Sammelvuon miehistölle jo kaksi loistavaa voittoa lentopallon olympiakarsinnoissa

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuon valmentama Kanadan miesten maajoukkue on ottanut jo kaksi erinomaista voittoa lentopallon olympiakarsinnoissa.

Kanada löi avauksessaan Alankomaat ja sunnuntaina toisessa kamppailussaan Argentiinan. Voitot ovat äärimmäisen arvokkaita, sillä molemmat vastustajat kuuluvat karsintaturnauksessa Kanadan päävastustajiin.

Lohkon todennäköisesti paras joukkue on Euroopan mestari Puola. Kahdeksan joukkueen vahvuisesta lohkosta vain kaksi parasta saavat olympiapaikat.

Argentiina on nauttinut tuntuvasta noususuhdanteesta vuosien ajan, ja äskettäin se katkaisi Brasilian lähes 60-vuotisen hegemonian voittamalla Etelä-Amerikan lentopallomestaruuden.

Sunnuntaina Kiinan Xi’anissa käydystä kamppailusta Sammelvuon luotsaama kanadalaismiehistö napsi kuitenkin täyden pistepotin ottamalla voiton erin 3-1. Kanada esitti paljon virheettömämpää lentopalloa kuin Argentiina ja oli vahvempi torjuntapelaamisessa.

– Ensimmäisen erän alku oli vaisu. Tulimme kuitenkin peliin pallo kerrallaan ja voitimme avauserän. Se oli tärkeää itseluottamuksellemme, Sammelvuo kommentoi.

– Kolmannen erän häviämiselläkään ei ollut mitään vaikutusta, siitä kavereille bravo. Pysymme rauhallisina ja keskitymme pelimme parantamiseen joka ottelussa. Nyt täytyy palautua, jotta seuraaviin otteluihin riittää energiaa, suomalaisluotsi kertoi.

Stephen Timothy Maar, Arthur Szwarc ja Eric Loeppky vastasivat Kanadan pistetehtailusta. Luke Herr jakoi passit.

Kanada pelaa vielä viisi karsintaottelua. Seuraava vastustaja on Puola.

Sammelvuolla on menossa ensimmäinen maajoukkuekausi Kanadan luotsina. Äskettäin Kanada otti hopeaa NORCECAn mestaruusturnauksessa.

USA nujersi Suomen

Suomen karsintataival jatkui tappiollisesti. Lauantaisessa avauksessaan Suomi ilahdutti nipistämällä sarjapisteen kovavireiseltä Japanilta (2-3-tappio), mutta sunnuntaina Yhdysvaltoja vastaan Suomi oli aseeton.

USA, lentopallon maailmanlistan kakkonen, kaatoi Suomen Tokiossa suoraan erin 3-0 hieman runsaassa tunnissa. Erät päättyivät pistein 25-17, 25-15 ja 25-17.

Avauskuusikossa Suomella pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Aaro Nikula, keskitorjujat Aleksei Zhbankov ja Miika Haapaniemi sekä yleispelaajat Niko Suihkonen ja Luka Marttila. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Suihkonen oli Japani-ottelun tapaan Suomen paras pisteentekijä (7). Köykkä taisteli hienosti kenttäpuolustuksessa ja aloitussyötön vastaanotossa.

USA:n valmentaja John Speraw nosti sinivalkoisille hattua.

– Suomi pelasi loistavasti Japania vastaan, ja saimmekin mahdollisuuden tutkia joukkueen pelaamista hieman tarkemmin. Suomella on äärimmäisen urheilullinen joukkue, joka pelaa monipuolista lentopalloa. Tiesimmekin, että meidän on pelattava kurinalaisesti ja viimeisteltävä hyvin, Speraw sanoi.

Yhdysvallat hallitsi kaikkia pelin osa-alueita. Yleispelaaja Torey ”TJ” DeFalco teki kamppailun parhaana 14 pistettä ja takoi viisi ässää. Matt Anderson latasi passari Micah Christensonin tarjoilun tahtiin yhdeksän hyökkäyspinnaa.

– Tämä ottelu oli esimerkki siitä, miten suuri vahvuus aloitussyöttö on meille. TJ syötti hyvin ja pelasi muutenkin hyvin. Näyttää siltä, että joukkueestamme kuka tahansa voi nousta ratkaisijaksi milloin vain. Toivottavasti näin myös jatkuu, sanaili Speraw.

Joel Banksin valmentama Suomi kohtaa seuraavaksi tuoreen EM-pronssimitalistin Slovenian. Muut vastustajat karsinnoissa ovat Serbia, Turkki, Tunisia ja Egypti.

Lentopallon olympiaturnaukseen pääseminen on valtava haaste, sillä Pariisin kisoissa 2024 pelaa vain 12 maata.

Naisten olympiakarsinnat on jo pelattu. Kisapaikat ottivat Serbia, Dominikaaninen tasavalta, Turkki, Brasilia, Puola ja USA.