Lentopallon miesten Mestaruusliigan välierät – näin käy

Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa ovat välierät alkamassa.

Välieräjoukkueet vuonna 2023 ovat VaLePa, Akaa-Volley, Raision Loimu ja Savo Volley. Loppuotteluihin pääseminen vaatii kolme otteluvoittoa. Välierät käynnistyvät torstaina 30. maaliskuuta.

Seuraavassa Lentopallo.infon katsaus välierien ottelusarjoihin pelipaikoittain.

VaLePa – Savo Volley

Passarit: VaLePan passari-ikoni Mikko Esko johtaa joukkoja aina vain, mutta saa mielenkiintoisen haastajan Savon Kevin Rodriguezista. Sähäkkä Rodriguez hankittiin kesken kauden vahvistamaan Savon tökkinyttä passipeliä. Kiintoisa asetelma, mutta kokemus ja raaka taito kääntävät vaakakupin VaLePalle.

Hakkurit: Savon hakkuripeli ei runkosarjassa juuri ihastuttanut, mutta pudotuspelien alettua Veikka Lindqvist, 19, avasi runsaudensarven. Lindqvist voitti puolivälierien pistepörssin lauottuaan 73 pinnaa ottelusarjassa Karelian Hurmosta vastaan. Seuraava haaste onkin hurja, sillä vastaan asettuu kokenut maajoukkue- ja arvokisasankari Urpo Sivula.

Yleispelaajat: Laatua koko tontin täydeltä. VaLePa luotti TUTO Volley -sarjassa Sakari Mäkiseen ja Karli Allikiin, Savo Hurmosta vastaan Andrus Raadikiin ja Michael Michelauhun. Hyvin tasokas ja tasainen asetelma, johon osuutensa voi olla myös vaihtomiehillä.

Keskitorjujat: Lujaa laatua yleispelaajatontin tapaan. VaLePan keskitorjujina pelaavat Severi Savonsalmi ja Jacob Ekman. Savon vastaus tulee Miki Jauhiaisen ja Jakub Kovacin muodossa. Jos huonoja päiviä tai loukkaantumisia ilmenee, vaihtoehdot ovat molemmilla vähissä.

Liberot: VaLePan Eetu Pennanen vastaan Savon Keisuke Matsuo. Jälleen tasavahvaa tekemistä verkon molemmin puolin. Tätä ottelusarjaa ei ratkaista liberotontilla, mutta puolustuspelin spesialistit voivat vahvalla vastaanotolla ja poikkeuksellisilla kenttäpuolustussuorituksilla rakentaa tärkeitä hyökkäyspaikkoja joukkueilleen.

Arvio: Kamppailu, jota kauden alla moni odotti loppuotteluksi. Loukkaantumiset ja pelilliset ongelmat painoivat Savon runkosarjassa viidenneksi, kun taas VaLePa piti kutinsa ja vei runkosarjatittelin.

Välieräsarjassa pelillinen potentiaali on varsin tasainen. Päävalmentajien – Janne Kangaskokko ja Timo Tolvanen – on oltava valmiina tekemään rajujakin ratkaisuja kesken otteluiden. VaLePan huima voittamisen kulttuuri voi tulla jälleen esiin ja viedä joukkueen loppuotteluihin – kenties täydessä viidessä ottelussa.

Akaa-Loimu

Passarit: Anton Välimaa vastaan Tomi Saarinen – kertakaikkisen hienojen nuorien passarien kohtaaminen. Tässä ottelusarjassa annetaan näyttöjä jopa maajoukkueen tulevaa, erityisen kiinnostavaa kautta varten. Saarisen bonuksena vahva torjuntapeli.

Anton Välimaa. Kuva: Akaa-Volley

Hakkurit: Loimu menetti viime kauden jälkeen tykkihyökkääjä Ali Fazlin, joka löytyykin nyt verkon vastapuolelta Akaan paidasta. Raisioon löydettiin päähyökkääjäksi Joonas Jokela. Jokela on valmis tuliseen kaksintaisteluun Fazlia vastaan. Lähtökohtaisesti tasainen asetelma, jonka ratkaisee henkinen kantti otteluiden kuumimmilla hetkillä.

Yleispelaajat: Jos Akaa mielii seurahistoriansa ensimmäisiin SM-finaaleihin, sen on onnistuttava tällä pelipaikalla. Kaksikko Greg Petty – Mohammedreza Beyk saattaa nousta ottelusarjan ratkaisurooliin. Mika Rantasen valmentaman Loimun Sebastian Pozo Hernandez lyö tiukasti ja Väinö Rahkokin on hyvää liigatasoa, mutta aloitussyötön vastaanotossa voi tulla ongelmia.

Keskitorjujat: Puntit ovat melko lailla tasan, mutta Akaan etu on kolmen kuusikkotasoisen keskitorjujan (Sauli Sinkkonen, Petteri Tyynismaa, Panu Pitkänen) arsenaali. Joaquin Layus ja Eetu Mäki ovat tekijämiehiä, mutta heidän jälkeensä Loimulla ovat laaturesurssit vähissä.

Liberot: Akaalle Elijah Risso on kelvollinen libero, mutta parempaakin sopii kanadalaisurheilijalta odottaa. Loimun ykkösvalinta Esko Vuorinen on ollut osan pudotuspeleistä sivussa, joten pieni epävarmuus vallitsee.

Arvio: Olli Kunnarin valmentama Akaa-Volley saavutti viime kaudella SM-pronssia, ja nyt sillä on realistiset mahdollisuudet kirkastaa mitali. Loimu lähtee ottelusarjaan hienoisena altavastaajana. Omalla tasolla pelaaminen ja pudotuspeleille ominainen venyminen nousevat nyt korvaamattoman tärkeiksi. Akaa loppuotteluihin voitoin 3-1.