Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2021–2022: joukkueiden kevättodistukset

Lentopallon Mestaruusliiga 2021–2022 on päättynyt, joten on aika antaa arviot kaudella ahkeroinneille joukkueille.

Mestaruusliiga huipentui jännittäviin loppuottelusarjoihin, joiden päätteeksi VaLePa ja Pölkky Kuusamo pääsivät juhlimaan Suomen mestaruuksia.

VaLePa voitti miesten SM-kultaa viidennen kerran perättäin. Pölkky otti puolestaan naisten liigassa seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Lentopallo.info antaa naisten pääsarjan joukkueille seuraavat kevättodistukset. Arvosanoissa painottuvat joukkueisiin kauden alla kohdistuneet odotukset.

Pölkky Kuusamo: Kuusamon Pallo-Karhut rakensi joukkueen, jonka tehtävä oli voittaa Suomen mestaruus. Mestaruus tuli, samoin runkosarjan ykköstila ja Suomen cupin voitto. Kausi hipoi täydellisyyttä, vaikka huippupassari Jalissa Trotterin loukkaantuminen kesken liigan loppuotteluiden hidasti lopullisen ratkaisun syntymistä. Ulkomaalaiseen osaamiseen nojaava strategia jakaa mielipiteet, mutta pienintäkään epäselvyyttä ei jäänyt siitä, mikä joukkue oli tällä kaudella paras.

Avainpelaaja: Jalissa Trotter

Joukkueen arvosana: 10–

LP Kangasala: Valmentaja Arttu Keränen teki ykkösluokan työtä ja rakensi liigan yhtenäisimmän kuusikkopelin. Pelaamisen laatu ei silti riittänyt haastamaan Pölkkyä riittävästi finaaleissa. Tapa, jolla Kangasala käänsi kiihkeän välieräsarjan LP Viestiä vastaan, muistetaan pitkään. Häviäminen loppuotteluissa on tietenkin pettymys, mutta hopea vielä kirkastuu seuran ja joukkueen mielissä.

Avainpelaaja: Roosa Laakkonen

Joukkueen arvosana: 9+

Hämeenlinnan Lentopallokerho: Rikkinäisistä kausista on tullut Hämeenlinnassa tapa. Nyt vaihtui niin valmentaja kuin lähes koko kuusikko kesken kauden. Ruoriin tullut Giovanni Torchio loihti kuitenkin muukalaislegioonasta joukkueen, joka kuin ihmeen kaupalla vältti katastrofaaliset tappioputket ja nousi lopulta huikeasti pronssille. Jos Kerho saa vihdoin ehjän kauden, taistelee se kirkkaammistakin mitaleista keväällä 2023.

Avainpelaaja: Yasmine Madsen

Joukkueen arvosana: 8,5

LP Viesti: Mitalitta jääminen ensimmäisen kerran 17 vuoteen ei voi olla Salossa mikään muu kuin pettymys. Viestillä oli hyvä nippu laatupelaajia, mutta menestys tyssäsi epäonnistuneisiin yleispelaajahankintoihin. Mitaliton kausi jäänee yksittäistapaukseksi; huippupassari Viktoria Tutshashvili lopettaa, mutta ensi kaudella Viesti tulee taas lujaa.

Avainpelaaja: Iina Andrikopoulou

Joukkueen arvosana: 7–

OrPo: Orivedellä mentiin melko kapealla pelaajaringillä, mutta vahva taistelutahto ja Ariana Pirvin loistoesitykset kantoivat joukkueen liigaviitoseksi asti. Pirv siirtyy ensi kaudeksi toisaalle, joten Orivedellä ovat hyvät neuvot kalliit.

Avainpelaaja: Ariana Pirv

Joukkueen arvosana: 7+

Puijo Wolley: Kuopiossa otettiin selkeä edistysaskel, mutta kenties parempaankin tulokseen olisi ollut rahkeita. Yleispelaajilla (Hujanen, Kääntä) potentiaalia nostaa tasoaan ja koko joukkueen laatua. Seurajohdossa ollaan selvästi hereillä ja valmiina tekemään rohkeita ratkaisuja menestyksen saamiseksi. Ensi kaudella uuteen valmennukseen.

Avainpelaaja: Eveliina Smolander

Joukkueen arvosana: 7+

LP-Vampula: Huittisissa pystyttiin kääntämään synkeä alkukausi aurinkoisemmaksi, ja pudotuspelipaikka tuli kirkkaasti. Vampula antoi ansiokkaan vastuksen vielä pudotuspeleissäkin Viestille; seitsemäs sija on paljolti sitä, mitä odotettiin. Menestys rakentunee jatkossakin ulkomaalaishankintojen onnistumisen varaan.

Avainpelaaja: Cassidy Baird

Joukkueen arvosana: 7

Nurmon Jymy: Otti pudotuspelipaikan yllättävänkin selvästi, mistä kunnia kuuluu riittävän yhtenäiselle joukkueelle ja kokeneelle valmentajalle Kari Raatikaiselle. Diana Lundvall loisti yksinäisenä tähtenä, joten venymistä muilta jäätiin kaipaamaan. Jos joukkue pysyy jollain tapaa koossa, ensi kaudella on aito mahdollisuus ottaa askel eteenpäin.

Avainpelaaja: Diana Lundvall

Joukkueen arvosana: 7

LiigaPloki: Pihtiputaalla on riittänyt haasteita viime vuosina, eikä mennyt kausi ollut poikkeus. Alku oli varsin lupaava, mutta loukkaantumisten ja valmennusongelmien myötä kurssi kääntyi pahanpäiväiseen laskuun. Anna Jefremenkon ja Lena Napalkovan jatkaminen LiigaPlokissa on joukkueelle loistojuttu, joten ensi kaudella tähdättäneen vähintään liigan ylempään keskikastiin.

Avainpelaaja: Anna Jefremenko

Joukkueen arvosana: 6

Woman Volley: Ei yllätyksiä Rovaniemellä. WoVo joutui odotusten mukaisesti taistelemaan sarjapaikastaan, mutta vaarassa liigajatko ei ollut. Kausi halutaan varmasti unohtaa mahdollisimman pian, sillä kiinnostavammat asiat odottavat: Avo Keel aloittaa valmentajana ja on valmis nostamaan WoVon tasoa oleellisesti.

Avainpelaaja: Saana Lindgren

Joukkueen arvosana: 7–

Helsinki Volley: Helsinki Volley palautti lentopalloliigan pääkaupunkiin kahden vuosikymmenen jälkeen, mutta tarinasta tuli surullinen. Pirteiden alkuhetkien jälkeen kertyi epäonnistumisia, ja joukkueen itseluottamus vajosi kuin kivenmurikka Töölönlahden pohjaan. Valmentaja vaihtui kahdesti, eikä Ismo Tuominenkaan pystynyt taikomaan joukkueesta voittavaa. Matkalla ansaitusti takaisin 1-sarjaan.

Avainpelaaja: Ei löytynyt.

Joukkueen arvosana: 4

Naisten lentopalloliigan kunniamaininnat

Kauden päättyminen on myös yksilöiden huomioimisen aikaa. Lentopallo.info rankkaa kauden 2021–2022 parhaat näin:

Paras passari ja vuoden liigapelaaja – Jalissa Trotter, Pölkky Kuusamo

Paras yleispelaaja – Ariana Pirv, OrPo

Paras hakkuri – Iina Andrikopoulou, LP Viesti

Paras keskitorjuja – Roosa Laakkonen, LP Kangasala

Paras libero – Tiiamari Sievänen, LP Kangasala

Vuoden valmentaja – Giovanni Torchio, Hämeenlinnan Lentopallokerho

Vuoden nuori pelaaja – Neea-Maria Joki, LP Kangasala

Vuoden taistelija – Netta Laaksonen, LP Viesti