Uutisia Suomen lentopallomaajoukkueesta

Kuva: CEV.eu

Suomi esiintyy syksyllä 2023 sekä miesten että naisten EM-kisoissa.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueelle tuli jobinpostia kesken valmistautumisen. Keskitorjuja Severi Savonsalmi on loukkaantunut, ja EM-turnaus menee häneltä sivu suun.

Savonsalmi on noussut yhdeksi Suomen seuratuimmista lentopalloilijoista viime vuosina. Savolaistaustainen urheilija pelasi kaksi viime kautta VaLePassa ja juhli Suomen mestaruutta molempina keväinään.

Pelaajan potentiaali on havaittu ulkomaillakin. Ensi kaudeksi Savonsalmi siirtyy Saksan Bundesliigaan ja Friedrichshafeniin.

Suomella riittää verkon keskustassa haasteita, sillä myös Petteri Tyynismaa joutui jäämään kisajoukkueesta pois. Keskitorjujavastuusta kisaavat Aleksei Zhbankov, Nuutti Niinivaara ja Miro Leinonen.

Lentopallon miesten EM-kisat alkavat 28. elokuuta. Suomi kilpailee Bulgariassa käytävässä alkulohkossa, jossa vastustajat ovat Bulgaria, Espanja, Slovenia, Ukraina ja Kroatia.

Suomen naiset aloittavat torstaina

Suomen naisten lentopallomaajoukkue on selviytynyt kolmiin perättäisiin EM-kisoihin ensimmäisen kerran historiassaan. Suomen turnaustaival alkaa torstaina 17. elokuuta Tallinnassa ottelulla Slovakiaa vastaan.

Alkulohkossa Suomi kohtaa myös Viron, Espanjan, Ranskan ja Alankomaat. Alankomaat ja huiman edistysaskeleen ottanut Ranska ovat lohkon ykköstykit. Muiden joukkueiden osalta tilanne on arvaamaton, joten myös Suomella on mahdollisuudet neljän parhaan joukkoon ja pudotuspelipaikkaan.

Suomen avainpelaajat

Kaisa Alanko – Ryhmän kokenutta kaartia edustava Alanko on Suomen päivänselvä ykköspassari ja tärkeä johtohahmo. Italian huippuliigassakin piipahtanut vaasalainen pelaa ensi kaudella Ranskan liigassa.

Piia Korhonen – Hakkuri tunnetaan rauhallisesta pelityylistään. Korhonen on kuulunut Suomen parhaisiin lentopalloilijoihin jo niin kauan, että vain 26 vuoden ikä tuntuu hassulta. Italian kakkosliigan pelaajia ensi kaudella.

Korhoselta odotetaan EM-tuuletuksia. Kuva: CEV.eu

Suvi Kokkonen – Tiukka-asenteinen yleispelaaja oli Suomen ykköshahmo EM-karsinnoissa. Kokkosen iskulyönnit ovat painavia, mutta vastaanotto vaatii vielä lisävarmuutta. Pelannut ammattilaisena Ranskan ja Saksan liigoissa.

Vahvaa panosta odotetaan

Roosa Laakkonen – Suomen kovasti kaipaama pitkä (193 cm) pelaaja verkon keskustaan. Bundesliigassa vaikuttava Laakkonen on esiintynyt vahvasti EM-kisoissa aiemmin, ja sille pohjalle on hyvä rakentaa.

Daniela Öhman – Keskitorjuja Öhman on Alangon tavoin päässyt pelaamaan Italian pääliigassa, ja viime kausi kului Saksan kentillä. Parhaimmillaan tehokas hyökkääjä.

Netta Laaksonen – Suomen menestyvintä liberoa Roosa Koskeloa ei ole viime vuosina nähty maajoukkueessa, mutta Laaksonen on ottanut tontin nopeasti hallintaansa. Nopeajalkainen LP Viestin pelaaja ihastuttaa näyttävillä kenttäpuolustussuorituksillaan.

Kiinnostavaa potentiaalia

Netta Rekola – Yksi nopeimmin viime vuosina kehittyneistä suomalaisista lentopalloilijoista. LP Kangasalan keskitorjuja kantoi jo vastuuta EM-karsinnoissa, joten kilpailee täysillä kuusikkopaikasta.

Saana Lindgren – Loimaalainen on kylvänyt lentopallon naisten Mestaruusliigassa kauhua hakkurina, mutta voi pelata myös yleispelaajana. Lindgren siirtyy ensi kaudeksi Viestistä Ranskaan.

Ada Aronen – Tulikuuma prospekti yleispelaajatontille. Aronen, 20, jatkoi näyttävää kehityskulkuaan viime kaudella ja nousi yhdeksi OrPon avainpelaajista. Maajoukkuemenestystä on tulossa – ehkä jo näissä kisoissa?

Iida Pöllänen – Kolmas kiintoisa ehdokas Kokkosen yleispelaajakaveriksi kuusikkoon. Pöllänen, 18, otti hienoja harppauksia LP Kangasalan joukkueessa ja kruunasi kautensa nappaamalla kisapaikan.

Haastajat

Sanna Häkkinen – Kokeneen liberon voi vaihtaa kentälle milloin vain, jos tarve vaatii. Kaksinkertainen Suomen mestari Pölkky Kuusamosta.

Emilia Kääntä – Hyvään perustekemiseen pystyvä Puijo Wolleyn yleispelaaja, joka ei ehkä vielä ole valmis EM-vauhtiin.

Yasmine Madsen – Aiemmin keskitorjujana pelannut hakkuri, jolla on takana ensimmäinen bundesliigakausi. Viime vuoden EM-karsinnat eivät menneet kaksisesti, joten näyttöhaluja riittää varmasti.

Sofia Lehto – Alangolle ei tahdo löytyä laadukasta kirittäjää, mutta Lehto tekee parhaansa ykköspassaria tuuratakseen. Todennäköisesti paljon takakenttäkierroksia luvassa.

Päävalmentaja: Nikolas Buser otti ohjat kuluvalla maajoukkuekaudella. Sveitsiläinen on Suomessa jo tuttu mies. Joukkueen iskukyky on toisaalta kysymysmerkki, sillä Suomi ei ole pelannut vielä kunnon kilpailuotteluita Buserin alaisuudessa.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.