Näin Virossa arvioidaan Suomen kohtaamista EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Suomi ja Viro ottavat yhteen lauantaina lentopallon naisten EM-kisojen huipputärkeässä ottelussa.

Alkulohkojen ensimmäisellä ottelukierroksella Suomi hävisi Slovakialle erin 0-3 ja Viro samoin lukemin Ranskalle. Suomi ja Viro ovat pitkälti samantasoiset ryhmät, mutta etelänaapureilla on kotietu – lauantain kamppailu käydään Tallinnassa.

Ensimmäisissä Tallinnan-otteluissa ei ollut paljon yleisöä, mutta lauantaina tahti muuttuu. Suomalaisiakin on menossa paikan päälle runsaasti.

– Naisten lentopalloilusta tulee koko ajan suositumpaa. Viron ja Suomen ottelusta on tulossa yleisömagneetti. Toivottavasti halli täyttyy, virolaisen Delfin lentopallostudiossa alustettiin.

Viron hakkuri Kertu Laak on suomalaisille tuttu. Hän oli kahden kauden ajan yksi lentopallon naisten Mestaruusliigan parhaista pelaajista vaikuttaessaan LP Viestissä. Laak teki kovavireistä Ranskaa vastaan 10 pistettä.

– Tämä ottelu on ehdottomasti avainasemassa, Laak sanoi Postimees-lehdelle.

– Viime otteluidemme perusteella meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet Suomea vastaan. Suomella on pituutta ja laatua, joten ottelusta ei tule helppo. Halli täyttyy suomalaisista kannattajista, mutta odotan, että virolaisia on vielä enemmän, sanoi Laak.

Myös libero Kadri Kangro ennakoi ottelua määrätietoisen oloisena.

– En ole pelannut Suomea vastaan, mutta tiedän, että joukkue on laadukas ja haluaa voittaa. Uskon vahvasti voittoon. Teemme parhaamme ja näytämme Viron kansalle, mihin pystymme, Kangro kertoi yleisradioyhtiö ERR:lle.

Lauantain kamppailusta on syytä odottaa tasaista. Suomella saattaa olla pieni laadullinen etu, Viro taas nauttii kotikentällään pelaamisesta. Suomen murheenkryyni on aloitussyötön vastaanotto. Jos se sujuu huomattavasti paremmin kuin Slovakiaa vastaan, Viro on vaikeuksissa. Suvi Kokkonen, Netta Rekola ja Piia Korhonen päättivät hyökkäyksiä hyvin Slovakia-ottelussa, ja monella muullakin pelaajalla on vahvaa hyökkäyspotentiaalia.

Viro on Euroopan rankingissa sijalla 27 ja Suomi sijalla 23.

Lehtosen valmentamalle Ruotsille tappio

Jukka Lehtosen valmentama Ruotsi sai heti kättelyssä kivikovan vastustajan, kansainvälisen huippuliigan tuoreen mestarin Turkin. Ruotsi taisteli perjantaisen kamppailun alussa hyvin, mutta Turkin paremmuus tuli pian selväksi.

Turkki voitti ottelun 3-0 ja vei erät pistein 25-22, 25-18 ja 25-13.

Ruotsin tykki oli odotetusti Isabelle Haak, joka ehti 12 pisteeseen. Suomen liigakentiltä tutut keskitorjujat Linda Andersson ja Jonna Wasserfaller olivat sinikeltaisten avauksessa.

Turkilla riittää nyt hyökkäyspelotetta, sillä kuubalaissyntyinen hakkuri Melissa Vargas on saanut Turkin edustusoikeuden. Kovana hakkurina tunnettu Ebrar Karakurt esiintyykin nyt yleispelaajana. Perjantaina Vargas teki 19 pistettä ja Karakurt 12.

Melissa Vargas. Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.