Savo Volley ja VaLePa aloittavat ottelusarjan, joka voi jättää lähtemättömän jäljen lentopalloilun historiaan

Entiset pelikaverit Savonsalmi (etualalla) ja Ivanov taistelevat nyt eri puolilla verkkoa. Kuva: CEV.eu

Lentopallon Mestaruusliigan miesten loppuotteluissa 2022 kohtaavat Savo Volley ja VaLePa.

Loppuottelusarja alkaa sunnuntaina 10. huhtikuuta Siilinjärvellä, ja mestaruuden viemiseen vaaditaan neljä otteluvoittoa.

Savo Volley, joka voitti Suomen cupin, voitti myös liigan runkosarjan. VaLePa sijoittui toiseksi.

Avausottelua lukuun ottamatta Savo pelaa kotiottelunsa Kuopiossa. VaLePan kotisali Vexve Areena toimii Sastamalan-kamppailuiden näyttämönä.

Seuraavassa loppuottelusarjan asetelmat osa-alueittain.

Passarit: Nuori Fedor Ivanov vastaan kaiken nähnyt Mikko Esko. Tunteikkaasti pelaamiseen suhtautuvalla Ivanovilla on taatusti kirkuva menestysnälkä, joten Savon cupmestaruus ja runkosarjavoitto olivat vain välipaloja. Virtuoosimainen Esko on aina vain liigan parhaita pelaajia.

Laadullisesti puntit ovat aivan tasan, mutta nälkäisyys on savolaispassarin etu.

Hakkurit: Molemmilla joukkueilla hakkurinpaikka on ollut tuulinen tällä kaudella. Lelu Ojansivu on pelannut säästeliäästi, joten Mikko Räsänen voi hyvinkin aloittaa Savon päähyökkääjänä finaaleissa. Reservissä on vielä nuori Veikka Lindqvist. VaLePan hakkurina pelasivat alkukaudella Jerome Cross ja Alberto Cavasin, mutta viime ajat tonttia on hoitanut Matias Tihumäki lupaavaan tapaan. Cross ei ole enää VaLePan vahvuudessa.

Jos Ojansivu taikoo parhaan tasonsa finaaleihin, etu on Savolla. Muussa tapauksessa tasainen, joskin arvoituksellinen asetelma.

Keskitorjujat: Tasaisen vahvaa laatua verkon molemmin puolin. Savolla aloittavat todennäköisesti Jakub Kovac ja Miki Jauhiainen, vaihtoehtona Aleksei Zhbankov. Severi Savonsalmi on VaLePan valtti, kun taas Sebastian Rösler tai pelikuntoon palaava Mikko Karjarinta on tasokas aisapari.

Savonsalmen hyökkäykset ja Karjarinnan aloitussyötöt voivat painaa vaakakupin hienoisesti VaLePalle.

Yleispelaajat: Andrus Raadik on Savon selkeä ykkönen, ja Michael Michelaun loukkaannuttua häntä kompannee kokenut Antti Siltala. VaLePan kaksikko on terästä: maajoukkuetason duo Sakari Mäkinen – Jiri Hänninen.

Parhaalla tasolla pelatessaan Raadik-Siltala-pari on eliittiä. Mäkinen ja Hänninen ovat nuoria mutta jo paikkansa vakiinnuttaneita pelaajia – ehkä pitkässä ottelusarjassa etu on VaLePan tuoreella voimalla?

Liberot: Liberotontilta harvoin ratkaistaan otteluita saati ottelusarjoja, mutta puolustuksen erikoispelaajaa ei sovi aliarvioida. Savon Shohei Nose esittää huimia kenttäpuolustuksia ja villejä voitontansseja onnistumisten jälkeen. Risto Ruohola hoitaa liberonhommat VaLePan joukkueessa hillitymmin mutta laadukkaasti. Etu niukasti Savolla.

Vaihtoehdot: VaLePa toivoo kuusikon onnistumista, sillä Savon penkiltä löytyy enemmän ruutia. Ilja Ivanov, Zhbankov, Lindqvist ja Ojansivu voivat tulla vaihdosta ja tehdä ratkaisevia pisteitä. VaLePan potentiaalisimmat vaihtoehdot ovat Cavasin ja kolmas keskitorjuja. Myös passari Joel Laakson voi heittää kentälle huoletta.

Valmennus: Intohimoinen ja tarpeen tullen savolaisen vääräleukainen Timo Tolvanen vastaan maltillisempi VaLePa-luotsi Janne Kangaskokko. Puntit ovat tasoissa, mitä tulee valmennustyön laatuun. Tilanteessa eläminen ja nopea tapahtumiin reagoiminen (pelaajavaihdot, taktiset viilaukset, aikalisien ajoittaminen ja niin edelleen) voivat nousta suureen merkitykseen tässä loppuottelusarjassa.

Miten käy?

Lentopallon miesten pääsarja saa ensimmäiset täydet, eli paras seitsemästä -järjestelmällä pelattavat loppuottelunsa sitten vuoden 2019. Kun vastakkain vielä asettuvat kiistatta kauden kaksi parasta joukkuetta, on sarjasta lupa odottaa laadukasta ja tasaista.

Kotimainen lentopalloilu ja sen seuraajat ansaitsevat vähintään kuuden ottelun mittaisen finaalisarjan, ja sellainen todennäköisesti nähdäänkin. Vain loukkaantumis- tai sairastumisryväs (jollaista ei todellakaan toivota) voi kääntää sarjan yksipuoliseksi. Erien ja otteluiden ratkaisupalloista on tulossa huimia henkisiä taisteluita.

Kokonaisuutena Savo Volley on hiuksenhieno ennakkosuosikki. VaLePalla on puolestaan loistava, vuosien mittaan kehittynyt voittamisen kulttuuri, joka pulpahtaa pintaan, vaikka miehet vaihtuisivatkin.

Kävi miten kävi, tämä loppuottelusarja on historiallinen. Ojansivu ja Siltala kuuluvat lentopallossa ja koko suomalaisessa urheilussa sukupolvensa ikonisimpiin tekijöihin. Kaksikko ripustaa pelikengät naulaan finaalien jälkeen – ja mahdollisesti myös kultamitalit kaulaan.