VaLePa löysi seuraajan Mikko Eskolle

Kuva: Hannu Moilanen

Lentopallon miesten Mestaruusliigan pronssimitalisti VaLePa saa ensi kaudelle mielenkiintoisen passarin joukkueen siirtyessä Mikko Eskon jälkeiseen aikaan.

Lentopalloikoni Esko lopettaa pelaajauransa ainakin toistaiseksi, joten kotimaisen liigan kestomenestyjä tarvitsee ensiluokkaisen passarin. VaLePan valinta on ranskalainen Matthieu Garcia.

Garcialla, 24 vuotta ja 184 senttimetriä, on päättyneeltä kaudelta vankkaa kokemusta, sillä hän kuului italialaisen huippujoukkueen Trentinon rinkiin. Trentino voitti Euroopan parhaan kisan, Mestarien liigan.

Ennen Trentinoa Garcia edusti vuosien ajan kotiseuraansa Arago de Seteä.

Trentinossa Garcialle ei liiemmin peliaikaa kertynyt, mutta VaLePassa on vastuuta luvassa senkin edestä. Päävalmentaja Janne Kangaskokko kuvailee passaria ”äärimmäisen tärkeäksi palaseksi”.

– Sain hänestä heti alkuun vahvan intuition, että tässä kaverissa on jotain. Dynaaminen ja aktiivinen pelityyli sai laajemmassa tarkastelussa vahvistusta, Kangaskokko totesi VaLePan tiedotteessa.

– Matthieu on intohimoinen urheilija, joka haluaa kehittyä paremmaksi ja paremmaksi. Pidän myös siitä, että hän kertoi haluavansa kehittää ja analysoida peliään valmennuksen kanssa, Kangaskokko lisäsi.

Uusi kasvo VaLePassa on myös yleispelaaja William Groffier, 19, joka on tullut tutuksi TUTO Volleyn miehistössä. Pariisissa syntynyt, nuorten maajoukkuetasolla Suomea edustanut Groffier pelasi juniorina Karkkilan Pojissa ja Kuortaneella.

– Valitsin VaLePan, koska olen kuullut vain hyviä asioita olosuhteista ja treeni-intensiteetistä. Puhelut Kangaskokon kanssa toivat paljon luottamusta valintaani. Kun tiesin, että vierellä tulee olemaan laadukkaita ja hyviä pelaajia, niin se kasvatti liekkiä päästä kilpailemaan pelipaikasta, kertoo Groffier.

Savo Volley: Tuoreimpia sopimuspelaajia ovat Miro Rasinperä, Petteri Härkönen ja Otto Oivanen. Kolmen avainpelaajan – Joonas Jokela, Tommi Siirilä, Michael Michelau – jatkaminen varmistui jo aiemmin.

Kokkolan Tiikerit: Seuraikoni Antti Leppälä jatkaa Tiikerien verkon keskustassa. Passari Anton Välimaa on sen sijaan siirtymässä ulkomaille.

Akaa-Volley: Liigan parhaisiin torjujiin kuulunut Panu Pitkänen siirtyy kentältä toimistoon. Hän aloittaa seuran toiminnanjohtajana. Keskitorjujatontti pysyy hyvissä käsissä, sillä nuori kaksikko Antti Taponen – Petteri Tyynismaa kantaa Akaan värejä ensi kaudellakin.

Yleispelaaja Mikko Räsänen ja passari Ilja Ivanov kuuluvat SM-hopeajoukkueen sopimuspelaajiin, mutta heidän sopimuksissaan on ulkomaansiirron mahdollistava pykälä.

Raision Loimu: Vahvaa jälkeä Loimussa ja Akaa-Volleyssa tehnyt Ali Fazli lähtee hakkuroimaan Etelä-Koreaan.

TUTO Volley: Roope Keskinen pysyy turkulaisten vahvuudessa. Keskinen on nähty niin keskitorjujana kuin hakkurina.

Hurrikaani-Loimaa: Upeasti kesken kauden joukkueeseen mukaan tullut keskitorjuja Daenan Gyimah siirtyy Ranskan liigaan.

Karelian Hurmos: Keskitorjuja Atte Rissanen ja yleispelaaja Niko-Matias Puhakka jatkavat Joensuussa. Janne Marttila puolestaan nähdään ensi kaudella Oulun Kiskossa 1-sarjassa.

Kukkonen Viestin passariksi

Navakat muutostuulet puhaltavat lentopallon naisten Mestaruusliigan LP Viestissä. Teemu Mäkikyrö aloittaa salolaisjoukkueen päävalmentajana, ja pelaajisto on menossa vahvasti uusiksi.

Viime kauden parhaat Viesti-pelaajat, hakkuri Darja Butkevitsh ja libero Netta Laaksonen, siirtyvät toisaalle. Huomattavia lähtijöitä ovat lisäksi Clemence Garcia, Arita Ternava, Nea Luntamo ja Kristina Yordanova.

Toistaiseksi tärkein uusi kiinnitys on passari Lotta Kukkonen. Hän oli viime kaudella yksi suurimpia syitä siihen, että LP-Vampula eteni komeasti liiganeloseksi.

– Hän toimii erittäin hyvänä esimerkkinä muille joukkueessa. Meillä on tällä kaudella vahva passarikaksikko, kun Iida Mikkonen on nuorena passarina valmis haastamaan Lottaa, Mäkikyrö kommentoi.

Yleispelaajaosastoa Viesti täydentää Tuuli Tuomisella, joka siirtyy Hämeenlinnan Lentopallokerhosta.

Hämeenlinnan Lentopallokerho: Kerhon uusia pelaajia ovat Puijo Wolleysta tuttu hakkuri Megija Dambrehte ja LiigaPlokissa nähty keskitorjuja Aliisa Kähkölä. Nella Haatainen, 17, tulee joukkueeseen Kuortaneelta.

LP Kangasala: SM-hopeajoukkueen toiseksi passariksi Emmi Jalosen rinnalle tulee Sanni Siika-aho. Nuori libero Elsi Karjanlahti saapuu kirittämään ykköslibero Laura Penttilää.

LP-Vampula: Liberoina toimivat Maria Naasko ja Elli-Saara Etelä.

LiigaPloki: Varmistuneita tulevan kauden pelaajia ovat Ella Aalto, Assi Vainikka, Veera Raveala, Jemina Pasanen ja Sara Piippo.

OrPo: Libero Henna Minkkinen siirtyy LP-Vampulasta OrPon liigajoukkueeseen.