Venäjä arvioi Tuomas Sammelvuon aseman päävalmentajana

Kuva: CEV.eu

Venäjän lentopalloliitto arvioi Tuomas Sammelvuon aseman Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.

Liitto tiedotti tiistaina, että asiantuntijaneuvosto keskustelee Sammelvuon ja Venäjän naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajan Sergio Busaton jatkosopimuksista ennen vuoden vaihtumista.

Sammelvuo toimi Suomen maajoukkueen päävalmentajana useita vuosia. Keväällä 2019 hän siirtyi Venäjän leipiin suuren kohun saattelemana. Sopimus on voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Venäjän lentopallomaajoukkue on yksi maailman parhaista. Sammelvuo on suoriutunut äärimmäisen vaativassa tehtävässä erittäin hyvin.

Sammelvuon luotsaaman Venäjän suurimmat saavutukset ovat olympiakentiltä. Kesällä 2021 joukkue (nimellä ROC) saavutti Tokiossa olympiahopeaa kaadettuaan matkan varrella muun muassa USA:n ja Brasilian. Loppuottelussa Ranska oli parempi erin 3-2.

Olympiakarsinnat Venäjä oli hoitanut ylivoimaisesti. Venäjä voitti Iranin, Kuuban ja Meksikon häviämättä erääkään.

Kansainvälinen huippuliiga Volleyball Nations League oli Sammelvuon ensimmäinen haaste keväällä ja alkukesästä 2019. Venäjä otti liigasta kultaa. Vuodelta 2020 VNL peruttiin, ja vuonna 2021 Venäjä sijoittui viidenneksi.

Toistaiseksi EM-kisat ovat Sammelvuon valmentamalle Venäjälle ainoa kipukohta. Syksyllä 2019 Venäjä putosi puolivälierissä hävittyään Slovenialle, ja kaksi vuotta myöhemmin puolivälierissä Venäjä kaatui Puolan käsittelyssä.

Maailmancupissa 2019 Venäjä sijoittui kuudenneksi.

Joulukuussa 2021 käytävä jatkosopimuskeskustelu on poikkeuksellisen tärkeä, sillä ensi vuonna Venäjä isännöi lentopallon MM-kisat. Venäjä hakee kisoista paitsi urheilullista huippumenestystä myös imagonsa kirkastamista. Dopingselkkauksista huolimatta Venäjä saa järjestää MM-kisat; toisaalta se ei pelaa maan lipun alla, vaan Venäjän lentopalloliiton nimellä.

Maajoukkuesaavutusten lisäksi Sammelvuo on tehnyt tulosta seurajoukkuevalmentajana. Suurin saavutus on Kuzbass Kemerovon johtaminen sensaatiomaiseen liigamestaruuteen Venäjällä kaudella 2018-2019. Nykyisin Sammelvuo luotsaa Pietarin Zenitiä, joka kuuluu Venäjän liigan parhaimmistoon.

Venäjän kielen taito ja tausta pelaajana Venäjän liigassa antavat Sammelvuolle rutkasti auktoriteettia. Hän on yksi maailman parhaista lentopallovalmentajista juuri nyt, joten jatkosopimuksetta jääminen olisi melkoinen yllätys. Se olisi poikkeuksellisen tärkeän kauden alla myös suuri riski, jollaista Venäjän lentopalloliiton on tuskin tarkoituksenmukaista ottaa.