Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2021–2022: joukkueiden kevättodistukset

Lentopallon Mestaruusliiga 2021–2022 on päättynyt, joten on aika antaa arviot kaudella ahkeroinneille joukkueille.

Mestaruusliiga huipentui jännittäviin loppuottelusarjoihin, joiden päätteeksi VaLePa ja Pölkky Kuusamo pääsivät juhlimaan Suomen mestaruuksia.

VaLePa voitti miesten SM-kultaa viidennen kerran perättäin. Pölkky otti puolestaan naisten liigassa seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Lentopallo.info antaa miesten pääsarjan joukkueille seuraavat kevättodistukset. Arvosanoissa painottuvat joukkueisiin kauden alla kohdistuneet odotukset.

VaLePa: Viides peräkkäinen Suomen mestaruus on tosiasia, vaikka tällä kertaa joukkue joutui tarpomaan ohdakkeisen polun SM-kultaan. Hakkuriongelma pystyttiin ratkaisemaan Alberto Cavasinilla ja myöhemmin Matias Tihumäellä, viime hetkien täydennys Sebastian Rösler puolestaan teki tärkeää työtä keskitorjujan tontin tilkitsemisessä. Väkivahva voittamisen kulttuuri nousi jälleen pintaan upeassa seitsemän kamppailun loppuottelusarjassa.

Avainpelaaja: Sakari Mäkinen

Joukkueen arvosana: 9,5

Savo Volley: Komea runkosarjan voitto ja Suomen cupin mestaruus, mutta liigan loppusuoralla jäi viime vuoden tapaan vain hopea käteen. Pelaajahankinnat olivat hyvät; loppuotteluissa kuusikkopelaaminen ei kuitenkaan riittänyt haastamaan VaLePaa tarpeeksi. Savo Volleyn nuoressa seurahistoriassa Osa 1 on nyt päättynyt – uransa lopettaneilla Lelu Ojansivulla ja Antti Siltalalla on ollut niin suuri (urheilullinen ja etenkin symbolinen) arvo joukkueelle, että on mielenkiintoista nähdä, millaiseen suuntaan seura ja joukkue seuraavaksi harppaavat.

Avainpelaaja: Fedor Ivanov

Joukkueen arvosana: 9+

Akaa-Volley: Akaassa otettiin edistysaskel, joka pohjautui lentopalloikoni Olli Kunnarin tuloon päävalmentajaksi. Pudotuspeleissä runkosarjakolmonen Akaa hoiti puolivälierät mallikkaasti, mutta ehkä VaLePalle olisi pitänyt pystyä antamaan parempi vastus semifinaaleissa? Joukkue rakentui vielä paljon kokeneelle materiaalille, joten nuorennusleikkaus on tulossa pronssijoukkueelle pian.

Avainpelaaja: Urpo Sivula

Joukkueen arvosana: 9–

Hurrikaani-Loimaa: Kun nuori porukka kömpi syksyllä tappiosta toiseen, olisi ollut vaikea uskoa, että keväällä 2022 joukkue nousee parin erävoiton päähän SM-pronsseista. Jussi Heino luotsasi ryhmän kasvutarinaan, jollaisia ei aivan jokaisella kaudella nähdä. Santeri Välimaalla, Luka Marttilalla ja Aleksi Muukkosella on potentiaalia nousta maajoukkueenkin ytimeen lähivuosina. Nuori trio jatkaa Loimaalla, joten ensi kaudeksi on saviseudulle luvassa säpinää.

Avainpelaaja: Luka Marttila

Joukkueen arvosana: 9+

Kokkolan Tiikerit: Kokkolassa pelattiin erittäin tasalaatuinen runkosarja. Päävalmentaja Mikko Keskisipilän sapluuna toimi taas, eikä joukkueen suurista muutoksista ollut sanottavaa haittaa. Tiikerit pelasi hyvällä vireellä pudotuspeleissäkin, kunnes bensa loppui tankista kolmannen Hurrikaani-puolivälieräottelun jälkeen.

Avainpelaaja: Oskari Keskinen

Joukkueen arvosana: 9

Raision Loimu: Lentopalloliigan perinteikkäin seura sai vaikeiden kausien jälkeen ansaitsemansa nosteen. Joukkue kasattiin rohkeasti ja osaavasti. Vahva oma pelaajatuotanto yhdistyi onnistuneisiin ulkomaalaishankintoihin, eikä eteneminen välieriinkään olisi ollut utopiaa. Kiintoisat näkymät ensi kaudelle.

Avainpelaaja: Ali Fazli

Joukkueen arvosana: 8,5

Karelian Hurmos: Syksyllä joensuulaisjoukkue ylitti odotukset mahtavasti ja pystyi horjuttamaan liigan kärkijoukkueitakin, mutta siivet eivät jaksaneet kantaa kevääseen. Hurmos edustaa nuorekasta ja pirteää osaamista, ja joukkuetta sopii pitää silmällä ensi kaudellakin.

Avainpelaaja: Jere Heiskanen

Joukkueen arvosana: 7,5

Vantaa Ducks: Kauheasti ei odotettu, kauheasti ei saatu. Ducks saavutti tarvittavan – pudotuspelipaikan – mutta siihen suuret ilonaiheet jäivätkin. Passari Joona Väänänen ja keskitorjuja Lauri Lehtonen varsin pirteitä ilmestyksiä.

Avainpelaaja: Joona Väänänen

Joukkueen arvosana: 7

Lentopalloseura Etta: Kausi oli ongelmainen ja sekava, mutta jotenkin oululaisryhmä pystyi välttämään karsinnat. Liigasta tulee kuitenkin lähtö taloudellisten ongelmien vuoksi. Pelilliselle tulokselle on nostettava hattua, mutta lopputulos on surullinen – Oulun paluu liigaan ei tule olemaan helppo juttu.

Avainpelaaja: Markus Väisänen

Joukkueen arvosana: 6

Team Lakkapää: Rovaniemelle koottiin aivan kelvollinen miehistö, mutta kausi ei lähtenyt missään vaiheessa lentoon. Loukkaantumisilla oli suuri osuus heikossa tulostasossa. Ensi kaudella yritetään taas uudella ilmeellä ja uudella johdolla, kun päävalmentajaksi tulee Suomen kentilläkin pelaajana vaikuttanut Guntis Atars.

Avainpelaaja: Fredric Gustavsson

Joukkueen arvosana: 6,5

TUTO Volley: Liiganousijan kohtaloksi jäi jumbotila, mutta Turussa ei tarvitse hävetä vähääkään. TUTO kaapi seitsemän otteluvoittoa ja kaatoi muun muassa Savo Volleyn. Ensi kauden ryhmä on jo niin lupaavasti koossa (päävalmentaja Olli Kuoksa, maajoukkuepassari Akseli Lankinen), että yhä parempaa on luvassa.

Avainpelaaja: Tatu Vuorenmaa

Joukkueen arvosana: 8

Miesten lentopalloliigan kunniamaininnat

Kauden päättyminen on myös yksilöiden huomioimisen aikaa. Lentopallo.info rankkaa kauden 2021–2022 parhaat näin:

Paras yleispelaaja ja vuoden liigapelaaja – Sakari Mäkinen, VaLePa

Paras passari – Fedor Ivanov, Savo Volley

Paras hakkuri – Ali Fazli, Raision Loimu

Paras keskitorjuja – Jakub Kovac, Savo Volley

Paras libero – Voitto Köykkä, Akaa-Volley

Vuoden valmentaja – Jussi Heino, Hurrikaani-Loimaa

Vuoden nuori pelaaja – Luka Marttila, Hurrikaani-Loimaa

Vuoden taistelija – Shohei Nose, Savo Volley