Jukka Lehtosen valmentama Ruotsi vain lisää kierroksia EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Jukka Lehtonen luotsasi Ruotsin pudotuspeleihin lentopallon naisten EM-kisoissa.

Jatkopaikka ratkesi keskiviikkona, kun Ruotsi kaatoi Azerbaidzhanin erin 3-1. Sinikeltaisilla on C-lohkosta kaksi voittoa ja kaksi tappiota, eivätkä torstaisella päätöskierroksella syntyvät tulokset voi estää playoffeihin menemistä.

– Olemme iloisia jatkoon pääsemisestä ja voitosta, Lehtonen sanoi Ruotsin lentopalloliiton verkkosivuilla.

Viimeisessä lohkokamppailussaan Düsseldorfissa Ruotsi kohtaa Tshekin, ja panoksena on alkulohkon toinen sija. Se antaisi yhä otollisemmat olosuhteet pudotuspeleihin.

– Tavoitteemme on saada mahdollisimman hyvä tulos Tshekkiä vastaan. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, vakuutteli Lehtonen.

EM-turnauksessa Ruotsi on jälleen osoittanut huikeaa joukkuehenkeä, ja hakkuri Isabelle Haak on tuikkinut kirkkaimpana tähtenä. Kuusikosta on löytynyt hyvä tukea ykköshahmolle: esimerkiksi yleispelaaja Alexandra Lazic ja passari Vilma Julevik ovat esiintyneet edukseen.

Isabelle Haak tehtaili Azerbaidzhania vastaan peräti 34 pistettä.

– Olen iloinen, että voin antaa panokseni, mutta tärkeämpää on se, miten pelaamme joukkueena, Haak sanoi Eurovolley.tv:n suorassa lähetyksessä.

– Olen tyytyväisempi joukkueen suorituksesta kuin omastani. Tämä oli varsinkin henkisesti todella vaikea ottelu, koska jatkopaikka oli katkolla. Pelaamisemme ei ollut täydellistä, mutta se riitti, lisäsi Haak.

Lehtonen toimii Ruotsin virkaatekevänä päävalmentajana. Vakituinen luotsi Lauri Hakala joutui jäämään pois EM-matkalta henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Seurajoukkuetasolla Lehtonen on valmentanut Suomen ja Ruotsin liigoissa. Alkavalla kaudella hän toimii rovaniemeläisen Arctic Volleyn päävalmentajana lentopallon naisten Mestaruusliigassa.

Pelaajaurallaan Lehtonen edusti Suomea niin MM- kuin EM-kisoissa. Suomen liigan lisäksi hän pelasi seurajoukkuelentopalloa Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa ja Kreikassa.

Kaksi vuotta sitten Ruotsi nousi EM-kisojen sensaatioksi. Joukkue sai alkulohkostaan viimeisen jatkopaikan, mutta lisäsi höyryä kaatamalla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Bulgarian 3-2. Puolivälierissä tuli tappio Alankomaille. Ruotsi kuittasi upean kahdeksannen sijan ja ansaitsi paikan nyt pelattavaan EM-turnaukseen.

Suomi: Suomen taival päättyi alkulohkoon yhden voiton ja neljän tappion jälkeen. Lue tästä yhteenveto kisaesityksestä.

Lohko A, Belgia: Jatkoon menevät Serbia, Puola, Ukraina ja Belgia. Lopullinen järjestys määräytyy torstain otteluissa. Slovenia ja Unkari jäävät alkulohkoon.

Lohko B, Italia: Alkulohko on valmis. Italia, Bulgaria, Romania ja Sveitsi etenevät pudotuspeleihin. Bosnia ja Hertsegovina sekä Kroatia karsiutuvat.

Lohko D, Viro: Suomi ja kotijoukkue Viro jäivät viivan huonommalle puolelle. Alankomaat voitti lohkon, ja playoffeihin pääsivät myös Ranska, Slovakia ja Espanja.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.