Suomen miesten lentopallomaajoukkueella tärkeä kausi

Fedor Ivanov. Kuva: CEV.eu

Kesäkausi on Suomen miesten lentopallomaajoukkueelle tärkeämpi kuin vuosiin, ja Olli Kunnarin joukot lähtevätkin kohti koitoksia tositarkoituksella.

Suomi isännöi vuoden 2026 EM-kisojen yhtä alkulohkoa, joten karsintaotteluita ei ole luvassa. Siksi Euroopan kultaisen liigan kamppailut nousevatkin poikkeuksellisen suureen arvoon.

Maajoukkueliigassa kisataan paitsi kesäliigojen kakkostason kunniasta myös elintärkeistä rankingpisteistä. Panoksena on asemien paranteleminen pitäen silmällä vuoden 2025 MM-kisoja, joiden jäljellä olevat paikat täytetään nimenomaan rankingin mukaan. MM-karsintoja ei siis järjestetä lainkaan.

Päävalmentaja Olli Kunnari joukkoineen valitsi iskukykyisen 24 urheilijaa käsittävän ryhmän, ja Suomi pääsee käytännössä parhain voimin kesäliigaan. Huomattavia poissaolijoita ovat kesällä 35 vuotta täyttävä passari Eemi Tervaportti ja loukkaantumisesta vasta kuntoutuva yleispelaaja Jiri Hänninen. Toisaalta ryhmään palaavat esimerkiksi yleispelaaja Antti Ronkainen sekä keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Petteri Tyynismaa, joilta viime vuoden EM-taistot jäivät väliin loukkaantumisten takia.

Kilpailu pelipaikoista tulee olemaan kiivas, mikä tekee joukkueelle vain hyvää. Passari Fedor Ivanov, yleispelaajat Luka Marttila ja Antti Ronkainen (kuvassa alla) sekä libero Voitto Köykkä ovat vahvoja ehdokkaita aloituskokoonpanoon, mutta käytännössä kukaan ei voi olla varma pelipaikastaan.

Kuva: CEV.eu

Haastajista esimerkiksi Jere Heiskanen ja Aleksi Muukkonen tulevat sekoittamaan pakkaa varsin kiinnostavasti. Erityistä kuhinaa on luvassa passarin tontille, jolla Ivanov saa kiritystä Tomi Saariselta, Santeri Välimaalta ja veljeltään Ilja Ivanovilta.

Mikko Eskon (joka toimii nyt maajoukkueen GM:nä) ja Urpo Sivulan kaltaiset pelimiehet olisivat edelleen kovaa valuuttaa maajoukkueessa. Joel Banksin aloittama nuorennusprosessi kuitenkin jatkuu, ja Kunnarin aikakaudella sen on jo määrä alkaa kantaa hedelmää. Kesäliigassa ei taatusti nähdäkään puolivaloilla pelaavaa Suomea kuten esimerkiksi vuonna 2019 ja viime kesän heikoimmissa kamppailuissa. Tämä on joukkue, joka pyrkii tosissaan ensi vuoden MM-kisoihin ja saamaan menestystä EM-parketeilla vuotta myöhemmin.

Kesällä 2024 käytävässä Euroopan kultaisessa liigassa Suomen vastustajat ovat Kroatia, Belgia, Viro, Espanja, Tshekki ja Romania. Koitokset ovat luvassa 17.–31. toukokuuta. Kotiottelunsa Suomi pelaa Tampereella.

Jokainen vastustaja on lujaa eurooppalaista laatua, joten Suomi saa panna parastaan jokaisen otteluvoiton eteen. Pelkällä teknisellä, fyysisellä ja taktisella osaamisella niitä ei tule, vaan nyt tarvitaan myös henkistä hurmosta – ja sellaista on totuttu sinivalkoisilta näkemään.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue kilpailee alkavalla kaudella Euroopan hopeisessa liigassa ja EM-karsinnoissa. Päävalmentaja Nikolas Buser valitsi laajan 24 pelaajaa kattavan ringin, josta lopullinen joukkue valikoituu. Useita Suomen kärkinimiä on ringistä poissa – lue lisää tästä.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue, ensimmäinen ryhmä 2024

Passarit: Fedor Ivanov, Ilja Ivanov, Tomi Saarinen, Santeri Välimaa, Akseli Lankinen

Hakkurit: Joonas Jokela, Aaro Nikula, Samuli Kaislasalo, Veikka Lindqvist

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Petteri Tyynismaa, Miika Haapaniemi, Juho Kaunisto, Miro Leinonen, Aleksei Zhbankov

Yleispelaajat: Antti Ronkainen, Luka Marttila, Niko Suihkonen, Aleksi Muukkonen, Jere Heiskanen, Jiri Leinonen, Nooa Marttila

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin

Päävalmentaja: Olli Kunnari