Leuka pystyyn, Suomi – EM-kisoissa on vielä kaikki mahdollista

Kuva: CEV.eu

Suomi avasi lentopallon naisten EM-kisoissa tappiollisesti. Ensimmäinen vastustaja Slovakia oli vahvempi suoraan erin 3-0.

Torstaina Tallinnassa käydyn kamppailun erät päättyivät pistein 25-20, 25-23 ja 25-16.

Slovakia on Euroopan rankingissa sijalla 14 ja Suomi sijalla 22.

Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Piia Korhonen, keskitorjujat Roosa Laakkonen ja Netta Rekola sekä yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Iida Pöllänen. Liberona toimi Netta Laaksonen.

Kisojen ensimmäisessä ottelussaan Suomi pelasi hyvällä ilmeellä ja aloitti vahvasti jokaisessa erässä. Yksi ilonaihe oli torjunta, sillä torjuntapisteet menivät Suomelle 6-1. Erien vanhetessa tasoero tuli kuitenkin selvästi esiin. Slovakia oli huomattavasti parempi etenkin hyökkäyksessä ja aloitussyötön vastaanotossa.

Karin Sunderlikova oli Suomelle paha pideltävä, ja hän teki ottelun tuotteliaimpana 17 pistettä.

Slovakian valmentaja Michal Masek vaikutti huojentuneelta.

– Todella tärkeä voitto. Ei tarvinnut pelata kolmea erää enempää, mikä on tärkeää pitkässä turnauksessa, Masek sanoi Slovakian lentopalloliiton verkkosivuilla.

– Pelaamisemme ei ollut ihanteellista, ja välillä meillä oli ongelmia Suomen epätavallisten hyökkäysten kanssa. Emme panikoineet, vaikka Suomi johti toista erää (parhaimmillaan 21-18), ja kolmannessa sitten jo dominoimme, kertasi Masek.

Suomen pisteykköseksi nousi Kokkonen 12 merkinnällään, mutta viisi suoraa vastaanottovirhettä painoivat hänen omaa peliään. Syöttöjen kohdistaminen Kokkoselle oli Slovakialta taktinen veto. Suomen vastaanotoista peräti 61,7 % prosenttia (42 kappaletta) tilastoitiin Kokkoselle. Toiseksi eniten vastaanottoja tuli Laaksoselle, jolle kertyi 14 nostoa.

Rekola ja Korhonen pääsivät kumpikin yhdeksään pinnaan.

Uusi päävalmentaja Nikolas Buser peluutti jokaista 14 pelaajaa. Vaihdossa aloittaneista eniten peliaikaa saivat keskitorjuja Daniela Öhman ja yleispelaaja Ada Aronen, jotka pääsivät avauskuusikkoon kolmannessa erässä.

Suomi kohtaa lauantaina Viron. Alkulohkossa muut vastustajat ovat Espanja, Ranska ja Alankomaat.

Vaikka avausottelussa tasoero oli suuri ja pistetili jäi avaamatta, Suomi voi edelleen taistella jatkopaikasta. Alankomaat ja kovasti edistynyt Ranska lienevät liian kovia, mutta Viro- ja Espanja-ottelut ovat täysin voitettavissa. Suomi oli Slovakiaa vastaan hyvä aloitussyötöissä ja torjunnassa. Jos näiden osa-alueiden lisäksi sinivalkoiset löytävät lisää rohkeutta ja voimaa hyökkäyksiin, hyvää on luvassa. Vastaanotossa tulee tosin olemaan vaikeuksia vastakin.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023, ensimmäiset lopputulokset

Italia-Romania 3-0

Viro-Ranska 0-3
Sveitsi – Bosnia ja Hertsegovina 2-3
Bulgaria-Kroatia 3-1

Suomi-Slovakia 0-3
Bosnia ja Hertsegovina – Bulgaria 1-3
Alankomaat-Espanja 3-0
Kreikka-Saksa 0-3
Unkari-Belgia 0-3
Romania-Kroatia 3-1