Sukupolvenvaihdos alkaa olla vihdoin totta Suomen miesten lentopallomaajoukkueessa

Savonsalmi hyökkää Suomi-paidassa. Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen nuorennusleikkauksesta on puhuttu vuosien ajan, mutta nyt se alkaa näyttää toden teolla käynnistyneen.

Vielä viime vuonna käydyissä EM-kisoissa kokeneet pelaajat Mikko Esko, Eemi Tervaportti ja Urpo Sivula esiintyivät suurissa rooleissa. Sittemmin Esko ja Sivula lopettivat maajoukkuelentopallon, eikä Tervaporttikaan kuulu tällä hetkellä Suomen vahvuuteen.

Kesäliigassa 2022 Suomi asteli kentälle vihdoin aidosti nuorennetulla kokoonpanolla. Luottopelaajat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen liittyivät ryhmään EM-karsintojen alla, mutta heitä päävalmentaja Joel Banks ei aloituskokoonpanoon kelpuuttanut.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Ensimmäisessä EM-karsintakamppailussa, jossa Suomi voitti Latvian vieraissa erin 3-1, aloituskokoonpanon seitsemästä pelaajasta peräti viisi oli tuoreita maajoukkuemiehiä. Keitä ovat nämä nuoret hurjat?

Fedor Ivanov, passari

Osaava hyökkäyspelin pyörittäjä, joka tulee kentälle aina valtavalla henkisellä latauksella. Myös ulottuva torjuja. ”Feden” isä Sergei Ivanov tuli aikoinaan Suomeen pelaamaan: Fedor syntyi, kun Ivanov vanhempi edusti Raision Loimua. Savo Volleyssa liigakannuksensa ansainnut Fedor Ivanov siirtyy ensi kaudeksi Saksan Bundesliigaan.

Severi Savonsalmi, keskitorjuja

Pielaveden Sammon kasvatti, joka teki liigadebyyttinsä 18-vuotiaana Savo Volleyssa. Pitkänhuiskea keskitorjuja siirtyi sittemmin VaLePaan ja oli voittamassa viime kaudella SM-kultaa. ”Hän omaa suuren potentiaalin keskitorjujan pelipaikalla. Ulottuva ja pitkäksi pelaajaksi hyvä liikkumaan”, VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko kuvailee persoonallista urheilijaa.

Nuutti Niinivaara, keskitorjuja

Suomen avauskokoonpanoon nousseista kenties yllättävin. Tunteikkaasti ja vahvasti verkon keskustassa operoiva kaksimetrinen Niinivaara edusti usean vuoden ajan oululaista Lentopalloseura Ettaa. Ettan lähdettyä talousongelmien vuoksi alempiin sarjoihin Niinivara vaihtaa osoitetta ja siirtyy joensuulaiseen Karelian Hurmokseen.

Voitto Köykkä, libero

Viime vuosien luottolibero Lauri Kerminen hyllytettiin maajoukkueesta, koska hän harkitsee uransa jatkamista Venäjällä. Tämä avasi yllätysmahdollisuuden Köykälle, joka on nuoresta iästään huolimatta kuulunut Mestaruusliigan parhaisiin liberoihin jo useamman vuoden ajan. Hän siirtyy Akaa-Volleysta ensi kaudeksi Ivanovin joukkuetoveriksi saksalaiseen Gieseniin.

Aaro Nikula, hakkuri

Someron Voimassa lentopalloilun aloittanut Aaro Nikula, 213 senttimetriä, tulee iskulyöntiin hieman poikkeuksellisella rytmillä ja tekniikalla, joten hän on vastustajille aina paha pideltävä. Nikula kuului kolmen kauden ajan VaLePan joukkueeseen ja siirtyi viime kaudeksi Portugalin suurseuraan Benficaan. Ensi kauden seurajoukkue ei ole vielä varmistunut.

Nouseviin nimiin tämän hetken maajoukkueessa kuuluvat myös Joonas Jokela, Luka Marttila, Akseli Lankinen ja Jiri Hänninen. Hieman kokeneempaa osastoa edustavat Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen ja Niko Suihkonen, joilla on takana jo useita arvokisaedustuksia.

Suomen miehet jatkavat lentopallon EM-karsintoja keskiviikkona. Tampereelle tulee vieraaksi Itävalta, joka hävisi avausottelussaan Latvialle.

EM-karsintalohkossa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kaksi koti- ja kaksi vierasottelua.