Sammelvuo ”palasi juurilleen”

Uutinen päivitetty 1.8. Kuva: FIVB

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon seuraava työpaikka varmistui maanantaina.

Sammelvuo siirtyy seurajoukkuevalmentajaksi Puolaan, ZAKSA Kedzierzyn Kozleen. Siirtymistä on pidetty varmana jo kuukausien ajan, mutta viimein myös itse seura vahvisti kiinnityksensä.

ZAKSA on yksi maailman parhaista seurajoukkueista – tällä hetkellä se on esimerkiksi Mestarien liigan hallitseva voittaja.

Toukokuussa ZAKSA nosti Puolan liigan mestaruuskannua. Loppuotteluissa kaatui Eemi Tervaportin edustama Jastrzebski Wegiel voitoin 3-1. Tervaportti toimi hopeajoukkueen kakkospassarina.

ZAKSAn kausi jatkui vielä, sillä 22. toukokuuta joukkue kohtasi lentopallon Mestarien liigan loppuottelussa italialaisen Trentinon. ZAKSA voitti 3-0.

Sammelvuolle ZAKSA on tuttu osoite, sillä hän pelasi joukkueessa runsaat kymmenen vuotta sitten. Juurilleen lentopallohahmo on palannut siviilielämässäkin, mistä kertoi äskettäinen julkaisu somessa:

Somessa Sammelvuo on tavallisesti verrattain aktiivinen, mutta lauantaina tullut julkaisu oli hänen ensimmäisensä sitten uudenvuodenpäivän.

Uransa seurajoukkuevalmentajana Sammelvuo on tehnyt toistaiseksi Venäjällä: Kuzbass Kemerovossa ja Pietarin Zenitissä. Hän valmensi Kemerovon sensaatiomaiseen liigamestaruuteen keväällä 2019.

Helmikuussa Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin puhjettua Sammelvuo irtisanoutui Zenitin päävalmentajan tehtävästä.

Sammelvuo siirtyi Suomen ruorista Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2019. Kansainvälinen tilanne huomioon ottaen Sammelvuon jatkaminen Venäjän maajoukkueen luotsina oli mahdoton ajatus. Venäjä on suljettu kansainvälisestä lentopalloilusta, ja suunnitellut MM-kotikisatkin siirtyvät toisaalle. Venäjän lentopalloliiton edustajat ilmaisivatkin useille medioille, että maajoukkueelle etsitään jo uutta valmentajaa.

Sammelvuo vahvisti Ylelle 23. toukokuuta, että hänen sopimuksensa Venäjän päävalmentajan tehtävästä umpeutui vuoden 2021 lopussa, eikä jatkosopimusta koskaan tehty.

Maajoukkuekilpailuissa Sammelvuo on johdattanut Venäjän olympiahopealle (nimellä ROC) ja huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voittoon.

Lähteet: Strefa Siatkowki, Polsat Sport, Gazzetta dello Sport, iVolleyMagazine, Business Gazeta, Yle

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2021: ROC olympiahopealle; Pietarin Zenit CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin

Artikkelia päivitetty 24.5. tiedolla ZAKSAn Mestarien liigan voitosta sekä Ylen tiedoilla.