestaruusliigan nousijajoukkue. Oululainen Lentopalloseura Etta on puolestaan poistunut lentopallon liigakartalta ainakin toistaiseksi.

Lentopallo.info rankkaa Mestaruusliigan joukkueet seuraavasti. Ranking perustuu ennen sarjan alkua vallinneeseen tilanteeseen.

11. Perungan Pojat

Rovaniemellä on taas väännetty tosissaan liigakelpoisuuden puolesta, mutta kauden alussa perusteet näyttäisivät olevan riittävän vahvat.

Pelaajisto on, tuttuun tapaan, melkoinen sekoitus hyviä tekijöitä (Fredric Gustavsson, Lasse Jäntti) ja arvoituksellisia ulkomaalaishankintoja (Alexander Berggren, Daniel Wetter, Alvi Shurdhi). Kysymysmerkkejä vilisee, mutta pitkän runkosarjan aikainen joukkueen hitsautuminen voi tuottaa myönteisiäkin yllätyksiä.

10. KyKy-Betset

Moni nousijajoukkue sortuu luottamaan liikaa sarjanousun tuoneeseen miehistöön. Toki Kyyjärvelläkin moni luottopelaaja jatkaa, mutta keskitorjuja Tommi Siirilä ja hakkuri Oskari Keskinen ovat todellisia valioluokan hankintoja. Useissa SM-mitalijoukkueissa pelannut Aivars Petrusevics, 37, on liigakentiltä tuttu, ja Savo Volleyssa vähäiselle vastuulle jäänyt Kasper Pennanen saa näyttöpaikan.

Nousuhuuma tuo makeita voittoja, mutta pitkässä sarjassa pelaajamateriaali joutuu kovalle koetukselle. Yhdeksäs sija olisi Kyvylle mestaruus.

9. TUTO Volley

Kausi liiganousijana sujui kunniallisesti, ja toisella pääsarjakaudellaan turkulaisnippu on valmis ottamaan tuntuvan edistysaskeleen.

Loistotyötä Oulussa tehnyt päävalmentaja Olli Kuoksa ja maajoukkuepassari Akseli Lankinen ovat huippuhankintoja. Myös Risto Ruohola, Matias Tihumäki ja Roope Keskinen tuovat tuntuvasti lisäpotentiaalia. Yleispelaajaosastolla kaivataan venymistä.

8. Vantaa Ducks

MM-kisoissakin pelanneen keskitorjuja Henrik Porkan ja yleispelaaja Sergej Drobnicin hankkiminen varmistanee, että Ducks pitää tasonsa.

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin seurata, pystyykö valmentaja Juho Rajala loihtimaan vantaalaisparvelle askeleen eteenpäin. Viime kausi päättyi apeisiin tunnelmiin (yhdeksästä viimeisestä ottelusta tappiot), joten petraamisen varaa on.

7. Raision Loimu

Lentopalloliigan perinteikkäin joukkue teki viime kaudella arvoisensa paluun kohti sarjan kärkipäätä omien kasvattien ja hyvien vahvistuksien tahtiin.

Hakkuriksi vaihtuu maajoukkuemies Joonas Jokela. Muidenkin uusien vahvistuksien (Wilfrido Hernandez, Joaquin Layus) on onnistuttava, jotta myönteinen trendi saa jatkoa. Aiemmin Loimun junioreita luotsannut Mika Rantanen ottaa valmennusvastuun.

6. Karelian Hurmos

Liioitellen sopii sanoa, että Hurmos oli viime syksynä sarjan paras ja keväällä huonoin. Joensuulaisjoukkue vaihtaisi varmasti vuoristoradan tasaisempaan, paremmin kestävää kehitystä edustavaan menoon.

Nappikauden pelannut Jere Heiskanen lähti Bundesliigaan, mutta hyvät hankinnat – Nuutti Niinivaara, Niko Haapakoski, Mikko Räsänen, Janne Marttila – valavat uskoa.

5. Kokkolan Tiikerit

Kokkolassa ovat taas ovet käyneet, mutta jatkuvuuttakin löytyy esimerkiksi luottokeskitorjuja Antti Leppälän ja mainiosti kehittyvän passari Joska Förstin myötä.

Valmentaja Mikko Keskisipilän juonima järjestelmä pitänee Tiikerit loitolla häntäpäästä, ja paljon on kiinni uudesta hakkurista Daniel Thiessenistä, miten lähelle kärkikahinoita keskipohjalainen tiikeri loikkaa. Viime keväänä ei ollut välieräpaikkakaan kaukana.

4. Hurrikaani-Loimaa

Loimaalaisryhmällä oli viime kauden alussa pelillinen paketti levällään, mutta erinomainen nousujohteisuus vei joukkueen lopulta pronssitaisteluun.

Passari Santeri Välimaan ja yleispelaaja Aleksi Muukkosen kehityksen seuraaminen on kiinnostavaa. Jos Luka Marttilalle* löytyy mitat täyttävä korvaaja ja uusi hakkuri Kristers Dardzans osoittautuu menestykseksi, Hurrikaani voi vääntää mitaleista.

3. Akaa-Volley

Yltäminen ensimmäiseen SM-mitaliin päävalmentaja Olli Kunnarin ensimmäisellä kaudella taisi yllättää seuran itsensäkin. Esitys toi Akaa-Volleylle runsaasti uskottavuutta ja itseluottamusta; uusi kausi lupaa yhä enemmän, sillä joukkueen kotiluolana on uudenkarhea Akaa Areena.

Passari Anton Välimaa saa ykkösiskijäkseen loistavan kauden Loimussa hakkuroineen Ali Fazlin. Yleispelaajavastuu levännee Mohammadreza Beykin ja Greg Pettyn kansainvälisissä käsissä. Mikäli kaksikko onnistuu ja kuusikkopeli hitsautuu, Akaa-Volley on mitalitaistelussa.

2. Savo Volley

Viidennelle liigavuodelleen lähtevän Savo Volleyn nuoressa historiassa alkaa aikakausi numero kaksi. Olli-Pekka Ojansivu ja Antti Siltala lopettivat ja Fedor Ivanov lähti Bundesliigaan, joten kaksinkertainen hopeamitalisti menettää hurjasti pelillistä ja erityisesti henkistä kapasiteettia.

Pelimiehiä on uusikin joukkue toki täynnä. Varsinkin keskitorjujakaksikon Miki Jauhiainen – Jakub Kovac jatkaminen on suuri vahvuus. Pitkälti on passari Maciej Madej’n ja hakkuri David Kisielin tasosta kiinni, taisteleeko Savo mestaruudesta vai onko joukkueella pienen taka-askeleen paikka.

1. VaLePa

Hallitsevassa Suomen mestarissa on jatkuvuutta ja vaihtuvuutta hyvässä suhteessa. Urpo Sivulan paluu hakkuriksi ja passari Mikko Eskon luottohyökkääjäksi on varsin mehukas asetelma.

Myös maajoukkuemiehet Sakari Mäkinen ja Severi Savonsalmi ovat valtteja – jos vielä uudet hankinnat (yleispelaaja Karli Allik sekä nyt liberon roolissa nähtävä Eetu Pennanen) onnistuvat, kuudetta peräkkäistä SM-kultaa on VaLePalta vaikea riistää.

* Rankingia päivitetty 25.9. Luka Marttilan siirron varmistuttua.