Jukka Lehtonen totisessa paikassa lentopallon EM-kisoissa

Isabelle Haak ja Jukka Lehtonen. Kuva: CEV.eu

Ruotsi hävisi lentopallon naisten EM-kisojen kaksi ensimmäistä otteluaan, joten sinikeltaisilla on täysi työ edetä pudotuspeleihin.

Jukka Lehtosen valmentama Ruotsi hävisi avausottelussaan Turkille. Tulos ei ollut yllätys, sillä Turkki kuuluu kisojen suosikkeihin. Kivuliaampi tulos sen sijaan oli Kreikalle koettu 1-3-tappio.

Alkulohkossa Ruotsi kohtaa vielä kotijoukkue Saksan sekä Azerbaidzhanin ja Tshekin. Voittoja olisi käytännössä tultava ainakin kaksi.

– Kreikkaa vastaan emme täysin onnistuneet hyökkäyspelaamisessa, Lehtonen myönsi Ruotsin lentopalloliiton verkkosivuilla.

– Kreikka pelasi hyvin laidoilta, ja me emme olleet tarpeeksi hyviä torjunnassa ja puolustuksessa. Turkin jälkeen tilanne näyttää tasaiselta tässä lohkossa. Se on kuitenkin varmaa, että meillä on tie auki kohti pudotuspelejä, Lehtonen sanoi.

Ruotsin itseoikeutettu ykkösnimi on maailmantähti Isabelle Haak, joka edustaa italialaista huippuseuraa Coneglianoa. Kreikkaa vastaan hän sai lähes puolet Ruotsin passeista ja teki komeat 31 pistettä.

Yleispelaaja Alexandra Lazic tuki 19 pinnalla, mutta hyökkäys oli aivan liikaa kaksikon varassa. Esimerkiksi keskitorjujat saivat yhteensä vain 16 passia koko ottelussa ja tekivät viisi hyökkäyspistettä.

Ruotsi oli vuoden 2021 EM-kisojen sensaatio ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Se tiesi myös seuraaviin kisoihin pääsemistä ilman karsintoja. Sunnuntain otteluiden jälkeen Ruotsi oli Euroopan rankingissa sijalla 16.

Päivitys: Ruotsi voitti Saksan erin 3-1.

Suomi: Nikolas Buserin valmentamalla Suomella on voitto ja kaksi tappiota. Maanantaina on edessä suoranainen kohtalon ottelu Espanjaa vastaan. Voitolla Suomi pääsisi hyvin lähelle pudotuspelipaikkaa. Espanja on hävinnyt kaikki kolme otteluaan. Lue Suomen asetelmista lisää tästä.

Italia ja Alankomaat ovat ainoat joukkueet, joilla on täydet kolme voittoa, täydet yhdeksän sarjapistettä ja puhtaat erälukemat 9-0. Sunnuntaina Italia kaatoi Bulgarian ja Alankomaat Viron.

Unkari, Slovenia, Kroatia, Espanja ja Viro ovat hävinneet kaikki kolme otteluaan, joten niillä jatkoon pääseminen on vähintäänkin kiven alla.

Ranskan hakkuri Lucille Gicquel (57 pistettä) johtaa kisojen pistepörssiä sunnuntain otteluiden jälkeen. Kroatian Bozana Butigan (14) johtaa torjuntapisteissä ja Turkin Melissa Vargas (10) ässäsyötöissä.

Suomen Daniela Öhman (9) on jaetulla neljännellä sijalla torjuntapörssissä. Suvi Kokkonen on Suomen pisteykkönen 42 merkinnällään. Ässäpörssissä neljällä suomalaispelaajalla on kolme läpisyöttöä.

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelataan 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tulee viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Turnaus huipentuu 3. syyskuuta Brysselissä käytävään loppuotteluun.

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.