Lentopallon miesten Mestaruusliiga: Joukkueiden ranking 2021-2022

Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2021-2022 käynnistyy keskiviikkona 29. syyskuuta.

Pääsarjassa pelaa 11 joukkuetta. Suomen mestaruutta puolustaa VaLePa, hopeaa Savo Volley ja pronssia Kokkolan Tiikerit. Nousijajoukkueena nähdään TUTO Volley, joka voitti 1-sarjan.

Seuraavassa Lentopallo.infon liigaranking, joka perustuu sarjan alkutilanteeseen.

11. Karelian Hurmos: Hakkurihankinta Eetu Häyrinen on suuri ilonaihe Joensuussa. Muuten taitavat olla riemunkiljahdukset vähissä. Valmentaja Matti Alatalon on taiottava joukkueesta ihmeitä esiin, jotta alakastiin jämähtäminen vältettäisiin.

10. TUTO Volley: Ruslan Zhbankovin valmentama turkulaisjoukkue takaa liigaan kihelmöivää paikallistaistelua asettuessaan Raision Loimua ja Hurrikaani-Loimaata vastaan. Sarjanousija ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan hankki Loimaalta selkeän vahvistuksen, Karri Kutinlahden, sekä Tino Vuoren ja Matti Toivolan. TUTOn meno 1-sarjassa oli viime kaudella todella vakuuttavaa, mutta loikkaus pääsarjaan saattaa olla pitkä.

9. Team Lakkapää: Mestaruusliigassa asetelmat vaihtelevat vinhasti, mutta yksi asia pysyy: rovaniemeläisen Perungan Poikien edustusjoukkue on aina kysymysmerkki. Yleispelaaja Miikka Lemola ja ennenkin Mestaruusliigassa pelannut hakkuri Fredric Gustavsson ovat avainpelaajia. Mutta kun kokonaisuuteen kuuluvat uusi valmentaja Luis Salgado, passari Reece Dixon, yleispelaaja Bryton Codd ja keskitorjuja Daniel Aponza, on Lakkapään lähitulevaisuus melkoinen arvoitus.

8. Kokkolan Tiikerit: Mestaruusliigan suurin voimasuhdemuutos tapahtuu Kokkolassa. Tiikerit palasi upeasti mitalikantaan ottamalla viime kaudella SM-pronssia, mutta nyt joukkue joutuu vääntämään edes pudotuspeleihin päästäkseen. Pronssin avainmiehet Hänninen, Ropponen ja Välimaa vaihtoivat maisemaa, eikä vastaavan tason hankintoja ole tehty. Hyvä valmennus (Mikko Keskisipilä) ja raikas tekemisen meininki tekevät silti Tiikereistä aina vaikean voitettavan.

7. Vantaa Ducks: Edustiko loistava loppukausi Ducksin todellista tasoa vai poikkeuksellista hurmosta? Vastaus painottunee jälkimmäiseen, mutta vantaalaisjoukkuetta on tälläkin kaudella turha aliarvioida. Joona Väänänen oli viime kaudella liigan parhaita passareita, ja tasaisesta yleispelaajistosta löytyy vaihtoehtoja. Keenan Sandersista toivotaan väkivahvaa hahmoa verkon keskustaan. Valmentaja: Juho Rajala

6. Raision Loimu: Viime kausi meni koko lailla vihkoon (pääosin Loimusta riippumattomista syistä), mutta nyt lentopallon pääsarjan perinteikkäin joukkue yrittää uudella ponnella. Aitor Barreros aloittaa päävalmentajana. Uusia tuulia puhaltavat iranilaiskaksikko Tayeb Einisamarein-Ali Fazli sekä latvialainen Kristaps Smits. Lisäksi on todella mielenkiintoista nähdä, millaisia edistysaskeleita Loimun omat nuoret ottavat.

5. Lentopalloseura Etta: Kahden vuoden takaisen sensaatiohopean rakentajat Eetu Pennanen ja Niko Haapakoski palaavat oululaisväreihin. Suomalaisleimastaan tunnetussa Ettassa on nyt myös kansainvälistä väriä, jota tuovat yleispelaaja Michael Michelau ja hakkuri Jakub Petras. Päävalmentaja Olli Kuoksan ryhmällä on edessään kaikkien mahdollisuuksien kausi. Parhaimmillaan Etta kutittelee liigan kärkeä, mutta jos uudistunut ryhmä ei hitsaudu, vaikeita aikoja tulee.

4. Hurrikaani-Loimaa: Loimaalla riemuitaan suosikkihakkuri Antti Ropposen paluusta, mutta joukkue saattaa olla liikaakin ”Ranen” varassa. Hyvä torjuja Mikko Suomalainen ja yleispelaaja Tapio Toiviainen saavat luvan ottaa yhä suurempaa roolia. On kiintoisaa nähdä, miten nuori, maajoukkueringissäkin jo käynyt Aleksi Muukkonen suoriutuu yleispelaajan paikalla. Valmentaja: Jussi Heino

3. Akaa-Volley: Nyt on Akaassa momentumia. Laji-ikoni Olli Kunnarin tulo päävalmentajaksi nostaa seuran profiilia oleellisesti. Luotettava maajoukkueratsu Sauli Sinkkonen, virolainen Kristo Kollo ja nuori passari Anton Välimaa kohentavat pelaajistoa. Jos Urpo Sivula jatkaa EM-kisoissa osoittamaansa menoa, riittää vastustajien puolustuksella kiirettä. Pitkällä kaudella vaaditaan vaihtoehtoja peruskuusikolle, ja leveydessä Akaa saattaa vielä hävitä liigan terävimmälle kärjelle.

2. Savo Volley: Viime kausi toi ensimmäisen liigamitalin, hopean, ja nyt savolaisjoukkue janoaa avausmitalinsa kirkastamista. Keskitorjujaosasto meni uusiksi (tulijoina Miki Jauhiainen ja Jakub Kovac), mutta muilla tonteilla on hyvää jatkuvuutta. Materiaalin leveys on kiintoisa erityisesti yleispelaajissa. Kokenutta kaksikkoa Siltala-Raadik kirittävät Mikko Räsänen ja Kasper Pennanen. Timo Tolvanen valmentaa.

1. VaLePa: Janne Kangaskokon valmentama miehistö on uusiutunut voimakkaasti, mutta se tekee kestomenestyjälle vain hyvää. Yleispelaajaduo Mäkinen-Hänninen on kutkuttavan potentiaalinen, ja keskitorjuja Severi Savonsalmi vain lisää laadukasta suomalaisleimaa. Jos Mikko Esko löytää uuden hakkurin Jerome Crossin hyvin, on Sastamalan ryhmä jälleen vahvoilla kultakamppailussa.