Mestarien liiga 2023: ZAKSA ja VakifBank voittajiksi

Lentopallon Mestarien liigan loppuottelut ZAKSA Kedzierzyn-Kozle – Jastrzebski Wegiel ja Eczacibasi-VakifBank pelattiin 20. toukokuuta Torinossa. Tuomas Sammelvuo on ZAKSAn päävalmentaja ja Eemi Tervaportti Jastrzebskin passari.

20. toukokuuta – Loppuottelupäivä

Miesten loppuottelu ZAKSA-Jastrzebski 3-2

Sammelvuosta tuli ensimmäinen suomalainen, joka voittaa Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

Naisten loppuottelu Eczacibasi-VakifBank 1-3

Mestarien liigan voitto on VakifBankille seurahistorian kuudes.

16. toukokuuta – Torinon pressiboksi kutsuu

Euroopan lentopalloliitto CEV on kutsunut minut seuraamaan lentopallon Mestarien liigan loppuotteluita Torinoon, joten perinteikkään Pala Alpitour -hallin pressiboksi kutsuu.

Hienoa yhteistyötä CEV:ltä. Euroopan lajiliitto on muutenkin ollut hyvin avulias Lentopallo.infon noin viisivuotisen taipaleen ajan. Apua, tukea ja aloitteellisuutta on riittänyt. Eurooppalaisen lentopalloilun päämajassa ymmärretään riippumattoman median korvaamaton merkitys tälle hienolle urheilulajille!

Lennot ja hotellit on varattu, joten alan suunnata kohti Torinoa perjantaina. Molemmat loppuottelut isketään lauantaina.

14. toukokuuta – tähtipelaaja Tijana Boskovic, Eczacibasi

Boskovic on monen mielestä viime vuosien paras hakkuri koko lentopallomaailmassa. Boskovicilla on mittaa peräti 194 senttimetriä, ja hän iskee vasenkätisesti. Serbi onkin osoittautunut mahdottomaksi pideltäväksi niin parhaissa seurajoukkuekilpailuissa kuin arvokisoissa.

Kuva: CEV.eu

Boskovic on ollut voittamassa Serbialle kahta MM-kultaa ja kahta EM-kultaa. Olympialaisista on hopeaa ja pronssia. MM-kisoissa 2022 Tijana oli omassa kastissaan, kun Serbia marssi maailmanmestaruuteen. Boskovic palkittiin turnauksen parhaana hakkurina ja parhaana pelaajana.

Mestarien liigan loppuottelussa 2023 Boskovic on taatusti erityisen nälkäinen, sillä Turkin liigamestaruus karkasi Eczacibasilta, ja kultaa vei Fenerbahce. Boskovic on voittanut urallaan valtavasti, mutta Mestarien liigan voitto puuttuu.

10. toukokuuta – Tervaportin joukkueesta Puolan liigamestari

Eemi Tervaportin edustama Jastrzebski Wegiel voitti huipputasoisen Puolan liigan mestaruuden. Jastrzebski kaatoi Tuomas Sammelvuon valmentaman ZAKSAn suoraan kolmessa loppuottelussa.

ZAKSA voitti loppuottelusarjassa vain yhden erän. Jastrzebski oli erityisen ylivoimainen viimeisessä kamppailussa, jonka erät päättyivät pistein 25-15, 25-16 ja 25-13. Tervaportti kävi kentällä yhdessä erässä.

Jastrzebskin ylivoima oli yllättävä, sillä ZAKSA oli voittanut kaikki aiemmat keskinäiset kamppailut tällä kaudella.

Puolan mestaruus on Jastrzebskille kolmas.

Mestarien liigan loppuotteluun enää runsas viikko – ZAKSAlla huima revanssin paikka!

4. toukokuuta – Puolan finaaliavaus Tervaportin joukkueelle

Puolan liigan loppuottelut ZAKSAn ja Jastrzebskin välillä alkoivat keskiviikkona. Tervaportin edustama Jastrzebski nappasi avausfinaalin nimiinsä erin 3-0.

Tervaportti kävi vaihdosta kentällä jokaisessa erässä.

27. huhtikuuta – Sammelvuolla ja Tervaportilla ”kolmoisfinaali”

Keskiviikkona varmistui, että Sammelvuon ZAKSA ja Tervaportin Jastrzebski pelaavat vastakkain Puolan pääsarjan eli Plusligan loppuotteluissa. Plusligan mestaruus ratkeaa kolmella otteluvoitolla. Finaalit käynnistyvät Jastrzebskin kotikentällä, koska sen runkosarjasijoitus oli parempi.

Joukkueet tulevat toisilleen vähintäänkin tutuiksi. Ne kohtasivat liigan runkosarjassa kaksi kertaa (ZAKSA voitti molemmat matsit) sekä Puolan cupin loppuottelussa. ZAKSA vei cupin nimiinsä.

Ja kellekään ei liene epäselvää, mitkä joukkueet kohtaavat Mestarien liigan loppuottelussa 20. toukokuuta…

26. huhtikuuta – Tähtipelaaja Stephen Boyer, Jastrzebski Wegiel

Kuva: FIVB

Ranskalainen hakkuri Stephen Boyer on varmasti yksi maailman atleettisimmista lentopalloilijoista. Kaverilla on mittaa 196 senttimetriä, ja loistava ponnistusvoima nostaa hänen ulottuvuutensa huippulukemiin. Jäntevän elastisen urheilijan iskulyönnit lähtevät kovaa, korkealta ja häijysti.

Boyer on osa Ranskan huippulaadukasta nykymaajoukkuetta. Hän on ollut voittamassa kultaa niin olympialaissa, Volleyball Nations Leaguessa kuin maailmanliigassa. Viime vuoden MM-kisoissa hän jakoi hakkurivastuun Jean Patryn kanssa.

24. huhtikuuta – Tähtipelaaja Gabi, VakifBank

Kuva: FIVB

Yleispelaaja Gabi on yksi mielenkiintoisimmista pelaajista Mestarien liigan loppuotteluissa. Brasilialainen Gabi (Gabriela Braga Guimaraes) ei ole koskaan kentän pisin pelaaja, mutta hän säväyttää fiksulla pelaamisellaan ja taistelutahdollaan illasta toiseen.

VakifBankissa Gabi on ollut voittamassa esimerkiksi seurajoukkueiden MM-kultaa ja Mestarien liigaa. Brasilian maajoukkueesta Gabilla on olympiahopeaa, MM-hopeaa ja MM-pronssia.

22. huhtikuuta – VaLePa mukaan ensi kaudella

Kuudennen kerran perättäin lentopallon Suomen mestaruuden voittanut VaLePa ilmoittautuu Mestarien liigan seuraavalle kaudelle. Seuran puheenjohtaja Kimmo Karppanen kertoi lauantaina mestaruusjuhlallisuuksissa, että syksyllä 2023 VaLePa tavoittelee karsintojen läpäisyä ja alkulohkoon pääsyä.

VaLePa on ainoa suomalainen miesten joukkue, joka on pelannut nykymuotoisessa lentopallon Mestarien liigassa. Syksyllä 2017 joukkue hoiteli karsinnat tyylikkäästi ja taisteli Euroopan 20 parhaan joukossa. Tuloksena oli yksi otteluvoitto.

22. huhtikuuta – Sammelvuo ja Tervaportti avasivat välierät voitoilla

Sammelvuon ZAKSA kaatoi lauantaina Puolan liigan välieräavauksessa Rzeszowin vieraissa erin 3-2. Tervaportin Jastrzebski Wegiel puolestaan löi vieraissa Zawiercien 3-1.

16. huhtikuuta – turkkilaisjoukkueille voitot

Eczacibasi ja VakifBank ottivat Turkin liigassa 3-0-voitot. Eczacibasi johtaa liigaa ja VakifBank on toisena, kun runkosarjaa on pari kierrosta jäljellä.

Sammelvuon ZAKSA voitti lauantaina ja raivasi tiensä välieriin.

15. huhtikuuta – ZAKSAlle tappio Puolassa

Sekä Sammelvuon että Tervaportin joukkue on edelleen mukana Puolan liigan pudotuspeleissä.

ZAKSA hävisi perjantaina Projekt Warszawalle ja johtaa puolivälieräsarjaa enää voitoin 2-1. Kolmella voitolla välieriin.

Jastrzebski vei oman ottelusarjansa voitoin 3-0.

14. huhtikuuta – matkasuunnittelua

Jo ennen “suomalaisfinaalin” varmistumista minulle oli selvä juttu, että Torinoon on lähdettävä seuraamaan Euroopan merkittävimmän seurajoukkuekisan huipentumista.

Viime vuonna kävin kokemassa Puolassa ja Sloveniassa pelattujen lentopallon MM-kisojen mahtavaa tunnelmaa paikan päällä. Varsinkin kotijoukkueiden otteluissa fiilis oli unohtumaton.

Lähdin liikkeelle lentomatkojen etsimisestä. Koska olin hyvissä ajoin liikkeellä, sainkin ihan hyvät yhteydet. Suomesta ei ole suoria lentoja Torinoon, joten nappasin lennot Münchenin kautta.

Seuraavana haasteena oli sitten majoituksen järjestäminen Torinoon.

Kun kyseessä on suosittu turistikohde kuten Torino, vaihtoehtoja oli niin paljon että heikkoa teki. Katsoin ensiksi hotelleja, jotka ovat lähellä pelipaikka Pala Alpitouria, mutta ne olivat – yllätys yllätys – täyteen buukattuja.

Lopulta löytyi kuitenkin kohtuullinen vaihtoehto, josta on hyvät yhteydet niin lentokentälle, keskustaan kuin pelipaikalle. Bene!

Mestarien liiga -blogi avattu!

Tervetuloa seuraamaan poikkeuksellisen mielenkiintoisen Mestarien liiga -kauden huipentumista!

Tämä kevät on aivan spesiaali, koska miesten Mestarien liigan molemmissa loppuottelujoukkueissa on suomalaisväriä. Mukana ovat valmentaja Tuomas Sammelvuo ja passari Eemi Tervaportti.

Sammelvuo valmentaa puolalaista ZAKSA Kedzierzyn-Kozlea, joka on voittanut Mestarien liigan kaksi kertaa peräkkäin. Tuomas toimii ZAKSAn valmentajana ensimmäistä kauttaan.

Tervaportti pelaa passarina Jastrzebski Wegielissä, joka on niin ikään puolalainen ryhmä. Benjamin Toniutti hoitaa useimmiten passarivastuun, mutta Tervaporttikin on päässyt moneen otteeseen suureen rooliin.

Myös naisten Mestarien liigan loppuottelusta 2023 tuli paikalliskamppailu, sillä vastakkain asettuvat turkkilaiset Eczacibasi Dynavit Istanbul ja VakifBank Istanbul.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.