Paineita rakastava Sammelvuo vie tinkimättömän työtapansa huippuliigaan

Kuva: CEV.eu

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon ensimmäinen kausi Puolan huippuluokkaisessa liigassa on alkamassa.

Sammelvuon valmentama ZAKSA Kedzierzyn-Kozle pelaa Plusliga-kauden ensimmäisen kamppailunsa lauantaina, ja vastassa on Olsztyn.

Kahdeksan viime vuoden aikana Puolan miesten maajoukkue on voittanut kaksi MM-kultaa ja saavuttanut kerran MM-hopeaa, mikä kertoo olennaisen maan lentopalloilun tasosta. ZAKSA on miesten liigan huippujoukkue – viime kaudella tuli niin Puolan mestaruus kuin Euroopan parhaan seurajoukkuekisan Mestarien liigan voitto.

Sammelvuolla on valmennettavinaan nippu Puolan maajoukkueesta tuttuja pelimiehiä: passari Marcin Janusz, hakkuri Lukasz Kaczmarek ja yleispelaaja Aleksander Sliwka. Kansainvälistä laatua tuovat yhdysvaltalainen keskitorjuja David Smith, hänen maanmiehensä, libero Erik Shoji ja Ukrainan maajoukkuekeskitorjuja Dmitro Pashitski.

ZAKSA aloittaa Mestarien liigan voiton puolustamisen marraskuun alkupuolella. Samassa alkulohkossa pelaa muun muassa belgialaisryhmä Decospan Volley Team Menen, jota edustaa yleispelaaja Jiri Hänninen. Muut lohkovastustajat ovat Karlovarsko ja viime kauden Mestarien liigan loppuotteluvastustaja Trentino.

Harjoituskausi on ZAKSAlla sujunut lupaavasti. Viikonloppuna joukkue varmisti kovatasoisen turnauksen voiton.

– Tässä seurassa on voittamisen kulttuuri. On suuri kunnia ja ilo edustaa ZAKSAa, Sammelvuo sanoi seuran YouTube-kanavalla.

– On helppoa sanoa, että tavoitteemme on voittaa, mutta urheilussa kaikki haluavat voittaa. Fokus on jokapäiväisessä työnteossa niin pelaajien kuin taustojen osalta. Kun jokainen tekee joka päivä parhaansa, tuloksia syntyy.

Plusligassa ZAKSA saa haastajakseen muun muassa passari Eemi Tervaportin edustaman Jastrzebski Wegielin. Belchatowia puolestaan valmentaa Suomen maajoukkueesta tuttu Joel Banks.

– Muut joukkueet ovat vahvistuneet, joten kilpailutilanne on kova. ZAKSA on vieläpä saavuttanut niin paljon, että meidät halutaan voittaa. Paineita on aina. Mutta urheilussa kaikkien, erityisesti valmentajien, on rakastettava paineita, Sammelvuo huomautti.

Sammelvuon siirtymisestä ZAKSAan huhuttiin pitkään, ja seura vahvisti suomalaisluotsin kiinnittämisen elokuussa. Sammelvuolle ZAKSA on tuttu osoite, sillä hän pelasi joukkueessa runsaat kymmenen vuotta sitten.

Uraa seurajoukkuevalmentajana Sammelvuo teki aiemmin Venäjällä: Kuzbass Kemerovossa ja Pietarin Zenitissä. Hän valmensi Kemerovon sensaatiomaiseen liigamestaruuteen keväällä 2019.

Helmikuussa 2022 Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin puhjettua Sammelvuo irtisanoutui Zenitin päävalmentajan tehtävästä.

Sammelvuo siirtyi Suomen ruorista Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2019. Kansainvälinen tilanne huomioon ottaen Sammelvuon jatkaminen Venäjän maajoukkueen luotsina oli mahdoton ajatus. Venäjä on suljettu kansainvälisestä lentopalloilusta, ja suunnitellut MM-kotikisatkin siirtyivät toisaalle.

Maajoukkuekilpailuissa Sammelvuo johdatti Venäjän olympiahopealle (nimellä ROC) ja huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voittoon.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2022: Päävalmentajaksi Mestarien liigan voittajaan ZAKSA Kedzierzyn-Kozleen

2021: ROC olympiahopealle; Pietarin Zenit CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin