Sinivalkoista voimaa riittää, vaikka Mestarien liiga jäi ilman suomalaisia joukkueita

Pääseekö Jiri Hänninen tuulettamaan Mestarien liigassa? Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten Mestarien liiga pääsee käyntiin. Alkulohkot käynnistyvät tiistaina 8. marraskuuta.

Mestarien liiga on Euroopan merkittävin lentopalloilun seurajoukkuekilpailu, ja sen järjestää Euroopan lentopalloliitto CEV.

Lentopallon hallitsevat Suomen mestarit VaLePa ja Pölkky Kuusamo eivät läpäisseet karsintoja, joten tällä kertaa Suomi jää ilman seurajoukkue-edustusta Mestarien liigassa. Huippukisassa on silti kiintoisaa suomalaisväriä.

Tuomas Sammelvuo toimii hallitsevan mestarin, puolalaisen ZAKSA Kedzierzyn-Kozlen, päävalmentajana. Hän aloitti työssä syksyllä 2022. Puolan liigan ZAKSA on avannut viidellä voitolla ja kolmella tappiolla.

Sammelvuo nousi otsikoihin viime viikolla, kun varmistui, että hän on Kanadan lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja.

Roosa Koskelo on Mestarien liigassa varmin suomalainen avainpelaaja. Huippuliberon edustama Allianz MTV Stuttgart pääsee tositoimiin naisten Mestarien liigassa 7. joulukuuta. Bundesliigan kausi on jo alkanut, ja Stuttgart on voittanut molemmat ottelunsa.

Jiri Hänninen juhli keväällä Suomen mestaruutta VaLePan väreissä, ja täksi kaudeksi hän siirtyi belgialaiseen Decospan Volley Team Meneniin. Menenin alkukausi Belgiassa on ollut todella vaikea – joukkue on hävinnyt kaikki kamppailunsa – mutta suomalaisyleispelaaja on kantanut kortensa kekoon. Hän on Menenin toiseksi paras pisteidentekijä.

Mestarien liigassa Hänninen ja kumppanit pääsevät ottamaan mittaa muun muassa Sammelvuon luotsaamasta ZAKSAsta.

Antti Ronkainen on tehnyt kotimaisen Mestaruusliigan jälkeen yleispelaajauraa Saksassa ja Sveitsissä. Tällä kaudella hänen joukkueensa on Berlin Recycling Volleys, joka on Bundesliigan hallitseva mestari.

Kauden alussa Ronkainen on saanut laadukkaassa joukkueessa mukavasti peliaikaa, mutta ollut aloituskuusikossa harvakseltaan.

Eemi Tervaportti vaikuttaa puolalaisen Jastrzebski Wegielin kakkospassarina. Joukkueen itseoikeutettu ykkönen on Benjamin Toniutti, mutta korkealle tähtäävä joukkue tarvitsee pitkällä kaudella laadukkaan vaihtoehdon. Jastrzebski Wegiel johtaa Plusligaa puhtaalla pelillä.

Aaro Nikula oli portugalilaisen Benfican väreissä lähettämässä entistä joukkuettaan VaLePaa laulukuoroon Mestarien liigan karsinnoissa. Ronkaisen ja Tervaportin tavoin Nikula on lähtökohtaisesti vaihtopelaaja. Pitkä hakkuri menee iskulyönteihin poikkeuksellisella rytmillä ja tekniikalla, joten vaikeasti luettavalle hyökkääjälle Benficalla on varmasti käyttöä.

Alkulohkoihin pääsee sekä miesten että naisten Mestarien liigassa 20 joukkuetta (valmiiksi lohkoihin sijoitetut joukkueet + karsintakierrokset läpäisseet joukkueet). Joukkueet jaetaan viiteen neljän joukkueen vahvuiseen lohkoon.

Kaikille joukkueille tulee kuusi alkulohko-ottelua. Alkulohkot alkavat miesten liigassa 8. marraskuuta ja naisten liigassa 6. joulukuuta.

Keväällä alkulohkojen jälkeen siirrytään pudotuspeleihin, joihin pääsee kahdeksan joukkuetta.

Euroopan lentopalloliitto esittää Mestarien liigan kaikki ottelut suorina lähetyksinä maksullisessa Eurovolley.tv-suoratoistopalvelussaan.

Lentopallon miesten Mestarien liiga, alkulohkot

A: Jastrzebski Wegiel, Novi Sad, Friedrichshafen, Montpellier
B: Berlin RV, Hebar, Halkbank Ankara, Zawiercie
C: Civitanova, Benfica, Knack Roeselare, Tours
D: ZAKSA, Menen, Trentino, Karlovarsko
E: Perugia, Ljubljana, Düren, Ziraat Bank Ankara