5 pelaajaa, joiden on onnistuttava miesten lentopalloliigan loppuotteluissa

Petteri Tyynismaa. Kuva: Akaa-Volley

Lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuottelut alkavat tiistaina. Vastakkain ovat Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley.

Kaksikko on kiistatta Suomen paras, sillä Olli Kuoksan valmentama Hurrikaani voitti runkosarjan ja Akaa sijoittui toiseksi. Ensimmäinen loppuottelu käydään Hurrikaanin kotikentällä Loimaalla.

Suomen mestaruus vaatii neljä otteluvoittoa. Mielenkiintoa ottelusarjaan lisää se, että kumpaakaan joukkuetta ei ole aiemmin kruunattu Suomen mestariksi.

Viisi viimeisintä SM-kultaa vienyt VaLePa hävisi Olli Kunnarin luotsaamalle Akaalle välierissä ja suuntaa pronssiotteluihin Savo Volleyn vastustajaksi.

Aiemmilla pudotuspelikierroksilla Hurrikaani löi TUTO Volleyn voitoin 3-2 ja Savon 3-1, kun taas Akaa kellisti KyKy-Betsetin 3-1 ja VaLePan 3-2.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuottelut ovat jo käynnissä. Pölkky Kuusamo ja LP Kangasala ottivat yhteen sunnuntaina ensimmäisessä ottelussa Kuusamossa. Hallitseva mestari Pölkky Kuusamo osoitti vahvuutensa ja voitti erin 3-0.

Lentopallofinaalien tärkeimmät pelaajat

Hurrikaani on hienoinen ennakkosuosikki loppuottelusarjassa. Yleisöllä on silti lupa odottaa jännittävää ja vähintään kuuteen otteluun menevää sarjaa. Kunhan ensimmäisessä naisten finaalissa nähdyn kaltaisia ikäviä asioita ei koeta, kumpikin joukkue pystyy esittämään ensiluokkaista lentopalloa ja takaamaan mieleenpainuvat finaalit.

Kuluneen ja aavistuksen tautologisen urheilukliseen mukaan joukkueen parhaiden pelaajien on oltava joukkueen parhaita pelaajia. Lentopallo.info nostaa seuraavassa viisi pelaajaa, joiden panos voi osoittautua ratkaisevaksi Suomen mestaria ratkaistaessa.

Santeri Välimaa: Hurrikaani-Loimaan passari on nuori, mutta hieman rutinoituneempi liigapelaaja kuin Akaa-kollega Ilja Ivanov. Hurrikaani tulee todennäköisesti pelaamaan monipuolisempaa hyökkäyspeliä kuin Akaa, joten Välimaan jakelukyvyt nousevat hyvin suureen arvoon. Välimaan ja Ivanovin välinen kilpailu jatkuu finaalien jälkeenkin, sillä molemmat vääntävät vastuusta Suomen maajoukkueen kevätryhmässä.

Troy Gooch: Yliopistokentiltä tulee Suomeen jatkuvasti hyviä pelaajia, mutta harvoin sellaisia, joilla on Hurrikaani-libero Goochin kaltaiset meriitit. Gooch voitti UCLA:n väreissä yliopistomestaruuden ja pelasi kauden jokaisessa ottelussa. Yliopistourheiluliitto NCAA valitsi Goochin lopputurnauksen tähdistöön, ja pelimiehelle lankesi myös yliopistoliigan toiseksi parhaan vastaanottajan kunnia. Suomenkin kentillä Gooch on tehnyt vaikutuksen nostoillaan ja kenttäpuolustamisellaan.

Petteri Tyynismaa: Akaa-Volleylla on käsissään hiomaton timantti, joka voi olla seuraava suuri suomalainen keskitorjuja. Viime vuonna Tyynismaa oli jo kovaa vauhtia menossa Suomen EM-joukkueeseen, mutta loukkaantuminen sotki kisasuunnitelmat ja vielä osan viime syksyäkin. Parikymppinen Kortesjärven Järvi-Veikkojen kasvatti on 202 senttimetrin pituinen; hyvän ponnistusvoiman ansiosta iskulyönnit lähtevät korkealta, ja torjunta nousee vakuuttaviin ulottuvuuksiin.

Greg Petty: Todennäköisesti liigan paras yleispelaaja ja aivan varmasti paras kolmen metrin takaa pipe-hyökkäystä iskevä pelimies. Huurikaanin amerikkalaisvahvistus, joka pelasi aiemmin juuri Akaa-Volleyssa, on noussut uudessakin joukkueessaan niin suureen rooliin, että hänen epäonnistumisensa olisi kohtalokasta. Ensisijaisen tärkeä kaveri niin urheilullisesti kuin henkisesti.

Matej Smidl: ”Ihan hyvä poika se on”, Ivanov vääräleukaili tshekkihakkurista, joka takoi runkosarjassa 582 pistettä ja on playoffeissa ladannut 239 lisää. Paljon menee Smidlin piikkiin siitä, että Akaa on loppuotteluissa ja suoriutui eurokentilläkin hienosti. Akaan on pystyttävä kuitenkin pelaamaan taloudellisesti. Jokainen ratkaisuhetkien passi ei voi suuntautua Smidlille, vaan tshekin on saatava oleellista tukea – Tyynismaan lisäksi vaikka yleispelaajakaksikolta Jere Heiskanen – Mikko Räsänen.