Lentopallokerho reagoi rangaistuksia tuoneeseen häirintätapaukseen

Artikkeli julkaistu 17.2., täydennetty 22.2.

Lentopalloilijana ja valmentajana tunnettu Elina Salomäki teki rohkean ulostulon ja kertoi olleensa pelaajaurallaan häirinnän kohde.

Salomäen kokemukset liittyvät Hämeenlinna-tapaukseen, joka on saanut viime aikoina runsaasti julkisuutta.

– Haluan seistä naisten, tyttöjen ja naisurheilun takana. Äitinä, valmentajana ja naisena. Pitää olla rohkea jos haluaa asioiden muuttuvan. Nyt oli aika olla rohkea, Salomäki kertoi Twitterissä.

Vyyhti alkoi viime vuonna Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) selvityksestä, joka kohdistui Hämeenlinnan Lentopallokerhon toimihenkilöön. Selvityksen seurauksena lentopalloliitto totesi, että toimihenkilön toimet olivat sellaisia, ”joiden on katsottava olevan epäasiallisia ja sisältävän seksuaalissävytteisiä vihjailuja”.

Toimihenkilölle määrättiin rangaistukseksi edustuskelvottomuus lajiliiton elimissä seuran edustajana tai luottamushenkilönä kolmen kalenterivuoden ajaksi eli vuosiksi 2023-2025. Lisäksi seura sai sakot.

Pian kävi selväksi, että rangaistuksen saanut toimihenkilö oli Ville Kalliomäki, joka oli toiminut pitkään joukkueen managerina. Kalliomäki vahvisti asian itse Hämeen Sanomille.

Asiasta saatiin runsaasti lisätietoa perjantaina STT:n julkaisemassa haastattelussa, jossa Salomäki kertoi, että oli lopettaa pelaajauransa Kalliomäen asiattoman käytöksen takia. Salomäki pelasi Hämeenlinnassa kaudella 2008-2009.

– En ollut silloin Hämeenlinnassa tarpeeksi vahva nostamaan asiaa esille, Salomäki kertoi STT:lle.

– Mielessä oli myös se, että jos haluan jatkaa pelaamista, miten asian esiin tuominen vaikuttaa siihen. Ajattelin silloin, että selviän tästä vuodesta, vaikka kokemukset olivat kipeitä. Ajattelin, että kestän, koska haluan suojella joukkueessa pelanneita nuorempia pelaajia, sanoi Salomäki.

Salomäki pelasi lentopalloa yliopistosarjassa Yhdysvalloissa sekä myöhemmin liigaa Suomessa, Saksassa ja Espanjassa. Valmentajana hän on vaikuttanut Puijo Wolleyssa ja LiigaPlokissa.

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Suek julkaisi vuonna 2020 tutkimuksen, jossa vedettiin johtopäätös, että seksuaalinen ja sukupuolinen häirintä on urheilussa yleistä, mutta ei yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa.

Suomessa tukea häirinnän uhreille tarjoavat esimerkiksi Väestöliitto ja Rikosuhripäivystys.

Lentopallokerho reagoi

Tiistaina 21. helmikuuta Hämeenlinnan Lentopallokerho kertoi ottavansa käyttöön ”tiukan vastuullisuusohjelman”.

– Jatkossa jokaisen Lentopallokerhon toimijan tulee osallistua urheiluyhteisön vastuullisuuskoulutukseen ja suorittaa turvallisuuspassi, seura kertoi verkkosivuillaan.

Lentopallokerho ei viitannut häirintätapaukseen, mutta korosti ottavansa turvallisen, vastuullisen ja eettisen toimintaympäristön luomisen vakavasti. Seuran henkilöiden on esimerkiksi suoritettava Väestöliiton Et ole yksin -koulutus.

Lentopallokerhon vastuullisuuskoulutukseen kuuluu lisäksi turvallista toimintaympäristöä, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, antidopingia ja vedonlyöntiä käsitteleviä osioita.

Lisää seurasi keskiviikkona 22. helmikuuta. Lentopallokerho tiedotti, että Kalliomäki ei jatka seuran managerina.