Tyrmäyksen partaalla horjuneelta VaLePalta poikkeuksellinen ryhtiliike ja ”hieno kasvutarina”

Kuva: VaLePa

Lentopallon hallitseva Suomen mestari VaLePa pääsee yrittämään viidettä perättäistä SM-kultaansa torstaina.

Loppuottelusarjassa 2022 voitot ovat VaLePan ja Savo Volleyn välillä 3-2. Pääsiäismaanantaina VaLePa oli Kuopio-hallissa parempi 3-1-tuloksella.

Viidestä finaalista kolme on päättynyt vierasjoukkueen voittoon. VaLePalla on kaksi vierasvoittoa ja Savolla yksi vierasvoitto.

VaLePa meni loppuottelusarjassa voitoin 2-0 johtoon, mutta sen jälkeen Savo Volley ajoi hallitsevan mestarin köysiin. Kokeneiden pelaajien (Antti Siltala, Lelu Ojansivu) vaihtaminen avaukseen toi suuren piristyksen ja kaksi otteluvoittoa. Savon vahva eteneminen jatkui maanantain ottelun avauserässä. Sarjan kahdeksasta viimeisimmästä erästä vain yhden voittanut VaLePa horjui jo tyrmäyksen partaalla, mutta pystyi kirkastamaan katseensa kuin ihmeen kaupalla.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko oli ryhtiliikkeestä luonnollisesti tyytyväinen.

– Tietysti hyvät fiilikset, kun minimitavoite reissusta saavutettiin. Ihan ookoo pelasimme sunnuntainakin kaksi viimeistä erää, mutta nyt olimme alusta asti taisteluilmeellä mukana. Lisättiin vain kaasua pelin edetessä. Hieno kasvutarina sunnuntaisesta, sanoi Kangaskokko.

Kasvutarina henkilöityi yleispelaaja Sakari Mäkiseen. Kahden heikon esityksen jälkeen hän sisuuntui maanantaina ensiluokkaiseen tekemiseen. Hän viimeisteli 26 pistettä ja saavutti loistavan teholukeman +20.

VaLePan ainoa varsinainen taktinen muutos oli Mikko Karjarinnan vaihtaminen keskitorjujan tontille Sebastian Röslerin tilalle. Karjarinta toi rauhallisuutta verkon keskustaan ja sai Savon nostajat vaikeuksiin hankalilla aloitussyötöillään.

Toisen erän VaLePa voitti pistein 25-23 ja kiihdytti vauhtia loppua kohden: 25-13, 25-13. Siltala myönsi, että juuri vastustajan syötöt veivät Savon pelaamiselta pohjan pois.

– Vastustaja pelasi hyvin ja syötti meidät aika pihalle kahden ensimmäisen erän jälkeen. Isoista asioista ei ole kiinni, aika kissa- ja hiirileikkiä tämä on, Siltala kuvaili.

Epätasaisessa Savo-esityksessä tasonsa pitivät passari Fedor Ivanov sekä keskitorjujat Miki Jauhiainen ja Jakub Kovac.

Kuudes ja mahdollisesti ratkaiseva finaali käydään Sastamalassa torstaina. Savon päävalmentaja Timo Tolvasella on haastava tehtävä valita voittoon kykenevä kokoonpano; maanantain kamppailun kolmessa viimeisessä erässä ratkaisijoita ei löytynyt, vaikka vaihdossa aloittaneista Michael Michelau, Mikko Räsänen ja Veikka Lindqvist pääsivät kokeilemaan.

Torstaina Vexve Areenaan tulee taatusti täysi tupa. VaLePa saa yleisöhumusta vahvan tuen, mutta railakkaan pelihuumorinsa päälle saadessaan Savolla on kaikki mahdollisuudet venyttää sarja täyteen seitsemään mittelöön.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa Pölkky Kuusamo johtaa LP Kangasalaa voitoin 2-1. Tiistaina ja keskiviikkona pelataan Kuusamossa.

Kotimaisella liigakaudella käynnissä ovat enää loppuottelut ja naisten karsinnat. Miesten liigassa pronssia otti Akaa-Volley, ja Hämeenlinnan Lentopallokerho nappasi himmeimmät mitalit naisten pääsarjassa.

Naisten liigakarsinnoissa 1-sarjan mestari Rantaperkiön Isku johtaa liigajumbo Helsinki Volleyta vastaan voitoin 2-1, joten ottelusarjan vieminen on yhden otteluvoiton päässä.