Akaa-Volleyn kaikki ulkomaalaispelaajat vaihtavat maisemaa

Petty pelasi loistokauden Akaassa. Kuva: Hannu Moilanen

Lentopallon miesten Mestaruusliigan hallitseva hopeamitalisti Akaa-Volley menee ensi kaudeksi uuteen uskoon.

Hopeakauden koko ulkomaalaisnelikko – Ali Fazli, Greg Petty, Mohammedreza Beyk ja Elijah Risso – vaihtaa maisemaa. Fazli kuului kahden kauden ajan (Raision Loimu ja Akaa) liigan parhaisiin hakkureihin. Yleispelaaja Petty puolestaan esiintyi niin vahvasti, että Lentopallo.info valitsi hänet Mestaruusliigan vuoden pelaajaksi kaudella 2022-23.

Lisäksi passari Anton Välimaa siirtyy uusiin haasteisiin.

Akaassa kunnianhimoinen toiminta kuitenkin jatkuu, ja selkeitä vahvistuksia on hankittu jo neljä: hakkuri Matej Smidl, yleispelaaja Mikko Räsänen, passari Ilja Ivanov ja libero Louis Pineau.

Petteri Tyynismaa ja Panu Pitkänen jatkavat verkon keskustassa. Keskitorjujaosastoa täydentää Rantaperkiön Iskun kasvatti Antti Taponen, joka on vuosimallia 2004.

– Joukkueemme ei suinkaan heikkene, vaan haussa on vieläkin kilpailukykyisempi rosteri, Akaa-Volleyn puheenjohtaja Torsti Mahlanen kommentoi seuran tiedotteessa.

Smidl, 26 vuotta ja 205 senttimetriä, on mielenkiintoinen kiinnitys Akaan hakkuriksi. Tshekin laadukkaassa maajoukkueessakin esiintynyt päähyökkääjä on vaikuttanut viime kaudet Viron liigassa.

– Olen viihtynyt Viron liigassa erittäin hyvin. Merkittävänä syynä tähän on virolainen tyttöystäväni, myhäilee Smidl.

Toinen ulkomaalaiskiinnitys on ranskalainen libero Pineau, joka edusti viime kaudella Vantaa Ducksia.

Mestaruusliigasta tuttuja kasvoja ovat myös yleispelaaja Räsänen ja passari Ivanov. Räsänen oli viime kaudella Karelian Hurmoksen suuria vastuunkantajia ja kylvi kauhua erityisesti painavilla aloitussyötöillään. Suomen pääsarjassa Räsänen on edustanut myös Savo Volleyta.

– Viides vuosi Mestaruusliigassa on nyt edessä. Akaa-Volleyn organisaatiosta on kuulunut pelkkää positiivista. Joukkue ja koko seura ovat menneet joka vuosi eteenpäin, ja homma toimii. Päätös Akaaseen siirtymisestä oli helppo tehdä, Räsänen sanoo.

Räsäsen sopimuksessa on ulkomaanpykälä. Jos mies löytää mieleisensä pelipaikan ulkomailta, hän on vapaa lähtemään.

Ivanov on varsin tekninen lentopalloilija, joka on pelannut passarin lisäksi hakkurin paikkaa. Hänen tähänastinen liigakokemuksensa on Savo Volleysta. Iljan veli Fedor Ivanov on kenties vahvin ehdokas Suomen ykköspassariksi alkavalla, erityisen tärkeällä maajoukkuekaudella. Veljesten isä Sergei Ivanov taas pelasi aikoinaan passarina Loimussa ja Pielaveden Sammossa.

Akaa-Volleylla on sopimukset seitsemän pelaajan kanssa. Seura kertoo, että neuvottelut jatkuvat kiivaina, ja joukkue on tarkoitus saada valmiiksi ennen kesälomakautta.

Akaa-Volley on noussut nopeasti yhdeksi Suomen parhaista lentopallojoukkueista. Joukkue juhli liiganousua vuonna 2017, ja ensimmäinen SM-mitali, pronssi, tuli Olli Kunnarin ensimmäisellä päävalmentajakaudella 2021-22. Kevään 2023 loppuotteluissa Akaa hävisi VaLePalle ja sai hopeaa.