Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2022–2023: joukkueiden ranking

Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2022–2023 alkaa perjantaina 30. syyskuuta. Kansallisesta lentopallokunniasta kilpailee 10 joukkuetta.

Runkosarjassa käydään kolminkertainen sarja, joten jokaiselle joukkueelle kertyy 27 ottelua. Keväällä kahdeksan parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Yhdeksänneksi ja kymmenenneksi sijoittuneet joukkueet käyvät esikarsinnan, jonka häviäjä karsii liigapaikastaan.

Pölkky Kuusamo puolustaa Suomen mestaruutta. Viime kaudella hopeaa saavutti LP Kangasala ja pronssia Hämeenlinnan Lentopallokerho. Helsinki Volley putosi liigasta hävittyään karsinnoissa Rantaperkiön Iskulle. Iskun naisten toiminta on toistaiseksi loppu, joten Mestaruusliigassa ei nähdä nousijajoukkuetta.

Lentopallo.info rankkaa Mestaruusliigan joukkueet seuraavasti. Ranking perustuu ennen sarjan alkua vallinneeseen tilanteeseen.

10. Arctic Volley: Woman Volleyn ja Napapiirin Pallokettujen fuusiona syntynyt Arctic Volley ottaa WoVon sarjapaikan. Valmennus on nyt Avo Keelin, Rovaniemellä tutun lentopallohahmon, heiniä. Työsarkaa piisaa, sillä ulkomaalaispelaajista ja parista suomalaislupauksesta (ykkösenä heistä Miia-Maria Mäkikyrö) pitäisi harsia kasaan voittava kokoonpano. Alakastin välttäminen olisi suuren luokan yllätys.

9. Nurmon Jymy: Nurmossa on tasainen pelaajisto, mutta valmentajan vaihtuminen juuri ennen kautta mutkistaa tilannetta. Kelvollisia tekijöitä riittää kaikille pelipaikoille, mutta vain tiukan yhteispelin ja venymisen avulla Jymy kykenee tekemään hajurakoa alakastiin. Ratkaisupelaajaksi voisi nousta vaikka nuori latvialaishakkuri Vlada Pridatko tai kokenut keskitorjuja Kaisa Jokinen. Ykköstähdelle on tilausta, sillä mainio Diana Lundvall siirtyi kotimaahansa Ruotsiin.

8. LP-Vampula: Huittisissa sekoitellaan tutusti lupaavia suomalaisia ja kansainvälistä lentopallo-osaamista. Julia Seikkula, 21, väläytti hakkurina viime kaudella todella lupaavasti, joten hänen kehityskaartaan kannattaa seurata. Jos uudet kasvot Iveta Stanchulova ja Vanessa Jarman osoittautuvat menestyksiksi, Vampulalla saattaa olla saumat liigan keskikastiin.

7. OrPo: Moni viime kauden avainpelaaja on vaihtanut maisemaa, mutta Orivedellä on tehty varsin kelvollisia peliliikkeitä asian korjaamiseksi. Nuoren polven tekijät kuten keskitorjuja Siiri Vehmanen ja yleispelaaja Linnea Kuusela voivat osoittautua aidoiksi vahvistuksiksi. Ukrainalainen hakkuri Daria Butkevitsh ja italialainen päävalmentaja Andrea Carasi ovat tärkeät kansainväliset kiinnitykset.

6. Puijo Wolley: Jukka Lehtosen aikakauden jälkeen valmennus menee uusiksi, ja paljolti joukkuekin. Pekka Seppäsen ja Timo Leikkaan luotsaamaan ryhmään tulee ulkomaalaistrio (Oksana Rusnatshenko, Johelins Belisario, Sarah Schmid) sekä aiemminkin Puijoa edustanut keskitorjuja Ella Autere. Mitat täyttävinä yleispelaajina Emilia Kääntä ja Hilkka Hujanen. Karsintojen välttäminen on hyvä tavoite kuopiolaisjoukkueelle, mutta parempaankin on rahkeita.

5. LiigaPloki: Pihtiputaalla viime kaudet ovat olleet kauniisti sanottuna värikkäitä. Nyt LiigaPloki saa tuhdin buustin siitä, että laadukas ukrainalaiskaksikko Anna Jefremenko – Olena Napalkova jatkaa joukkueessa. Taija Tikka hyvä kiinnitys verkon keskustaan. Jos uusi päävalmentaja Kim Buchwald sekä muut ulkomaalaishankinnat onnistuvat, eivät puheet välieräpaikastakaan ole haihattelua.

4. LP Viesti: Salolaisjoukkue jäi ensimmäisen kerran Mestaruusliigan aikakaudella ilman mitalia, ja paluu kolmen joukkoon, saati mestaruustaisteluun, on työn ja tuskan takana. Viime vuosien avainhahmot Iina Andrikopoulou ja Anna Czakan ovat poissa ainakin toistaiseksi, ja syksyllä on ollut joukkueessa loukkaantumisiakin. Ulkomaalaishankinnat Dagmar Boom ja Ksenia Puhatsh sekä Saloon palaava hakkuri Saana Lindgren valavat uskoa.

3. Hämeenlinnan Lentopallokerho: Hämeenlinnassa odotetaan ennen kaikkea ehjää kautta, koska viime vuosina vastoinkäymisiä on totisesti riittänyt. Kerhon uudistunut nippu on siinä määrin laadukas, että työrauha ja hyvä joukkuehenki voivat puskea joukkueen jopa mestaruuskamppailuun. Varmojen tähtien (Michaela Madsen, Helena Elbäk) lisäksi vahvuudesta löytyy todella mielenkiintoisia nuoria Nea Suboticin ja Kerttu Kilpisen (molemmat vuosimallia 2006) tapaan.

2. LP Kangasala: Joko hopea vihdoin kirkastuisi kullaksi? Valmentaja Arttu Keräsellä on Kangasalla hyvä sapluuna, johon pitäisi nyt sovittaa Netta Rekolan, Viivi Pyhäjärven ja Laura Laukkasen kaltaiset uudet hankinnat. Emmi Jalonen, Tiiamari Sievänen, Emmi Riikilä ja lupaava Neea-Maria Joki takaavat hyvää jatkuvuutta. Pitkältä perulaishakkurilta – Katherine Regalado – odotetaan tietenkin paljon.

1. Pölkky Kuusamo: Seuran (Kuusamon Pallo-Karhut) ensimmäinen lentopallon Suomen mestaruus tuli kansainväliseen osaamiseen luottaneella kokoonpanolla ja valmennuksella. Ulkomaalaisvahvistukset ovat sittemmin vaihtuneet kokonaan, ja Kuusamoon on tullut myös kotimaista voimaa (Katja Kylmäaho, Bettina Yli-Sissala, Oona Rasinperä). Mitali- ja mestaruustaistelu odottaa jälleen, ellei ulkomaalaishankinnoissa ole poikkeuksellista epäonnea.